De Poolse nummer 1 van de wereld gaat voor de 4e keer naar de finale van Roland Garros. .
De Poolse nummer 1 van de wereld gaat voor de 4e keer naar de finale van Roland Garros.

WTA klassement

naampunten
1
Iga Swiatek
11285
2
Coco Gauff
8173
3
Aryna Sabalenka
7061
4
Elena Rybakina
6376
5
Jasmine Paolini
5373
6
Jessica Pegula
4665
7
Zheng Qinwen
4025
8
Maria Sakkari
3925
9
Danielle Collins
3702
10
Barbora Krejcíková
3573

Dominante Swiatek mag zich opmaken voor 4e finale op Roland Garros na winst tegen Coco Gauff

 do 6 juni 2024 17:20

Een nieuwe finale op Roland Garros voor Iga Swiatek (WTA 1). In twee sets (6-2, 6-4) rekende ze relatief eenvoudig af met Coco Gauff (WTA 3). In de finale kan ze haar 4e Roland Garros in de wacht slepen. 

Er stond geen maat op het nummer 1 van de wereld. In een heruitgave van de finale van 2022 heeft Iga Swiatek in 2 sets korte metten gemaakt met de Amerikaanse Cori Gauff.

 

De drievoudige winnares van Roland Garros ging in de eerste set meteen door de opslag van haar opponente en loste de rol niet meer: de 6-2 stond na iets meer dan een halfuur al op het bord. 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In set twee mocht US Open-winnares Gauff als eerste serveren. Ze leek een moeilijk start te hebben en moest een traan wegpinken na een discussie met de umpire, maar dapper vocht ze zich naar een break, waardoor ze 3-1 voorkwam.

 

Lang kon ze die voorsprong echter niet vasthouden. Swiatek won 4 spelletjes op een rij en kreeg bij 5-3 twee matchballen. 


Gauff weerde zich nog kranig en kon beide matchpunten wegwerken. Swiatek maakte het even later op haar eigen service wel af met een vierde matchbal. Geen tweede finale voor de jonge Amerikaanse, wel een vierde voor de Poolse. 

 

Swiatek heeft nu 20 matchen na elkaar gewonnen op Roland Garros. Alleen Chris Evert, Monica Seles, Justine Henin en Steffi Graf slaagden daarin.


In haar 3e opeenvolgende finale in Parijs neemt Swiatek het op tegen de Italiaanse Paolini (WTA 15).

Swiatek: "Blij dat ik consistent bleef en niet te hard ging nadenken"

Achteraf blikte Swiatek tevreden terug op haar prestatie.

 

"Het was intens, zeker in de tweede set waarin we elkaar breakten. Ik ben blij dat ik consistent bleef in mijn tactiek en niet te hard ging nadenken. Ik ging er gewoon vol voor op het einde", vertelde een uithijgende Swiatek.

 

Voor haar tegenstandster had ze achteraf enkel mooie woorden. 

 

"Coco blijft progressie maken en is een taaie tegenstandster. Ze gaat ook blijven groeien. Het is mooi om te zien dat ze alles mooi op een rijtje heeft, want dat is niet zo gemakkelijk. Ze is een van de meest consistente speelsters in het circuit."

 

Swiatek staat nu wel in de finale, maar het scheelde niet veel of ze had in ronde 2 al haar koffers mogen pakken tegen viervoudig grandslam-winnares Noami Osaka. 

 

"Na het matchpunt dat ik tegen me kreeg tegen Osaka is er iets veranderd. Het is nooit makkelijk om die eerste matchen te spelen op een grand slam. Ik ben blij dat ik dat uiteindelijk goed afgehandeld heb."

 

"Het weer veranderde ook doorheen het toernooi en dat heeft me ook geholpen om mijn spel te verbeteren, waardoor ook mijn vertrouwen groeide."