Brand zet zegetocht voort na verbeten duel met jonge Van Empel

  Superprestige vrouwen
  veldrijden Veldrijden
  location Zolder
  trophy Lucinda Brand
  einde
  startfinish
  0123456

   Een dag na Dendermonde heeft Lucinda Brand opnieuw victorie gekraaid, deze keer in Heusden-Zolder. De wereldkampioene was bijna een hele cross op pad met landgenote Fem van Empel, maar die kon haar snelle benen niet uitspelen in de slotsprint.

   Bekijk de samenvatting:

   Op de droge en snelle omloop in Zolder liet Lucinda Brand zich niet wegdrummen van de eerste rij, maar ze had ruim 2 ronden nodig om haar geduld te belonen. 

    

   Een tempoversnelling werd enkel door Fem van Empel beantwoord. De ploeggenote van Denise Betsema moest aanvankelijk de kat uit de boom kijken, maar een terugkeer van Betsema en co was te veel gevraagd. 

    

   De piepjonge en pientere Van Empel stond meer dan haar mannetje in het wiel van de wereldkampioene en toonde geen spatje verval. 

    

   In de slotronde zette Brand haar verrassende uitdaagster voortdurend onder druk en bij de laatste hindernis maakte het snelle lefgozertje dan toch een foutje. 

    

   Ze ging even te wijd in een bocht en verloor het achterwiel van Brand, die richting haar 12e overwinning van het seizoen vloog.

    

   Ze bouwt haar voorsprong in de stand ook uit op haar concurrentes. Sanne Cant, gisteren nog hoopvol 7e, kwam niet in het stuk voor.

   Bekijk de spannende slotsprint tussen Brand en Van Empel

   Brand: "Dit heeft krachten gekost"

   Lucinda Brand (32) moest haar tenen uitkuisen om nog maar eens te winnen. "Het was een sprint van een ronde", hijgde ze. 

    

   "Fem is heel rap en dat wist ik. Misschien haalt de ervaring het wel van de jeugd, maar ze moet dan niet te veel bijleren. Dit heeft krachten gekost."

    

   De 19-jarige Fem van Empel verzorgde mee het spektakel. "Ik wilde me revancheren voor Dendermonde, waar ik na een foutje mijn ritme kwijt was."

    

   "Ik had vandaag een goed plan. Ik moest aanklampen en dat is goed gelukt, al had ik gehoopt op een sprint. Maar ik maakte een foutje in de laatste afdaling en ik had een paar meter achterstand."

   Fem van Empel wierp zich vol in de strijd

   Rituitslag Superprestige Zolder (vrouwen)Rituitslag Superprestige Zolder (vrouwen)

     naamresultaat
   1Lucinda Brandin 48'30"
   2Fem van Empel (Ned)op 2"
   3Annemarie Worst21"
   4Shirin Van Anrooij22"
   5Denise Betsema30"
   6Kata Blanka Vas47"
   7Inge van der Heijden55"
   8Manon Bakker1'27"
   9Eva Lechner1'34"
   10Yara Kastelijn1'37"

   Fase per fase

   1. 14 uur 29. Brand, maar ze heeft er voor moeten knokken. Lucinda Brand wint voor het derde jaar op een rij in Zolder. De laatste hindernis besliste over winst en verlies: Van Empel ging te wijd, Brand had het gezien in haar achteruitkijkspiegel. Het kleine kloofje was er te veel aan. .
   2. Brand wint. 14 uur 29.
   3. 14 uur 28. Na een afzink zit Van Empel net iets te ver. Dit gaat Brand niet meer afgeven! .
   4. 14 uur 28. Brand zal er stilaan nerveus van worden. Ze nijpt en kietelt, maar deze Van Empel toont haar tanden.  .
   5. 14 uur 27. Brand vertrouwt het zaakje niet en neemt weer meer en meer risico's. Van Empel geeft geen krimp.  .
   6. 14 uur 26. 45 minuten. We zijn 45 minuten aan het crossen en de langgerekte sprint wordt stilaan ingezet. Van Empel kleeft aan het achterwiel van Brand.  .
   7. 14 uur 25. De wereldkampioene laat zich geleden, maar op het gelaat van Van Empel zie je geen spatje verval.  .
   8. 14 uur 24. Komt het wel tot een sprint? Brand lijkt daar ook niet gerust in en probeert Van Empel nog wat meer te pijnigen.  .
   9. 14 uur 23. Brand en Van Empel rijden zusterlijk naast elkaar. "En ze is zeer snel", zegt haar entourage. "Als Fem niet kapot zit, dan ben ik heel zeker dat ze wint." .
   10. 14 uur 22. Goed nieuws voor Betsema: Vas valt, Worst haakt in bij de Hongaarse. Zo wint de Nederlandse weer enkele posities.  .
   11. 14 uur 21. Voor Betsema dreigt het een rotdag te worden. Vas, Worst en Van Anrooij sluipen weg. Dat is niet echt rooskleurig voor haar klassement, maar speelt wel in de kaart van Van Empel. Is zijn een killer in het spoor van Brand?  .
   12. 14 uur 20. Einde vijfde ronde. Het is tijd voor de slotronde. Van Empel speelt het spel mee. Brand vraagt weer om een overname en zo gaat het tempo er volledig uit. De bonus op de achtervolgers lijkt wel comfortabel.  .
   13. 14 uur 20. De achterstand van Cant: 1'40". .
   14. 14 uur 19. We naderen de finishzone en Brand draait de gashendel weer open. Bezwijkt Van Empel onder de druk of niet?  .
   15. 14 uur 17. Vas, Worst, Betsema, Van der Heijden en Van Anrooij: dat is het achtervolgende pakket op een 15-tal seconden.  .
   16. Het wil maar niet lukken voor Alvarado. Ze geeft op. 14 uur 15.
   17. 14 uur 15. Van Empel beschikt over een stevig stel benen, maar koerst ook pienter. Ze laat zich niet verleiden tot onbedachtzame inspanningen bij de schermutselingen van Brand.  .
   18. 14 uur 14. Wisselen, dat doe je in Zolder in deze omstandigheden normaal nooit. Brand moet dat wel doen na haar slipper. Ze sluit weer aan bij Van Empel.  .
   19. 14 uur 13. Einde vierde ronde. Nog twee rondes: Brand en Van Empel zoeken elkaar weer op. Betsema heeft de jacht min of meer gestaakt: met Vas, Worst en Van der Heijden verliest ze meer en meer terrein, zo'n 20 seconden.  .
   20. 14 uur 12. Tuimeling van Brand. In de technische zone ziet Brand dat Van Empel een beetje achterstand heeft. Ze neemt iets te veel risico's en betaalt daar een prijs voor met een schuiver. .