Wereldkampioene Alvarado rekent af met Brand na pittige tweestrijd in Baal

  X²O Trofee vrouwen
  veldrijden Veldrijden
  location Baal
  trophy Ceylin del Carmen Alvarado
  einde
  startfinish
  01234

   Ceylin Alvarado heeft de eerste veldrit van 2021 gewonnen. De Nederlandse wereldkampioene klopte haar landgenote Lucinda Brand na een zeer vermakelijke slotronde dankzij haar technisch meesterschap. Denise Betsema was 3e, Sanne Cant 5e.

   Verslag van de Grote Prijs Sven Nys bij de vrouwen

   Betsema met schifting, Brand lost Betsema, Alvarado wint

   Bij de start van het nieuwe jaar waren de Nederlandse kleppers er opnieuw bij in Baal. Op een glibberig en zwaar parcours was het alweer snel duidelijk dat zij vandaag alweer het mooie weer zouden maken.

    

   Dat deden ze met drie: Denise Betsema voerde de forcing, Ceylin Alvarado en Lucinda Brand volgden. Voor Worst ging het wat te snel, zij moest samen met Belgisch kampioene Sanne Cant de hele wedstrijd achtervolgen.

    

   Vooraan was het wachten op de slotronde voordat iemand iets zou proberen. De eerste was Brand. Na haar versnelling wist Betsema al meteen dat de derde plek het hoogst haalbare zou worden. Alvarado pikte haar wagonnetje wel aan.

    

   De wereldkampioene, die als enige van fiets wisselde in de laatste ronde, wachtte op de laatste afdaling, waar ze als een speer naar beneden schoot. Brand moest een gaatje laten en zou dat niet meer goedmaken. 

    

   Alvarado kwam solo over de finish en hield 3 seconden over op haar landgenote. Met Betsema kleurde het podium andermaal dit seizoen volledig oranje.

    

   In de achtervolging reed Cant overigens een puike wedstrijd en zette ze Worst en Van Empel meermaals onder druk. In de laatste rechte lijn leek ze ook op weg naar de vierde plek, maar in de sprint mispakte ze zich nog aan Van Empel.

   Schoen hinderde Alvarado nog bijna: "Alles op alles gezet om alleen aan te komen"

   • Ceylin Alvarado (1e): "Het was een heel zware en spannende wedstrijd. Ik ben blij dat ik het kon afmaken. We hebben elkaar afgemat en in de laatste ronde zat mijn schoen los. Ik dacht: in een sprint is de kans groot dat ik uit mijn schoen ga. Ik heb alles op alles gezet om alleen aan te komen. Ik wist dat mijn vorm met de week beter en beter werd. Vandaag is de bevestiging dat ik hard aan het werken ben."
   • Lucinda Brand (2e): "Ceylin was technisch iets beter. Voor de rest lag alles dicht bij elkaar en over twee dagen staan we in Hulst (Wereldbeker) weer op nul. Of ik voor het WK wat gas zal terugnemen? Elk nadeel heb z'n voordeel: op 10 januari hebben we geen NK en dan volgt dus een mooie break."

   Alvarado: "Mijn schoen zat los in de laatste ronde, dus ik kon niet gokken op een sprint"

   Brand: "Alvarado kon het verschil maken op die laatste klim"

   Rituitslag Grote Prijs Sven Nys (vrouwen)Rituitslag Grote Prijs Sven Nys (vrouwen)

     naamresultaat
   1Ceylin del Carmen Alvaradoin 39'52"
   2Lucinda Brandop 4"
   3Denise Betsema19"
   4Fem van Empel1'04"
   5Sanne Cant1'04"
   6Annemarie Worst1'24"
   7Clara Honsinger1'36"
   8Yara Kastelijn1'53"
   9Manon Bakker2'05"
   10Laura Verdonschot2'34"

   Fase per fase

   1. 14 uur 27. Na een eenzame cross eindigt Clara Honsinger nog als zevende. Yara Kastelijn is achtste, voor Manon Bakker en Laura Verdonschot. .
   2. 14 uur 26. Cant vijfde. Sanne Cant is de eerste Belgische met een 5e plek. Ze lijkt op weg naar een vierde plek, maar mispakt zich in de sprint aan de Nederlandse Van Empel. Worst is zesde. .
   3. 14 uur 25. Alvarado wint pittige tweestrijd! Ceylin Alvarado behoudt haar kloofje op Brand en komt solo over de finish. Brand volgt op 3". Denise Betsema vervolledigt het podium met een derde plek, op 18". .
   4. 14 uur 25. 15 meter. Bij de looppassage moet Brand 15 meter goedmaken, dat lijkt te veel. .
   5. 14 uur 24. Alvarado duikt als een speer naar beneden. Wereldkampioene Alvarado duikt als een speer naar beneden en neemt zo een lengte op Brand. Is dit hét sleutelmoment? .
   6. 14 uur 23. Alvarado neemt de koppositie over na een stukje stompen. Brand wil er weer over, maar de wereldkampioene laat zich niet doen. .
   7. 14 uur 22. Brand op kop. Brand zet zich op kop, Alvarado zit op vinkentouw in het wiel van haar landgenote. Zijn we op weg naar een sprint? .
   8. 14 uur 21. In de achtervolging heeft Cant afscheid genomen van Wordt en Van Empel. Is ze op weg naar een mooie vierde plek? .
   9. 14 uur 20. Duel Brand/Alvarado? Tijdens een stukje klimwerk is Alvarado duidelijk de betere en pakt ze een paar meters voorsprong. Maar Brand is niet van plan het zomaar op te geven, ze komt terug! .
   10. 14 uur 20. Betsema laat een gaatje. Brand legt een moordend tempo op, Betsema hangt aan de rekker. .
   11. 14 uur 18. We schakelen over op één. Over enkele seconden schakelen we over van Canvas naar één. Zit u al een tijdje op deze pagina? Klik dan even op de refresh-knop. .
   12. 14 uur 18. Brand zal er alles aan doen om de koppositie nu vast te houden. Michel Wuyts .
   13. 14 uur 17. Alvarado gaat in de laatste ronde nog voor een nieuwe fiets. Dat levert haar de derde plek een een extra inspanning op. .
   14. 14 uur 16. Laatste ronde! Nog één ronde te gaan! De podiumplaatsen lijken vast te liggen, zonder ongelukken. Enkel de volgorde ervan moet nog worden bepaald.  Het achtervolgende groepje met Cant, Worst en Van Empel volgt op 42". .
   15. 14 uur 13. Betsema komt wel terug, daar is ze te goed voor vandaag. Paul Herygers .
   16. 14 uur 12. Brand beent Alvarado weer bij en zoekt de koppositie op. Ze wil duidelijk niet dat Betsema terugkomt, want ze jaagt het tempo enorm de hoogte in. .