Ga naar de inhoud
Elise Mertens
Elise Mertens schreeuwt het uit.

WTA klassement

naampunten
1
Iga Swiatek
11695
2
Coco Gauff
7988
3
Aryna Sabalenka
7788
4
Elena Rybakina
5973
5
Jessica Pegula
4625
6
Markéta Vondroušová
4503
7
Jasmine Paolini
4068
8
Zheng Qinwen
4005
9
Maria Sakkari
3980
10
Ons Jabeur
3748

Elise Mertens vecht zich naar 3e ronde: "Agressiever vanaf 2e set"

 do 3 juni 2021 17:55
Roland Garros
Zarina Diyas (290)
Elise Mertens (32, 14)
einde
6
set 1
4
2
set 2
6
4
set 3
6

Elise Mertens heeft naar goede gewoonte de 3e ronde van een grandslamtoernooi bereikt. In haar 2e match op Roland Garros ging ze met enige moeite voorbij de Kazakse speelster Zarina Diyas. "Mentaal een opsteker dat ik de match heb kunnen omdraaien", reageert ze.

Mertens hangt de bordjes gelijk na een mindere start

Elise Mertens kreeg met Zarina Diyas een haalbare kaart voorgeschoteld. Mertens (WTA-14) stond 79 plaatsen hoger dan haar Kazakse tegenstander, al was dat verschil op het court helemaal niet merkbaar. 

 

De eerste set leverde langs beide kanten meteen een vroege break op. Daarna zette Mertens een tandje bij en dwong ze met goed tennis een nieuwe break af.

 

Mertens leek Diyas bij 4-2 in de tang te hebben, maar de Kazakse schakelde plots een paar versnellingen hoger. Diyas kreeg Mertens aan het twijfelen en pakte met 4 games op rij zowaar de eerste set.

 

Mertens raakte gefrustreerd en kreeg daarbovenop ook nog eens een waarschuwing van de scheidsrechter voor coaching. 

 

In de kleedkamer kon ze even bezinnen. De juiste keuze bleek later. Na een vroege break had Diyas moeite om haar niveau van set 1 aan te houden. Mertens ging nog eens door de opslag van de Kazakse en pakte zo set twee: 6-2.

Zarina Diyas
Zarina Diyas maakt het Elise Mertens knap lastig.

Felbevochten derde set

De hitte was prominent aanwezig in Parijs. Beide speelsters probeerden telkens het hoofd letterlijk koel te houden door een ijszak in hun nek te leggen tijdens de dode spelmomenten.

 

In set 3 tapte Diyas compleet uit een ander vaatje. Mertens had de nodige moeite om haar eigen opslag te behouden, ook zelf breaken bleek moeilijk. 


Na 6 spelletjes was het dan toch raak. Mertens ging door de opslag van Diyas en effende zo het pad naar de overwinning. Diyas gaf zich nog niet zomaar gewonnen, maar na meer dan twee en een half uur mag Mertens zich toch opmaken voor de derde ronde. 

 

Het is al het vierde jaar op rij dat Mertens minstens de derde ronde haalt. Maria Sakkari (WTA-18) uit Griekenland is de volgende tegenstander.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Fans hebben me geholpen"

"In de eerste set speelde ik wat te verdedigend", begon Elise Mertens haar verhaal van de wedstrijd. "Ik stond met zware benen op het terrein, wellicht omdat het warmer en vochtiger geworden is, maar ik heb me in de match gevochten."

 

"De tweede set tenniste ik veel agressiever. Mentaal een opsteker dat ik het heb kunnen omdraaien", vond de Belgische nummer 1.


In Parijs kan Mertens rekenen op enthousiaste fans. "Dat is erg fijn", getuigde ze. "Roland Garros is het eerste toernooi sinds lang met Belgische supporters in het stadion. Ze hebben me er zeker doorgeholpen."

Elise Mertens
Elise Mertens: "In de tweede set ben ik agressiever beginnen te tennissen."

Fase per fase

17:55

Mertens klopt Diyas dan toch!

Mertens lijkt het af te maken met een ace. De scheidsrechter denkt daar echter anders over. Op haar tweede opslag komt ze goed aanvallend naar het net. Diyas krijgt de bal niet meer over het net. Mertens wint na een felbevochten wedstrijd.

17:53

"Serving for match"

Elise Mertens mag gaan serveren voor de match. Ze krijgt één kans om het af te maken. Kan ze deze keer wel het matchpunt verzilveren? 

17:46

Mertens laat het liggen

Het is nog niet gedaan. Diyas knokt zich terug in de wedstrijd. Diyas speelt alles of niets en dat levert het gewenste resultaat op voor de Kazakse. Met agressief tennis brengt ze de stand weer op 4-5. Kan Mertens het afmaken op haar eigen opslag?

17:43

2 matchpunten

Mertens komt op 15-40, ze krijgt 2 matchballen. Kan ze het afmaken?

17:42

Mertens loopt uit tot 0-30, is er iets gebroken bij Diyas?

17:41

5-3 voor Mertens!

Mertens legt de druk nu helemaal bij de Diyas. Ze komt na een sterk opslagspelletje op 5-3 en schreeuwt het uit. Kan Mertens nog eens breaken?

17:37

Mertens door de opslag van Diyas

Het heeft 6 spelletjes geduurd, maar Elise Mertens heeft eindelijk enkele breakkansen kunnen afdwingen. De derde kans is uiteindelijk de goede. Mertens gaat door de opslag van de Kazakse. Kan ze deze break bevestigen?

17:24

Gelijkopgaande wedstrijd

Mertens legt de druk weer bij Diyas. Mertens kan het bij 40-0 afmaken, maar maakt het dan toch nog spannend. Een knap dropshot, een bal die maar net op de lijn valt en een dubbele fout brengen Diyas terug in de game.

Maar Mertens staat mentaal sterk vandaag. Ze pakt de game nog met een knappe backhand.

17:18

Komt er dan toch een barstje in het pantser van Diyas? De Kazakse kijkt tegen een 0-30 achterstand aan, maar knokt zich toch nog terug in het spelletje. Sterker nog, de Kazakse pakt de game nog.

De dropshots van Mertens komen er deze set tot nu toe nog niet uit. Heeft ze last van de warmte?

17:12

Gebalde vuist bij Mertens

Elise Mertens laat zich niet zomaar van de wijs brengen. Op haar eigen opslag hangt ze de bordjes weer gelijk. Mertens balt haar vuist. Dit zal haar deugd doen.

17:08

Sterk opslagspelletje van Diyas

Mertens heeft de nodige moeite met de opslag van Diyas. De Kazakse is niet van Mertens breakkansen te gunnen. 2-1 voor de nummer 93 van de wereld.

17:04

Het is weer 1-1

Mertens knokt voor wat ze waard is. Bij 40-30 schreeuwt ze de frustratie van zich af. De bordjes hangen weer gelijk. 1-1.

16:59

Diyas begint sterk aan de derde set

Diyas wil na die mindere tweede set uit een ander vaatje tappen. De Kazakse laat geen punt liggen op haar opslag. 1-0 voor Diyas. Kan Mertens nu haar eigen opslag behouden?

16:52

Set 2 is voor Mertens

De buit - en daarmee bedoelen we set 2 - is binnen voor Elise Mertens. Ze dwingt op haar eigen opslag 3 setpunten af. Diyas stribbelt nog wel even tegen, maar Mertens maakt het dan simpel af.

16:52

Warmte is ook een factor

De hitte blijft ook zijn rol spelen in Parijs. Tijdens elke pauze proberen Diyas en Mertens af te koelen door ijs in hun nek te leggen.

16:49

Druk op de service van Diyas, maar daar kan de Kazakse blijkbaar wel mee om. Dankzij enkele goeie opslagen pakt ook zij een love-game. Zo komt ze terug tot 5-2. Mertens mag nu zelf gaan proberen om de 2e set binnen te hengelen.

16:47

5-1 voor Mertens

Diyas komt er plots niet meer aan te pas. Mertens gunt de Kazakse geen punt in het 6e spelletje en zo moet Diyas gaan serveren om in de set te blijven.

16:46

Mertens forceert nieuwe break

Het tweede breakpunt is het goeie voor Elise Mertens, die zo een dubbele break voorsprong pakt in set 2: 4-1. Dit mag ze toch niet meer laten liggen.