Ga naar de inhoud
Aerts hield Meeusen af aan de finish.

kalender Soudal Classics

datum cross winnaar winnares
27/10/18 Neerpelt Sweeck Betsema
01/12/18 Hasselt Pauwels Van Loy
22/12/18 Sint-Niklaas Van der Poel Cant
20/02/18 Waregem Aerts Wyman
23/02/19 Leuven Aerts Betsema

Aerts is snelste sprinter in Leuven na cross boordevol plotwendingen

 za 23 februari 2019 17:01

Toon Aerts heeft op het einde van het seizoen nog een zege aan zijn erelijst toegevoegd in Leuven. De Belgische kampioen haalde het van Tom Meeusen in een sprintje met twee. Lars van der Haar klom als derde mee op het podium.

6 renners maken na drie kwartier nog kans op de zege

Mathieu van der Poel heeft het veld al ingeruild voor de weg en zo leek cyclocross in Leuven weer een razendspannende sport. Na de gebruikelijke kanonsstart van Tim Merlier ontpopte Michael Vanthourenhout zich tot de te kloppen man. Hij zorgde voor de eerste kloof en achtervolger Lars van der Haar raakte niet op zijn wiel.

 

Maar iets voor halfweg cross volgde een eerste plotwending. Toon Aerts, die een anonieme koers aan het rijden was, reed bijna in een ruk naar de koploper. Van der Haar en een sterke Laurens Sweeck profiteerden en sloten ook aan. De 4 renners leken te gaan strijden om de dagzege.

 

Maar plots doken er nog twee nieuwe namen op in het scenario: Tom Meeusen en Jim Aernouts. Meeusen moest de eer van zijn ploeg hoog houden en dat deed hij wonderwel. Op 2,5 ronden van het einde dichtte hij de kloof en waren er plots 6 kandidaat-winnaars.

Aerts fluit sterke Meeusen nog terug in het slot

Een ronde later waren ze dan nog maar met 5. Toon Aerts plaatste een versnelling, Laurens Sweeck wou antwoorden, maar trapte pardoes zijn ketting over en moest teleurgesteld afdruipen. Het ingaan van de slotronde zorgde opnieuw voor een gekke wending: Van der Haar, Aerts en Vanthourenhout hielden de benen stil. Meeusen en Aernouts roken hun kans.

 

Het duo pakte 8 seconden, maar Vanthourenhout bedacht zich en maakte toch nog jacht op de koplopers. Zo kwam alles andermaal samen. Met het wasbord in het vooruitzicht was het tijd voor Tom Meeusen om zijn techniek nog eens te laten spreken. Hij zette zich op kop en pakte zonder echt te versnellen enkele lengtes.

 

De zege was zo goed als binnen, maar Toon Aerts had nog wat energie over in de tank. Hij knalde op en over Meeusen en in een sprintduel met twee gaf hij de koppositie niet meer af. Het is voor Aerts zijn 30e podiumplaats van het seizoen.

VIDEO: Bekijk de slotronde

Uitslag Leuven:

1. Toon Aerts  
2. Tom Meeusen  
3. Lars van der Haar (Ned)  
4. Michael Vanthourenhout  
5. Jim Aernouts  
6. Felipe Orts (Spa)  
7. Tim Merlier  
8. Vincent Baestaens  
9. Michael Boros (Tsj)  
10. Corné van Kessel (Ned)  

Aerts: "Ik heb eens niet geluisterd naar de ploegleiding"

Meeusen: "Toen ik naast Toon kwam in de sprint blokkeerde alles"

Van der Haar: "Ik had gehoopt om voor de zege te kunnen sprinten"

Fase per fase

16:01

Aerts wint!

Toon Aerts houdt Tom Meeusen af in een sprint na de spannendste cross van het jaar. Van der Haar wordt derde.
16:00

Aerts versus Meeusen

Toon Aerts en Tom Meeusen gaan sprinten voor de zege.
16:00
Toon Aerts rijdt het gat dicht op Meeusen. Maar wat kan de Belgische kampioen in de sprint?
15:59

Meeusen naar de zege?

Meeusen weet waar hij moet zitten op het wasbord! Hij doet het zo lekker en rijdt enkel lengtes weg!
15:58
Michael Vanthourenhout knapt het vuile werk op in de achtervolging. Hij kan aansluiten bij de twee leiders. We hebben weer een kopgroep van 5.
15:56
Het verschil tussen twee groepjes: 8 seconden.
15:55

De bel!

Aernouts en Meeusen duiken de slotronde in! Plots zijn ze met twee want Aerts, Vanthourenhout en Van der Haar houden de benen stil.
15:54

"Ik denk dat Lars het kan afmaken in de sprint. Ik denk dat hij net iets minder krachten verspeeld heeft dan Toon."

Sven Nys
15:53
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
15:52
Toon Aerts en Michael Vanthourenhout lijken de beste renners in de kopgroep. Ook Lars van der Haar hangt er nog bij.
15:50

Brute pech bij Sweeck!

Einde verhaal voor Laurens Sweeck. Hij wil naar Aerts knallen en plots knapt zijn ketting. Hij moet uit de wedstrijd stappen. De teleurstelling druipt van zijn gezicht.
15:49

En dan Aerts!

Het is een afleidingsmanoeuvre van Aernouts. Hij is een springplank voor Toon Aerts. De Belgische kampioen rijdt met veel macht weg.
15:49

Aernouts met versnelling

Jim Aernouts springt weg achter de rug van de vijf andere koplopers. Met zijn shirt helemaal open gooit hij het tempo nog eens de hoogte in.
15:47
Bij Telenet Fidea willen ze het numerieke overwicht uitspelen. Ze zitten met drie in de kopgroep: Van der Haar, Aerts en Aernouts.
15:43

Of neen, met 6

Meeusen en Aernouts hebben ook nog de aansluiting gemaakt vooraan en dat na een lange jacht. We hebben nog 6 leiders en dat met nog 3 ronden op de teller. Spannend.
15:42

Met 4

Aerts rijdt weer in de kopgroep en ook Sweeck vindt weer aansluiting. Een kopgroep met 4.
15:41
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
15:40

Problemen bij Aerts!

Een euvel bij Toon Aerts. Hij worstelt even met zijn losse schoen. Zo kan Sweeck weer naar de derde plaats schuiven. De Belgische kampioen blijft wel rustig.