Betsema stopt zegereeks van Brand, ijzerdraad nekt Alvarado

  X²O Trofee vrouwen
  veldrijden Veldrijden
  location Antwerpen
  trophy Denise Betsema
  einde
  startfinish
  012345

   Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) heeft haar 2e wedstrijd van het seizoen gewonnen. Lucinda Brand, die de laatste 4 crossen had gewonnen, eindigde als 2e in de Scheldecross en is de nieuwe leidster in de X²O-trofee. Sanne Cant eindigde knap 4e. Wereldkampioene Ceylin Alvarado viel weg uit de kopgroep door ijzerdraad in haar wiel.

   Bekijk de samenvatting:

   Betsema, die 2 maanden geleden in Beringen een eerste keer won, was niet het beste weg. De start leek ietwat vals en enkele vrouwen kwamen ook ten val.

    

   Brand, vol vertrouwen na 4 crosszeges op een rij de voorbije weekends, dook als eerste de wei in. Ze had een doel: bij de 1e passage de 15 seconden bonificatie pakken, zodat ze Yara Kastelijn afloste als leidster in de X²O-trofee. 

    

   In de 2e ronde kwam een kopgroep van 5 Nederlandse meisjes tot stand: Brand, Betsema, Worst, Alvarado en Kastelijn. Het noodlot sloeg toe voor de wereldkampioene in de 3e van 5 ronden: een stuk ijzerdraad draaide in haar achterwiel en tussen haar ketting en versnellingsapparaat.

    

   Ze kreeg die niet meer los en moest minutenlang lopen naar de materiaalpost. Koers voorbij. 

    

   Betsema profiteerde vlak voor de zandstrook om afstand te nemen van Brand, die ook wat afgestopt werd door Worst. Betsema dook met dik 10 seconden de slotronde in, Brand naderde nog tot op 3 seconden na een knappe loopactie door het strand. Zo werd het nog een prangend duel, maar Betsema hield vol.

    

   Sanne Cant reed haar beste cross van het seizoen. Ze kon net niet mee met de top 5, maar bleef knokken. In de slotronde ging ze Kastelijn nog voorbij naar plaats 4.

   Betsema: "Dit is motiverend voor komende weken"

   Denise Betsema (1e): "Het werd nog spannend in de laatste ronde. Ik voelde de hete adem van Lucinda wel, zeker in de looppassage. Ik probeerde geen foutjes te maken. Ik ben echt blij met deze overwinning. Iedereen is aan elkaar gewaagd. Dit is heel motiverend. Ik heb veel zin in de komende weken."

   Lucinda Brand (2e): "Ik maakte een grote fout op het klimmetje. En zo had Betsema meteen een kloof. Daarna had ik geen goede passage door het zand en zo werd het gat alleen nog groter. Je kan niet in alles goed zijn. Zand gaat soms goed bij mij, soms niet. Ik verlies ook niet van de eerste de beste. Betsema heeft de voorbije weken al vaak laten zien dat ze goed is."

   Betsema: "In de laatste ronde voelde ik wel de hete adem van Brand"

   Brand: "Ik verlies niet van de minste"

   Rituitslag ScheldecrossRituitslag Scheldecross

     naamresultaat
   1Denise Betsema42'18
   2Lucinda Brandop 4"
   3Annemarie Worst27"
   4Sanne Cant43"
   5Manon Bakker48"
   6Anna Kay49"
   7Yara Kastelijn53"
   8Fem van Empel1'08"
   9Laura Verdonschot1'31'
   10Aniek Van Alphen1'49"

   Fase per fase

   1. 14 uur 28. Betsema wint! De vrouw van Pauwels Sauzen-Bingoal houdt vol en steekt haar 2e zege van het seizoen op zak. Brand finishte op 4 seconden, maar kan zich troosten met de koppositie in de X²O-trofee. Worst haalt op 27 seconden het podium. Cant is knap 4e op 43 seconden. Kastelijn, de vorige leidster, eindigt pas 7e op 53 seconden. .
   2. 14 uur 27. We hebben nog een duel. Er zitten 3 à 4 seconden tussen de 2 Nederlandse toppers. Brand maakt nog kans op een 5e zege op een rij. Of stopt Betsema haar reeks? .
   3. 14 uur 25. Brand krijgt Betsema in het vizier. Bij de laatste doortocht door het zand van het strand nadert Brand met rasse schreden op Betsema. Ze komt tot op een 20-tal meter. .
   4. 14 uur 22. Cant gaat voorbij Kastelijn. Cant is bezig aan haar beste race van seizoen: ze zal wellicht 4e worden, want ze is voorbij Kastelijn gegaan. .
   5. 14 uur 21. Alvarado op meer dan 3 minuten. De onfortuinlijke wereldkampioene kan het nu wel helemaal vergeten in het X²O-klassement, dat met tijdverschillen werkt. Ze hangt al op meer dan 3 minuten. .
   6. 14 uur 20. Laatste ronde: Betsema heeft 11 seconden. Teammanager Jurgen Mettepenningen ziet het goedkomen voor zijn poulain. Betsema telt 11 seconden voorsprong op Brand en 14 op Worst. Sanne Cant is knap 5e op 32 seconden. .
   7. 14 uur 18. Het gaat niet om een kapotte spaak bij Alvarado, maar om een groen stuk ijzerdraad. Christophe Vandegoor, man in het veld.
   8. 14 uur 17. Betsema is los. Denise Betsema lijkt zonder ongelukken op weg naar de zege. De Nederlandse loopt met 10 seconden voorsprong door het zand. Al geeft Brand niet op. Ze loopt beter. Op enkele meters volgt Worst. .
   9. 14 uur 16. Alvarado maakte geen kans. IJzerdraad krijg je er niet uit. Cocommentator Paul Herygers.
   10. 14 uur 14. IJzerdraad in wiel gedraaid van Alvarado. Christophe Vandegoor is gaan kijken naar de fiets van Alvarado. "Ik heb al veel gezien, maar dit nog nooit. Er zit een stuk ijzerdraad volledig in haar wiel, versnellingsapparaat en ketting gedraaid. Zelfs de mecaniciens zijn er nog niet aan begonnen om het los te maken. .
   11. 14 uur 13. Voorlaatste ronde. De kaarten zijn nog niet helemaal geschud. Bij het ingaan van de voorlaatste ronde telt Betsema 10 seconden voorsprong op Brand. Daarna zitten er telkens een paar seconden tussen Worst, Kastelijn, Cant en Kay. Cant volgt op 18 seconden. .
   12. 14 uur 09. Betsema loopt op kop. Terwijl Betsema 8 seconden wegloopt in het zand, komt Alvarado net aan in de materiaalpost. Ze neemt nog een nieuwe fiets, maar de goesting is helemaal weg. .
   13. 14 uur 08. Betsema demarreert. Vlak voor het ingaan van de strandstrook trekt Betsema stevig door. Worst laat even het gat vallen, maar Brand gaat er voorbij. Kastelijn en Cant volgen iets verderop. De Belgische kampioene doet dus mee in de top 5. .
   14. Kettingprobleem voor Alvarado. De wereldkampioene staat plots stil in de kopgroep. Haar ketting zit tussen haar pion vanachter. Ze probeerde een halve minuut de ketting los te krijgen, maar vergeefs. Ze kan niet anders dan te lopen naar de volgende post. Koers voorbij voor Alvarado. . 14 uur 05.
   15. 14 uur 04. 3e ronde in met 5 koploopsters. We hebben na de 2e ronde een kopgroep van 5 Nederlandse vrouwen: Alvarado, Brand, Worst, Betsema en Kastelijn. Kay en Cant volgen op 10 seconden. .
   16. 13 uur 57. Het blijft vreemd. Minder dan een jaar geleden vond hier het BK plaats en kon je hier over de koppen lopen. Commentator Michel Wuyts.
   17. 13 uur 55. Brand leider in X²O-klassement. Zoals verwacht pakt Brand de 15 seconden aan de 1e passage, waardoor ze leidster wordt in het klassement. Alvarado pakt er 10, Kastelijn 5. Worst, Kay, Betsema en Cant zijn de volgenden aan de streep. .
   18. 13 uur 53. Als je van je fiets moet op het strand, moet je 300 meter door het zand lopen. Commentator Michel Wuyts.