Ga naar de inhoud
" "
Betsema won een 2e keer dit seizoen, de 1e was in Beringen half oktober.
Eindstand X²O-trofee vrouwen
1. Lucinda Brand (Ned) in 5u54'19"
2. Denise Betsema (Ned) op 5"
3. Ceylin del Carmen Alvarado (Ned) 3'48"
4. Annemarie Worst (Ned) 8'19"
5. Yara Kastelijn (Ned) 9'38"
6. Fem van Empel (Ned) 9'51"
7. Sanne Cant 11'06"
8. Manon Bakker (Ned) 11'49"
9. Aniek van Alphen (Ned) 14'10"
10. Eva Lechner (Ita) 25'00"

Kalender X²O-trofee veldrijden

datum cross winnaar winnares
31/10/20 Oudenaarde Iserbyt Worst
28/11/20 Kortrijk Iserbyt Brand
12/12/20 Antwerpen Van der Poel Betsema
23/12/20 Herentals Van Aert Alvarado
01/01/21 Baal Van der Poel Alvarado
23/01/21 Hamme Van der Poel Alvarado
07/02/21 Lille Sweeck Alvarado
14/02/21 Brussel Aerts Alvarado

Betsema stopt zegereeks van Brand, ijzerdraad nekt Alvarado

 za 12 december 2020 14:31
Scheldecross (vrouwen)
X²O Trofee vrouwen
5 rondes
13:45 Antwerpen
Denise Betsema
einde
 1. 0
 2. 1
 3. 2
 4. 3
 5. 4
 6. 5

  Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) heeft haar 2e wedstrijd van het seizoen gewonnen. Lucinda Brand, die de laatste 4 crossen had gewonnen, eindigde als 2e in de Scheldecross en is de nieuwe leidster in de X²O-trofee. Sanne Cant eindigde knap 4e. Wereldkampioene Ceylin Alvarado viel weg uit de kopgroep door ijzerdraad in haar wiel.

  Bekijk de samenvatting:

  Betsema, die 2 maanden geleden in Beringen een eerste keer won, was niet het beste weg. De start leek ietwat vals en enkele vrouwen kwamen ook ten val.

   

  Brand, vol vertrouwen na 4 crosszeges op een rij de voorbije weekends, dook als eerste de wei in. Ze had een doel: bij de 1e passage de 15 seconden bonificatie pakken, zodat ze Yara Kastelijn afloste als leidster in de X²O-trofee. 

   

  In de 2e ronde kwam een kopgroep van 5 Nederlandse meisjes tot stand: Brand, Betsema, Worst, Alvarado en Kastelijn. Het noodlot sloeg toe voor de wereldkampioene in de 3e van 5 ronden: een stuk ijzerdraad draaide in haar achterwiel en tussen haar ketting en versnellingsapparaat.

   

  Ze kreeg die niet meer los en moest minutenlang lopen naar de materiaalpost. Koers voorbij. 

   

  Betsema profiteerde vlak voor de zandstrook om afstand te nemen van Brand, die ook wat afgestopt werd door Worst. Betsema dook met dik 10 seconden de slotronde in, Brand naderde nog tot op 3 seconden na een knappe loopactie door het strand. Zo werd het nog een prangend duel, maar Betsema hield vol.

   

  Sanne Cant reed haar beste cross van het seizoen. Ze kon net niet mee met de top 5, maar bleef knokken. In de slotronde ging ze Kastelijn nog voorbij naar plaats 4.

  Betsema: "Dit is motiverend voor komende weken"

  Denise Betsema (1e): "Het werd nog spannend in de laatste ronde. Ik voelde de hete adem van Lucinda wel, zeker in de looppassage. Ik probeerde geen foutjes te maken. Ik ben echt blij met deze overwinning. Iedereen is aan elkaar gewaagd. Dit is heel motiverend. Ik heb veel zin in de komende weken."

  Lucinda Brand (2e): "Ik maakte een grote fout op het klimmetje. En zo had Betsema meteen een kloof. Daarna had ik geen goede passage door het zand en zo werd het gat alleen nog groter. Je kan niet in alles goed zijn. Zand gaat soms goed bij mij, soms niet. Ik verlies ook niet van de eerste de beste. Betsema heeft de voorbije weken al vaak laten zien dat ze goed is."

  Betsema: "In de laatste ronde voelde ik wel de hete adem van Brand"

  Brand: "Ik verlies niet van de minste"

  Rituitslag Scheldecross

  naamresultaat
  1
  Denise Betsema
  42'18
  2
  Lucinda Brand
  op 4"
  3
  Annemarie Worst
  27"
  4
  Sanne Cant
  43"
  5
  Manon Bakker
  48"
  6
  Anna Kay
  49"
  7
  Yara Kastelijn
  53"
  8
  Fem van Empel
  1'08"
  9
  Laura Verdonschot
  1'31'
  10
  Aniek Van Alphen
  1'49"

  Fase per fase

  14:28

  Betsema wint!

  De vrouw van Pauwels Sauzen-Bingoal houdt vol en steekt haar 2e zege van het seizoen op zak. Brand finishte op 4 seconden, maar kan zich troosten met de koppositie in de X²O-trofee. Worst haalt op 27 seconden het podium.


  Cant is knap 4e op 43 seconden. Kastelijn, de vorige leidster, eindigt pas 7e op 53 seconden.

  14:27

  We hebben nog een duel

  Er zitten 3 à 4 seconden tussen de 2 Nederlandse toppers. Brand maakt nog kans op een 5e zege op een rij. Of stopt Betsema haar reeks?

  14:25

  Brand krijgt Betsema in het vizier

  Bij de laatste doortocht door het zand van het strand nadert Brand met rasse schreden op Betsema. Ze komt tot op een 20-tal meter.

  14:22

  Cant gaat voorbij Kastelijn

  Cant is bezig aan haar beste race van seizoen: ze zal wellicht 4e worden, want ze is voorbij Kastelijn gegaan.

  14:21

  Alvarado op meer dan 3 minuten

  De onfortuinlijke wereldkampioene kan het nu wel helemaal vergeten in het X²O-klassement, dat met tijdverschillen werkt. Ze hangt al op meer dan 3 minuten.

  14:20

  Laatste ronde: Betsema heeft 11 seconden

  Teammanager Jurgen Mettepenningen ziet het goedkomen voor zijn poulain. Betsema telt 11 seconden voorsprong op Brand en 14 op Worst. Sanne Cant is knap 5e op 32 seconden.

  14:18

  Het gaat niet om een kapotte spaak bij Alvarado, maar om een groen stuk ijzerdraad.

  Christophe Vandegoor, man in het veld
  14:17

  Betsema is los

  Denise Betsema lijkt zonder ongelukken op weg naar de zege. De Nederlandse loopt met 10 seconden voorsprong door het zand. Al geeft Brand niet op. Ze loopt beter. Op enkele meters volgt Worst.

  14:16

  Alvarado maakte geen kans. IJzerdraad krijg je er niet uit.

  Cocommentator Paul Herygers
  14:14

  IJzerdraad in wiel gedraaid van Alvarado

  Christophe Vandegoor is gaan kijken naar de fiets van Alvarado. "Ik heb al veel gezien, maar dit nog nooit. Er zit een stuk ijzerdraad volledig in haar wiel, versnellingsapparaat en ketting gedraaid. Zelfs de mecaniciens zijn er nog niet aan begonnen om het los te maken.

  14:13

  Voorlaatste ronde

  De kaarten zijn nog niet helemaal geschud. Bij het ingaan van de voorlaatste ronde telt Betsema 10 seconden voorsprong op Brand. Daarna zitten er telkens een paar seconden tussen Worst, Kastelijn, Cant en Kay. Cant volgt op 18 seconden.

  14:09

  Betsema loopt op kop

  Terwijl Betsema 8 seconden wegloopt in het zand, komt Alvarado net aan in de materiaalpost. Ze neemt nog een nieuwe fiets, maar de goesting is helemaal weg.

  14:08

  Betsema demarreert

  Vlak voor het ingaan van de strandstrook trekt Betsema stevig door. Worst laat even het gat vallen, maar Brand gaat er voorbij. Kastelijn en Cant volgen iets verderop. De Belgische kampioene doet dus mee in de top 5.

  14:05

  Kettingprobleem voor Alvarado

  De wereldkampioene staat plots stil in de kopgroep. Haar ketting zit tussen haar pion vanachter. Ze probeerde een halve minuut de ketting los te krijgen, maar vergeefs. Ze kan niet anders dan te lopen naar de volgende post. Koers voorbij voor Alvarado.

  14:04

  3e ronde in met 5 koploopsters

  We hebben na de 2e ronde een kopgroep van 5 Nederlandse vrouwen: Alvarado, Brand, Worst, Betsema en Kastelijn. Kay en Cant volgen op 10 seconden.

  13:58
  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
  13:57

  Het blijft vreemd. Minder dan een jaar geleden vond hier het BK plaats en kon je hier over de koppen lopen.

  Commentator Michel Wuyts
  13:55

  Brand leider in X²O-klassement

  Zoals verwacht pakt Brand de 15 seconden aan de 1e passage, waardoor ze leidster wordt in het klassement. Alvarado pakt er 10, Kastelijn 5. Worst, Kay, Betsema en Cant zijn de volgenden aan de streep.