David Goffin plaatst zich na episch grasgevecht tegen Tiafoe voor de kwartfinales

  Wimbledon

  David Goffin (62)
  Frances Tiafoe (25, crown23)
  7
  7
  1
  6
  3
  5
  2
  7
  5
  3
  7
  6
  4
  4
  7
  5
  5

  David Goffin heeft zich voor de tweede keer in zijn carrière voor de kwartfinales van Wimbledon geplaatst. Tegen de flukse Amerikaan Frances Tiafoe was het 5 sets lang hard tegen onzacht, maar Goffin greep helemaal op het einde de beslissende break.

  David Goffin had Frances Tiafoe op het vorige grandslamtoernooi - Roland Garros dus - al de weg versperd, maar op gras had de dynamische Amerikaan op papier misschien een streepje voor.

  In de eerste set werd de toon gezet voor de hele match: het verschil tussen beide titanen was uiterst klein, maar in de tiebreak kon Goffin toch de eerste slag toedienen.

  Set 2 en 3 waren een kopie van elkaar, helaas voor Goffin niet op de juiste manier. Tiafoe ging bij 5-5 telkens door de opslag van zijn tegenstander en kon het vervolgens uitserveren.

  Goffin mocht nu geen steekjes meer laten liggen. Tiafoe leek het bij een 5-2-achterstand snel te laten lopen, maar na een felle remonte was het nog even schrikken voor Goffin, die de 4e set uiteindelijk toch niet meer liet liggen.

  In de slotset kon je het verschil tussen de twee gladiatoren amper met het blote oog zien. Bij 5-5 leek zich het scenario van sets 2 en 3 te herhalen toen Goffin op 0-40-achterstand leek te komen. Maar dankzij hawkeye werd het niet 0-40 maar 15-30 en met enkele rake opslagen sloeg Goffin zich uit de problemen.

  Vervolgens serveerde Goffin zijn 7 jaar jongere tegenstander een koekje van eigen deeg. Een slordige game van Tiafoe kwam hem duur te staan.

  In de kwartfinale, zijn 2e op Wimbledon na 2019, speelt Goffin tegen de Britse chouchou Cameron Norrie, de nummer 12 van de wereld.

  Goffin: "Een enorm gevecht"

  "Sorry dat ik jullie zo lang op de volgende match heb laten wachten", begon David Goffin zijn interview na de match met een grapje.

  "Het was een enorm gevecht. Ik moest mentaal voortdurend bij de les zijn om in de match te kunnen blijven. Ik werd telkens op de proef gesteld. Maar de sfeer op Court 2 was ongelooflijk."

   

  "Ik ben blij dat ik hier weer in de kwartfinales sta. Ik heb een lastig jaar achter de rug, met wat blessures. Daarom betekent deze zege heel veel voor mij. Ik heb mijn beste niveau opnieuw gevonden."

  Fase per fase

  1. 18 uur 34. Goffin wint! Het is niet Tiafoe maar Goffin die de beslissende break pakt en zo de wedstrijd wint. Sportief vallen ze elkaar in de armen aan het net, na een match van bijna 5 uur. .
  2. 18 uur 29. Goffin komt op 6-5 na indrukwekkend spelletje. David Goffin ontsnapt in het 11e spelletje. Tiafoe lijkt op 0-40 te komen, maar Goffin vraagt een herhaling van hawk eye aan en krijgt gelijk. Hij werkt nog 2 breakpunten weg - onder meer dankzij zijn sterke service - en komt op een 6-5-voorsprong. .
  3. 18 uur 25. En we gaan gewoon nog wat voort. De zware rally's blijven elkaar opvolgen, maar we gaan "on serve" naar 5-5. Wie kraakt als eerste? .
  4. 18 uur 19. Nog altijd wil niemand wijken: van 3-3 gaat het naar 4-4. Goffin en Tiafoe spelen inmiddels al 4u21'. .
  5. 18 uur 11. Nog altijd geen afscheiding. Het is een echt vuurgevecht geworden en voorlopig knippert nog geen van beide heren met de ogen. Na 6 spelletjes staat het 3-3. .
  6. 18 uur . Spanning troef. We zijn 3 spelletjes ver in de 5e set en we konden nog geen break noteren. Goffin heeft wel het voordeel dat hij als eerste begon te serveren, waardoor Tiafoe steeds moet achtervolgen. Ook nu, bij 2-1. .
  7. 17 uur 47. We krijgen een 5e set! In een bijna eindeloos 10e spelletje van de 4e set lijkt Goffin setpunt na setpunt te vergooien, maar uiteindelijk gaat Tiafoe toch eens in de fout. We krijgen een 5e set. Onmogelijk te voorspellen wie nu de bovenhand heeft. .
  8. 17 uur 30. Tiafoe geeft het dan toch nog niet op. Hij gaat op zijn beurt door de opslag van Goffin en mag nu serveren om van 5-2 naar 5-3 terug te komen. .
  9. 17 uur 24. Nieuwe break voor Goffin, 5e set wenkt. Tiafoe lijkt de 4e set opgegeven te hebben. Goffin komt 5-1 voor en kan nu serveren voor een beslissende set. .
  10. 17 uur 10. Break voor Goffin: 2-0! David Goffin heeft de handdoek nog niet geworpen. Hij heeft er lang voor moeten werken, maar uiteindelijk gaat hij dan nog toch eens door de opslag van Tiafoe. Kan hij die voorsprong over de streep trekken in de 4e set? .
  11. 16 uur 59. Goffin met de rug tegen de muur. De geschiedenis van de 2e set herhaalt zich: Frances Tiafoe is op het nippertje door de opslag van Goffin gegaan en heeft het vervolgens afgemaakt op zijn opslag. De Amerikaan heeft nog 1 set nodig om de kwartfinales te bereiken. .
  12. 16 uur 56. Tiafoe door opslag Goffin. Het is uiteindelijk het scenario van het deksel op de neus geworden: bij 5-5 verliest Goffin zijn opslag, waardoor Tiafoe nu kan serveren voor de 3e set. .
  13. 16 uur 43. Nog geen afscheiding: 4-4. Tiafoe komt opnieuw onder druk op zijn opslag, maar onder meer door zijn zware opslag ontsnapt hij opnieuw. Kan dit blijven duren? Of krijgt Goffin het deksel op de neus na al die gemiste kansen? .
  14. 16 uur 35. Tiafoe redt 2 breakpunten. We zijn nog altijd "on serve" in de 3e set, maar Frances Tiafoe speelde in het 6e spelletje wel met zijn geluk. Goffin kreeg 2 breakkansen, maar kon die niet verzilveren. .
  15. 16 uur 20. 1-1 in set 3. Het blijft een uitputtingsslag en voorlopig wil nog geen van beide toegeven. Tiafoe lijkt wel niet meer de meest kwieke te zijn op de baan, al is dat ook wel een beetje zijn stijl. .
  16. 16 uur 15.
  17. 16 uur 14. Tiafoe maakt gelijk. Goffin spartelt nog een beetje tegen, maar het 12e spelletje is wel degelijk het laatste spelletje van de 2e set. Na 2u20' kan alles weer opnieuw beginnen, al zijn nu slechts 2 sets nodig om te winnen. .
  18. 16 uur 06. Toch de break van Tiafoe: 5-6. In de vorige beurt liet Tiafoe nog een breakpunt liggen, maar dat overkomt hem geen tweede keer. Hij mag zo meteen serveren voor de 2e set. .