Berrettini klopt beul van Federer op weg naar eerste finale op Wimbledon

  Wimbledon

  Matteo Berrettini (14, crown7)
  Hubert Hurkacz (11, crown14)
  6
  1
  3
  6
  2
  0
  6
  3
  3
  7
  7
  6
  4
  4

  Matteo Berettini heeft zich voor het eerst geplaatst voor de finale op Wimbledon. De Italiaan was in vier sets te sterk voor Hubert Hurkacz. Die laatste klopte Federer in de kwartfinales, maar beleefde een frustrerende middag tegen de Italiaanse nummer 9 van de wereld.

  Debutanten in de halve finales van Wimbledon. Dat waren zowel Matteo Berrettini als Hubert Hurkacz. Eén van de twee heren zou vandaag sowieso geschiedenis schrijven op het grastoernooi.

   

  Dat leek te wegen op Hurkacz. De grote Pool, die in de kwartfinales Roger Federer naar huis stuurde, maakte opvallend veel fouten. Ook zijn opslag draaide niet naar behoren. Berrettini was wel meteen op de afspraak en won set 1 relatief makkelijk met 6-3.

   

  Hurkacz begon te mopperen. Niets leek nog te lukken bij de 24-jarige nummer 18 van de wereld. Het teken voor Berrettini om door te duwen. De Italiaan gunde Hurkacz geen spelletje in de tweede set.

   

  De Pool draaide de knop om in set 3. Zijn opslag begon te renderen en hij streed voor elke bal. Na een tiebreak wist hij zichzelf in de wedstrijd te houden. Niet voor lang, want in de vierde set nam Berrettini opnieuw de bovenhand en klaarde hij de klus.

   

  Daarmee schrijft hij geschiedenis. Berrettini is de eerste Italiaan die in een Wimbledonfinale staat bij de mannen. Daar ontmoet hij Novak Djokovic of Denis Shapovalov.

  Fase per fase

  1. 17 uur 15. Berrettini maakt het af! Met - alweer - een sterk opslagspel maakt Berrettini een eind aan de halve finale. Hurkacz probeerde nog wel, maar de Italiaan was de betere speler vandaag.  .
  2. 17 uur 10. Hurkacz behoudt zijn opslagspel moeizaam, maar zit nog in de wedstrijd. Berrettini kan het nu zelf afmaken. .
  3. 17 uur 06. Berrettini op een punt van eerste finale op Wimbledon. De Italiaan staat op een punt van zijn eerste finale op Wimbledon. Maakt hij de klus nu af? .
  4. 16 uur 56. Break voorsprong in set 4. De Italiaan Berrettini heeft een break voorsprong op Hurkacz in set 4. Kan de nummer 9 van de wereld zich na deze set plaatsen voor de finale? .
  5. 16 uur 32. Het is nog niet gedaaan! Hurkacz heeft een tweede adem gevonden. In de tiebreak kon hij meteen een kloofje slaan. Die gaf hij niet meer uit handen. Relatief eenvoudig wint de Pool de tiebreak met 7-3. Opvallend: Hurkacz speelt opnieuw aanvallend en kan de foutenlast beperken. .
  6. 16 uur 30. Hubert Hurkacz geeft nog niet op, dat had ik ook niet verwacht. Dirk Gerlo op Radio 1.
  7. 16 uur 26. Tiebreak! Een tiebreak dus. Zit het avontuur van de Pool op Wimbledon erop, of dwingt hij een vierde set af? .
  8. 16 uur 21. Tiebreak? Bij een 6-5-stand serveert Hurkacz om een tiebreak af te dwingen. Krijgen we die te zien in set 3? .
  9. 16 uur 07. Hurkacz knokt zich in de wedstrijd. In set 3 pikt Hurkacz zijn niveau weer op. De Pool kan zijn punten op eigen opslag weer winnen. Berrettini heeft het wel merkelijk makkelijker om zijn service te winnen. Kan Hurkacz het tij nog doen keren? .
  10. 15 uur 37. Hurkacz heeft zonet het slechtste halfuur uit zijn carrière gespeeld. Dirk Gerlo op Radio 1.
  11. 15 uur 36. Geen spelletje: 6-0. Hurkacz kan geen spelletje winnen tegen Berrittini in de tweede set. De Pool wint nipt 50% van de punten op zijn eerste opslag.  .
  12. 15 uur 26. Berrittini oppermachtig. In de tweede set staat er geen maat op de Italiaan. Al heel snel staat het 4-0. Hurkacz wordt in de fout gedwongen en verliest zijn geduld. Set twee lijkt een korte te worden. .
  13. 15 uur 19. Hurkacz vloekt. De 24-jarige Pool is niet blij met de manier waarop hij staat te tennissen. Berrettini gaat meteen door zijn opslag en stoomt met een love game door naar 2-0. Werk aan de winkel voor Hurkacz. .
  14. 15 uur 12. Hurkacz plooit. Berrettini ruikt bloed en haalt set 1 binnen op de service van de Pool. Die laatste sukkelt met zijn eerste opslag en moet de rol lossen. Herpakt hij zich in set 2? .
  15. 15 uur 08. Berrettini met de eerste break. Het is de Italiaan die voor het eerst een break kan forceren. Hurkacz stapelde de foutjes op, daar profiteerde de nummer 9 van de wereld optimaal van. Op eigen opslag vergroot hij zijn voorsprong naar 5-3. De Pool serveert om in de set te blijven. .
  16. 14 uur 55. De twee zijn in goede doen. Het is moeilijk kiezen wie hier de winnaar wordt. Dirk Gerlo op Radio 1.
  17. 14 uur 50. Gelijke tred in wedstrijdbegin. Na 5 spelletjes is er nog geen verschil gemaakt. Beide heren winnen hun opslagspel makkelijk: 2-3 is het gevolg.  .