Oppermachtige Lucinda Brand schiet na straffe solo opnieuw raak in Merksplas

  Superprestige vrouwen
  veldrijden Veldrijden
  location Merksplas
  trophy Lucinda Brand
  einde
  startfinish
  01234567

   Ook in Merksplas stond er geen maat op wereldkampioene Lucinda Brand. De Nederlandse ging er vandoor in de eerste ronde en de concurrentie zag haar niet meer terug. Sanne Cant kende een ongelukkige wedstrijd en kwam al in de startzone ten val. Ze eindigde 12e.

   Bekijk de samenvatting:

   Na een reeks zeges op het EK, in Niel en in Tabor stond Lucinda Brand als topfavoriete aan de start in Merksplas. De wereldkampioene ging er na een goeie 500 meter al vandoor, het zou de voorbode zijn voor een bijzonder straffe solo. 

    

   De Belgische kampioene Sanne Cant kende minder meeval bij de start. Cant keerde terug na de blessure die ze een dikke week geleden opliep tijdens de parcoursverkenning in Niel, dit keer ging ze net na het startschot tegen de vlakte.

    

   In de achtervolging op Lucinda Brand duurde het een tijdje voor er wat lijn in kwam. Betsema en Worst sloten uiteindelijk aan bij Kastelijn en Alvarado, maar het gat was inmiddels wel ruim 15 seconden geworden.

    

   Al snel bleek dat de vogel gaan vliegen was, hoewel de achtervolgers alles uit de kasten haalden kwamen ze geen seconde dichter bij Brand. De wereldkampioene reed zo zonder problemen naar een 4e zege op een rij en haar 3e seizoenszege in de Superprestige.

    

   In de achtergrond streden Kastelijn, Worst en Betsema nog voor de overige plekjes op het podium. In de laatste ronde slaagde Worst erin om in de zandbak de 2e plek veilig te stellen, Betsema finishte voor Kastelijn uiteindelijk nog als 3e.

   Brand: "Had snel in de gaten dat ik een kloof had"

   Na afloop besprak een zichtbaar tevreden Brand haar wedstrijd: "Nee, het was niet verwacht dat iemand hier solo zou gaan. Zo zie je maar dat cross nooit voorspelbaar is. Mijn start was heel goed en ik had snel in de gaten dat er een gat was gevallen."

    

   "Ik heb serieus doorgetrokken en nadien ben ik begonnen met doseren. Het is altijd leuk als je over zoiets na kan denken. Ook de zandbak ging vandaag echt goed. Ik voelde me echt bijzonder ontspannen."

   Rituitslag Superprestige MerksplasRituitslag Superprestige Merksplas

   Fase per fase

   1. 14 uur 29. Worst is 2e en Betsema trekt toch nog de 3e plaats over de streep. Yara Kastelijn valt net naast het podium. .
   2. 14 uur 28 match afgelopen
   3. 14 uur 27. Worst maakt een foutje in de heuvelzone en zo kan Kastelijn opnieuw aansluiten. Er is nog strijd om de plekjes op het podium. .
   4. Laatste ronde. Brand mag er nog een ereronde van maken, er stond deze namiddag geen maat op de wereldkampioene. Betsema en Worst strijden momenteel voor plekje 2 en 3, maar ook Kastelijn is nog niet uitgeschakeld.  . 14 uur 22.
   5. 14 uur 22. Kastelijn ziet af. Betsema en Worst vlammen door de zandbak, de passage van Kastelijn is een pak minder. Moet Kastelijn hier definitief afhaken? .
   6. 14 uur 19. In de achtergrond maakt Sanne Cant er meer dan het beste van. De Belgische kampioene rijdt rond op een 15e plaats. Bij de start ging ze onderuit. .
   7. 14 uur 17. Worst leek het in de voorbije rondes niet al te makkelijk te hebben, maar schiet nu toch Betsema voorbij. Doet Worst hier een gooi naar de 2e plek? .
   8. 14 uur 15. De voorlaatste ronde. Brand gaat de voorlaatste ronde in en is eigenlijk al een hele poos zeker van de zege. In de achtergrond valt het opnieuw stil.  .
   9. 14 uur 13. De spanning is er uiteraard wat af, maar het is ook genieten van de superioriteit die Lucinda Brand hier laat zien. Betsema, Worst en Kastelijn strijden vol overgave om haar te flankeren op het podium. Vooral met het oog op de stand in de Superprestige is deze strijd wel nog belangrijk. .
   10. 14 uur 08. Betsema moet van de fiets in de zandbak, alleen maar goed nieuws voor Brand die weer een handvol seconden uitloopt. Ook ronde 4 zit erop. .
   11. 14 uur 06. Soliste Brand. Deze cross verloopt tot op dit moment helemaal vlekkeloos voor Brand. De wereldkampioene is superieur in alle zones, ze laat de achtervolgers geen seconde dichterbij komen. .
   12. 14 uur 03. Betsema moest in de eerste ronde zoeken naar het juiste ritme, maar heeft dat inmiddels meer dan te pakken. Worst en Kastelijn hebben alle moeite van de wereld om het wiel van hun landgenote te houden. .
   13. 14 uur 01. Einde ronde 3. 1. Lucinda Brand 2. Denise Betsema op 17" 3. Annemarie Worst 17" 4. Yara Kastelijn 17" 5. Ceylin Alvarado 25" .
   14. 14 uur . De zandbak lijkt de grootste uitdaging op dit parcours, Brand klieft er zonder al te veel moeite door en ook Betsema lost alles zonder problemen op.  .
   15. 13 uur 58. Betsema verhoogt het tempo aanzienlijk in de achtervolging, Alvarado komt zo in de problemen. Brand laat het niet aan haar hart komen en vlamt gewoon verder. .
   16. 13 uur 55. De kloof is groot, kunnen Kastelijn, Worst, Betsema en Alvarado de handen in elkaar slaan en het gat nog verkleinen? We zijn inmiddels begonnen aan de 3e ronde. .
   17. 13 uur 52. Status quo. Brand gaat over de balkjes en breidt haar voorsprong uit naar een comfortabele 17 seconden. Yara Kastelijn gaat in de achtervolging met Worst en Alvarado in het wiel. .
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   RuddervoordeveldrijdenRuddervoorde - Ruddervoorde6Denise Betsema
   NielveldrijdenNiel - Niel5Lucinda Brand
   MerksplasveldrijdenMerksplas - Merksplas7Lucinda Brand
   ZolderveldrijdenZolder - Zolder6Lucinda Brand
   GietenveldrijdenGieten - Gieten5Lucinda Brand
   BoomveldrijdenBoom - Boom5Lucinda Brand
   GavereveldrijdenGavere - Gavere6Lucinda Brand