Barty triomfeert op Wimbledon na spannende finale tegen Pliskova

  Ashleigh Barty heeft voor het eerst in haar carrière het grandslamtoernooi van Wimbledon op haar naam geschreven. De nummer 1 van de wereld klopte in de finale Karolina Pliskova na een spannende driesetter.

  Barty ging als een razende tekeer in de beginfase van de wedstrijd. De 25-jarige Australische won maar liefst 14 punten na elkaar en liep al snel uit tot 4-0. Pliskova had geen antwoord op de blitzkrieg van Barty: 6-3 werd het in de 1e set.

   

  In de 2e set kregen we een heel ander verhaal. Omdat beide speelsters te veel fouten maakten, wisselde het momentum telkens van kant. Barty leek tot 2 keer toe op weg naar setwinst, maar daar stak Pliskova een stokje voor. Het kwam aan op een tiebreak waarin Pliskova de zenuwen het best onder controle hield: 7-6 (7-4).

  Eerste driesetter in Wimbledon-finale sinds 2012

  Zo gingen we voor het eerst sinds 2012 naar een driesetter in een Wimbledon-finale bij de vrouwen. Net als in de 2 andere sets tenniste Barty zich naar een vroege break. Ze kwam 5-2 voor en sleepte dan ook de beslissende set in de wacht. 


  Na 1 uur en 55 minuten tennissen mocht een Australische nog eens de schaal op Centre Court in ontvangst nemen. En dat 41 jaar na Evonne Goolagong die Wimbledon in 1971 en 1980 won.


  Het is de 2e grandslamzege voor Ashleigh Barty na Roland Garros in 2019. 

  Barty: "De sterren stonden in één lijn"

  "Het is het meest ongelooflijke gevoel dat ik ooit op een tennisbaan heb gehad", sprak een dolgelukkige Ash Barty na de finale.

   

  "Er was ongeloof. Ik heb mijn hele carrière zo hard gewerkt met mijn team en de mensen waar ik het meest om geef om te proberen mijn dromen te bereiken, om het vandaag te doen is ongelooflijk."

   

  "Australiërs hebben een rijke geschiedenis in de sport en het is iets waar ik altijd van heb gedroomd om daar een klein deel van uit te maken. Proberen een erfenis achter te laten en een pad voor kleine meisjes en jongens om in hun dromen te geloven."

   

  "De sterren stonden voor mij op één lijn tijdens dit toernooi. Het is fantastisch dat ik deze droom op deze plaats mag beleven.  Op Wimbledon is tennis feitelijk ontstaan. Er zijn hier ook zoveel dromen begonnen."

  Fase per fase

  1. 17 uur 04.
  2. 17 uur 03. Game, set, match. Het eerste matchpunt is meteen het goede nadat Pliskova de bal in het net slaat. Ashleigh Barty zegeviert zo voor de eerste keer op Wimbledon. Het is haar 2e grandslamzege na Roland Garros in 2019. .
  3. 17 uur . Cruciale fout bij Barty. Bij 30-30 slaat ze een volley in het net, maar ook Pliskova maakt nu een fout. Dit was nochtans de kans voor Pliskova om terug te slaan.  .
  4. 16 uur 57. Pliskova geeft zich nog niet gewonnen. Met haar eerste ace in deze set komt ze terug tot 5-3. Barty mag nu wel serveren voor het kampioenschap.  .
  5. 16 uur 55. Schitterend punt. Pliskova laat Barty nu even alle hoeken van het terrein zien. Na een knappe lob maakt Pliskova het schitterend punt fraai af met een volley.  .
  6. 16 uur 48.
  7. 16 uur 47. Barty goed op weg. Nog 1 spelletje is ze verwijderd van de eindzege: Ashleigh Barty. De Australische mept zich naar een 5-2-voorsprong en zo ligt de druk weer bij Pliskova.  .
  8. 16 uur 45. Barty behoudt haar voorsprong van 3 games en lijkt in deze wisselende finale nog maar eens op weg naar de titel op Wimbledon. Kan ze het nu wel helemaal afmaken? .
  9. 16 uur 40. De 3-0-voorsprong is een feit voor Barty, maar lang staan die cijfers niet op het scorebord. Pliskova komt namelijk op de proppen met een love game: 3-1. .
  10. 16 uur 27. Meteen de break. Barty tennist 3 breakkansen bij elkaar en bij de 2e is het raak. Pliskova komt naar het net om het punt af te maken, maar ze mept de bal van dichtbij in het net. Het is geen goed moment om fouten te maken.  .
  11. 16 uur 25.
  12. 16 uur 24. Set voor Pliskova. Ashleigh Barty laat het helemaal afweten op haar service. Na een dubbele fout op het 3e setpunt van Pliskova staat het 7-4 voor Pliskova in de tiebreak. De 3e set moet voor de beslissing zorgen.  .
  13. 16 uur 22. 5-2 voor Pliskova. Karolina Pliskova lijkt de tiebreak in de wacht te slepen. Met een smash loopt ze al 5-2 uit. Zijn we op weg naar een 3e set? .
  14. 16 uur 22. Barty heeft zoveel problemen met die eerste service. Dirk Gerlo.
  15. 16 uur 19. Pliskova heeft het geluk nu even aan haar zijde. Haar bal valt op het net en er dan net over. Barty lacht een beetje groen.  .
  16. 16 uur 18.
  17. 16 uur 17. Op naar een tiebreak. Alles kan nog in deze wedstrijd. Barty vergeet het af te maken op haar service. Met enkele fouten van de Australische tot gevolg, mag Pliskova de vuist in de lucht steken. Kan ze de tiebreak naar zich toe trekken? .
  18. 16 uur 16. Wat een rare tweede set. Dirk Gerlo.
  19. 16 uur 13. Break voor Barty. Is dit de beslissing? Ashleigh Barty pakt een heel belangrijke break en mag nu serveren voor de titel op Wimbledon.  .