" "
Riberolle volgt zichzelf op als winnares in Essen.

Het ploegenspel loont: Marion Norbert Riberolle volgt zichzelf op als winnares in Essen na kwieke aanval

 za 19 oktober 2024 14:30
Exact Cross Essen (vrouwen)
Exact Cross vrouwen
7 rondes
13:45 Essen
Marion Norbert Riberolle
einde
  1. 0
  2. 1
  3. 2
  4. 3
  5. 4
  6. 5
  7. 6
  8. 7

    Marion Norbert Riberolle heeft voor de eerste Belgische overwinning op eigen bodem gezorgd dit seizoen bij de vrouwen. Onze landgenote voerde een bisnummer op in Essen na knap ploegenspel met Sara Casasola. Laura Verdonschot werd 3e. Norber Riberolle droeg ze zege op aan oma die in het ziekenhuis ligt.

    Was het vorig jaar nog ploeteren in de modder in Essen, dan schotelden de weergoden nu een droge editie van de Exact Cross voor. Hoe kan het ook anders, als de veldrit is verschoven van december naar halfweg oktober.

     

    Zoals Laura Verdonschot op voorhand had voorspeld, werd het een snelle en dus ook gesloten wedstrijd. Vooral de Italiaanse Sara Casasola (Crelan-Corendon) kon haar benen niet stilhouden en dunde het kleine peloton uit.

     

    Het sloopwerk duurde voort tot er nog 6 kanshebbers overbleven voor de overwinning. Slag om slinger bestookten de koploopsters elkaar met aanvallen. En daarbij bleek het ploegenspel doorslaggevend.

     

    Bij een tweede aanval van Marion Norbert Riberolle zette Casasola zich meteen op kop om het tempo te drukken. Verdonschot en Alicia Franck (De Ceuster-Bouwpunt) hadden de nodige moeite om het initiatief van de Italiaanse over te nemen.

     

    Het gaf Riberolle voldoende tijd om een mooie voorsprong uit te bouwen. Onze landgenote, deze week al 2e in Ardooie, ging de slotronde in met 21 seconden voorsprong en boekte zo voor het 2e jaar op een rij haar eerste zege van het seizoen in Essen.

    Norbert Riberolle: "Voor mijn oma in het ziekenhuis"

    De laureate was geëmotioneerd na de finish: "Dit is een heel belangrijke overwinning, want het waren geen makkelijke dagen. Mijn oma ligt in het ziekenhuis. Ik zei haar gisteren dat ik voor haar zou winnen, dus ik ben content. Deze zege is voor haar. Mijn moeder was hier ook niet, normaal is ze er altijd bij. Maar ze is nu bij haar mama."

    "Ik ben superblij. Vorig jaar was mijn eerste zege in december, nu in het begin van het seizoen. Dit is ook mooi voor de ploeg. Ik zit samen in de camper met Sara Casasola, zij is een goeie ploegmate. Het is was dus superleuk."

    Ze ging er als een speer vandoor: "Ik heb progressie gemaakt op de weg. Ik moet meer vertrouwen hebben in mezelf."

    "In mijn hoofd was het niet meteen duidelijk wat het plan was om te winnen, maar ik denk dat ik de goede move heb gedaan."

    Uitslag Exact Cross Essen

    naamresultaat
    1
    Marion Norbert Riberolle
    2
    Sara Casasola
    3
    Laura Verdonschot
    4
    Alicia Franck
    5
    Aniek van Alphen
    6
    Manon Bakker
    7
    Femke Gort
    8
    Mae Cabaca
    9
    Loes Sels
    10
    Anna Kay

    Fase per faselaatste update: ongeveer 1 uur geleden

    14:30

    Riberolle triomfeert

    Marion Norbert heeft al vroeg in het seizoen prijs. Ze volgt zichzelf op op de erelijst in Essen. Haar ploeggenote Casasola wordt knap 2e, voor Laura Verdonschot.

    14:28

    Casasola heeft haar werk gedaan en doet nu een gooi naar de 2e plek. Alicia Franck en Laura Verdonschot moeten de Italiaanse tot de orde roepen.

    14:27

    Sara Casasola heeft het ploegenwerk perfect gespeeld. Ze verdient een dikke duim.

    Paul Herygers
    14:25

    Een stevige vertrouwensboost voor Riberolle, want ze kruist haar tegenstanders op een rechte strook. Ze weet dat ze een mooie kloof heeft en nu vooral foutloos moet blijven.

    14:24

    Slotronde

    Marion Norbert Riberolle gaat de slotronde als leidster in. Ze heeft 21 seconden voorsprong. Volstaat dat voor de zege?

    14:23

    Casasola speelt ondertussen weer stoorzender bij de achtervolgers. Laura Verdonschot lijkt haar beste krachten al verspeeld te hebben, want het is Alicia Franck die het werk weer moet opknappen.

    14:22

    Volgt Riberolle zichzelf op?

    Marion Norbert Riberolle boekte vorig jaar haar eerste zege van het seizoen in Essen, toen weliswaar in december. Kan ze zichzelf opvolgen op de erelijst? In Ardooie was onze landgenote deze week alvast 2e. 

    14:20

    Alicia Franck lijkt het nu toch te hebben begrepen. Ze schuift voorbij Casasola, maar ondertussen heeft Riberolle al een mooi voorsprong. 

    14:19

    Het antwoord komt snel: Riberolle schudt nog eens een pittige versnelling uit haar kuiten, terwijl Casasola het tempo weer drukt in de groep. Aan Verdonschot en Franck om de angel uit deze aanval te halen.

    14:18

    Voorlaatste ronde

    Alicia Franck leidt de dans bij het ingaan van de voorlaatste ronde. Ze voelt nog altijd de adem van 5 concurrentes in haar nek. Wie haalt nog eens uit met een versnelling?

    14:16

    We zijn een halfuurtje bezig, dus ziet Alicia Franck haar kans schoon om weer naar de koppositie te springen. Versnellen doet ze niet, want Van Alphen en Bakker kunnen hun wagonnetje weer aanpikken. In deze snelle cross is het moeilijk om het verschil te maken.

    14:14

    Na Riberolle en Franck schiet Sara Casasola een patroon leeg. Ook de Italiaanse raakt niet weg. Het kwartet voorin blijft samen.

    14:13

    Nu is het aan Franck

    Aniek van Alphen en Manon Bakker krijgen toch een kleine tik. Ondertussen springt Alicia Franck weer weg. De Ceuster-Bouwpunt komt met een tegenoffensief.

    14:09

    Aanval van Riberolle

    Crelan-Corendon speelt het spel goed. Riberolle, de winnares van vorig jaar, trekt een stevige tussenspurt, terwijl ploegmaat Casasola blijft zitten. Laura Verdonschot moet de kloof dichten.

    14:05

    6 leiders

    Sara Casasola en Laura Verdonschot hebben weer het gezelschap van 4 extra concurrentes. Aniek van Alphen, Marion Norbert Riberolle, Alicia Franck en Manon Bakker zijn er ook nog bij.

    14:03

    Verdonschot vraagt aan Casasola om over te nemen. Met een stevige tussenspurt heeft Marion Norbert Riberolle weer de aansluiting gevonden en onze landgenote neemt nog wat extra concurrentes mee.

    14:01

    De sterkste twee zitten vooraan. Hopelijk kan Sara aan het langste eind trekken.

    Kris Wouters, ploegleider Crelan-Corendon
    14:00

    We hebben vier achtervolgers, met Van Alphen, Riberolle, Bakker en Franck.

    14:00

    Laura Verdonschot is niet onder de indruk van Casasola. Ze neemt over, om toch even het tempo te drukken?

    13:59

    Kloofje

    Het beukwerk van Casasola heeft nu toch effect. Alleen Laura Verdonschot kan aan haar wiel blijven kleven. Aniek van Alphen moet een gaatje laten.

    13:58

    Na 2e ronde

    1. Casasola
    2. Verdonschot
    3. Van Alphen
    4. Bakker
    5. Franck

    13:58

    Het tempo gaat lichtjes omhoog.

    Paul Herygers
    13:57

    Niemand wil echt de koppositie hebben, maar Sara Casasola wordt weer op kop gedwongen. De Italiaanse geeft er nog eens een snok aan, Laura Verdonschot en Aniek van Alphen zitten op plekken 2 en 3.

    13:54

    Anna Kay schuift op en zet zich in het zog van Marion Norbert Riberolle, de winnares van vorig jaar. 

    13:52

    Casasola trekt de gashendel open, maar Verdonschot, Franck, Riberolle, Bakker en Kay zitten nog altijd in haar spoor. Hoelang houdt de Italiaanse haar inspanning op kop vol?

    13:50

    Op één langgerekt lint trekken de rensters naar de balken. Verdonschot neemt de leiding weer over van Casasola. Kennen we nu al de twee protagonisten van de Exact Cross in Essen?

    13:49

    Alles blijft op deze manier nog bij elkaar. Het is een gesloten wedstrijd.

    Paul Herygers
    13:48

    Sara Casasola en Alicia Franck spelen haasje-over. De Italiaanse weet maar al te goed wie ze in de gaten moeten houden.

    13:46

    Sara Casasola heeft wat moeite om in haar pedaal te klikken bij het startschot, maar is ondertussen alweer opgeschoven naar de 2e plek. Ze nestelt zicht tussen de twee rensters van De Ceuster-Bouwpunt: Verdonschot en Franck.

    13:45

    Startschot

    Een klein peloton vrouwen trekt zich op gang in Essen. Laura Verdonschot is uitstekend weg en duikt als eerste het veld in.

    13:44

    Verdonschot verwacht snelle koers

    Laura Verdonschot heeft in Engeland al competitieritme opgedaan en zit zo al aan 6e overwinningen dit seizoen. Ze wil maar al te graag op eigen bodem ook het zegegebaar maken. "Het ligt verbazend droog in Essen", zegt ze.

    "Ik wist dat het niet de vettige editie van vorig jaar zou worden, maar de ondergrond is het duidelijk niet gewoon om droog te liggen. Het ligt heel hobbelig. Het wordt een heel snelle koers. Ik verwacht best een grote groep in een gesloten wedstrijd."

    13:40

    Alicia heeft een zware operatie gehad en heeft pas de laatste maand weer competitie kunnen doen. Vandaag is het aan haar om te bewijzen dat ze een EK-selectie verdient.

    Camiel Van den Bergh
    13:38

    Tijd voor de 2e Exact Cross

    Het is vroeger dan normaal verzamelen geblazen in Essen. Niet in december, wel in oktober troepen de veldrijders er al samen. De vrouwen beginnen er om 13.45 uur aan.

    11:49

    Sanne Cant moet passen wegens ziekte

    11:47

    Cant is ziek

    Sanne Cant moest in Essen voor het eerst dit seizoen het veld induiken, maar de Belgische kampioene is ziek. Laura Verdonschot, die in Spanje en Groot-Brittannië al 6 overwinningen sprokkelde, is dan ook de topfavoriete. Ook Marion Norbert Riberolle en Alicia Franck zijn Belgische kanshebbers.

    11:36

    Geen Nederlandse kleppers

    Fem van Empel, Ceylin Alvarado en Lucinda Brand, het voltallige podium van Beringen, is niet aanwezig in Essen. Ze slaan de tweede Exact Cross over, waardoor Manon Bakker de Nederlandse favoriete is in de Noorderkempen.

    11:34
    Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
    18/10/24
    Exact Cross
    datumcrosswinnaar mannenwinnaar vrouwen
    12/10
    Exact Cross Beringen
    19/10
    Exact Cross Essen
    26/10
    Exact Cross Heerderstrand
    23/11
    Exact Cross Kortrijk
    27/12
    Exact Cross Loenhout
    05/02
    Exact Cross Maldegem
    15/02
    Exact Cross Sint-Niklaas