Wereldkampioene Alvarado komt weer boven water op skiberg in Herentals

  X²O Trofee vrouwen
  veldrijden Veldrijden
  location Herentals
  trophy Ceylin del Carmen Alvarado
  einde
  startfinish
  01234

   Wereldkampioene Ceylin Alvarado weet na ruim een maand weer hoe een overwinning smaakt. Op het nieuwe parcours in Herentals troefde ze Lucinda Brand na drie zeges op rij af. Denise Betsema vervolledigde het podium.

   De Nederlandse hoofdrolspeelsters waren ook in Herentals meteen goed weg. Betsema, Alvarado en Brand kregen in de eerste ronde nog even het gezelschap van Belgisch kampioene Sanne Cant en van Yara Kastelijn, maar op de loodzware skiberg werden er kloofjes geslagen.

    

   Alvarado was met haar technische bagage duidelijk in het voordeel in Herentals, en in halfweg de cross schudde ze daar ook de concurrentie af. Brand zette alles op alles om de wereldkampioene terug te halen. Ze naderde ook tot op enkele seconden, maar maakte op een cruciaal moment een koprol.

    

   Zo kon Alvarado alleen naar de zege rijden. Het was al van de veldrit in Leuven geleden dat ze nog eens van de zege kon proeven. Brand moest vrede nemen met plaats twee, Betsema werd derde. Sanne Cant hield prima stand op plek 5.

    

   "Ik had er zin in", glimlachte de wereldkampioene, die een periode van droogte dus kon stoppen. "Dat het de voorbije weken niet lukte, wilde niet zeggen dat het verkeerd was. Ik blijf gewoon mijn ding doen en ik had vandaag veel plezier in wat ik deed."

    

   Alvarado ontkende niet dat een val in Leuven enkele weken geleden haar een tijdje parten heeft gespeeld. Ze kon twee weken amper trainen. "Als de rest dan sterker wordt en ik minder, dan is het gat groot. Maar je moet mentaal sterk zijn en dat ben ik."

   De hoogtepunten bij de vrouwen:

   Alvarado: "Heel veel plezier, het was ook wel ploeteren"

   Rituitslag Herentals CrosstRituitslag Herentals Crosst

     naamresultaat
   1Ceylin del Carmen Alvaradoin 45'53"
   2Lucinda Brandop 19"
   3Denise Betsema23"
   4Clara Honsinger01'30"
   5Sanne Cant01'36"
   6Marianne Vos01'50"
   7Manon Bakker02'03"
   8Yara Kastelijn02'19"
   9Kata Blanka Vas02'45"
   10Fem van Empel02'53"

   Fase per fase

   1. 14 uur 45. De hoogtepunten bij de vrouwen.

    De hoogtepunten bij de vrouwen

   2. 14 uur 32. Brand komt binnen op 19 seconden van de winnaar, Betsema is 3e. Daarna is het lang wachten op de andere rensters. .
   3. 14 uur 32 match afgelopen
   4. 14 uur 32. Alvarado wint Herentals Crosst!

    Alvarado wint Herentals Crosst!

   5. 14 uur 30. Alvarado danst de berg af. Dat loopt soepel. Ze steekt haar hand uit naar de zege. .
   6. 14 uur 27. Brand neemt nu wel afstand van Betsema. Liggen de podiumplaatsen vast? .
   7. 14 uur 25. Voor Alvarado is de opdracht nu vooral: foutloos blijven. Ze moet nog een keer op en over de Skiberg. .
   8. 14 uur 24. Roy Jans staat zijn vriendin aan te moedigen in Herentals. "Ze rijdt graag in deze omstandigheden", vertelt hij. "Ze wil winnen en dit zou heel veel deugd doen." .
   9. 14 uur 21. De bel! Daar gaat de bel. Alvarado moet nog een lange ronde overleven. Ze heeft 12 seconden voorsprong op zak. .
   10. 14 uur 21. Ai, Brand maakt een koprol.

    Ai, Brand maakt een koprol

   11. Koprol Brand. In de afdaling is Alvarado duidelijk de snelste. Brand ontbreekt wat techniek en drukt haar voorrem in. Ze maakt een koprol en ziet de vogel zo wegvliegen. . 14 uur 20.
   12. 14 uur 19. "Het is hier aan het gebeuren".

    "Het is hier aan het gebeuren"

   13. 14 uur 18. Brand nadert. Op de Skiberg nadert Brand op Alvarado. Ze verkleint de kloof tot 4 seconden. Maar Alvarado laat zich niet kennen.  .
   14. 14 uur 15. Slipper. Een klein slippertje van Alvarado. Achter een bocht blijft ze met haar voorwiel in de modder steken. Ze herstelt het snel. .
   15. 14 uur 14. Brand aast nog op het wiel van Alvarado, maar dat lijkt lastig te gaan worden. Betsema bijt zich ondertussen vast in het wiel van de Telenet-renster. .
   16. 14 uur 12. Ik heb de indruk dat Vos in de achtergrond hetzelfde tempo aan het rijden is als Alvarado. Ze heeft de juiste benen al te pakken. Paul Herygers.
   17. 14 uur 10. Halfweg! De vrouwen zullen maar 4 rondes afwerken in Herentals. De regenboogtrui heeft halfweg de koers een voorsprong van 10 seconden op haar twee landgenotes. .
   18. 14 uur 10. Alvarado slaat een kloofje op de Skiberg.

    Alvarado slaat een kloofje op de Skiberg

   19. 14 uur 09. Alvarado daalt veruit het best de Skiberg af. Zo pakt ze een kloofje. .
   20. 14 uur 07. Heel veel afwisseling in dit parcours. Ik heb de indruk dat dit een blijver zou kunnen zijn. Michel Wuyts.