Sensatie op Monza: Ferrari valt uit, Hamilton krijgt straf en Gasly wint

  De Grote Prijs van Italië is uitgedraaid op een doldwaze race. Eerst vielen de Ferrari's uit in hun thuisrace, daarna kreeg Lewis Hamilton (7e) een tijdstraf en op het einde won de Fransman Pierre Gasly met een bescheiden AlphaTauri-auto.

  Afgang voor Ferrari

  Een week na de teleurstellende prestaties in de Grote Prijs van België verliep de race op het circuit van Monza zo mogelijk nog dramatischer voor Ferrari. 

   

  Eerst weigerden de remmen van Sebastian Vettels auto dienst. De 4-voudige wereldkampioen ging rechtdoor in een bocht, als bij wonder kon hij zijn Ferrari nog zonder al te veel schade de garage inrijden.

   

  De Ferrari van Charles Leclerc was er erger aan toe. Ter hoogte van de parabolicabocht vloog de Monegask de bandenmuur in. Leclerc zelf kwam er zonder kleerscheuren vanaf.

   

  Een drama in de thuisrace van de Italiaanse renstal. Voor het eerst sinds 1995 stond er geen Ferrari in de uitslag.

   

  (lees voort onder de sociale media)

  Straftijd voor Hamilton

  Na de crash van Charles Leclerc haalde de wedstrijdleiding de rode vlag boven. De race lag een tijdje stil om de omloop van Monza weer op orde te krijgen.

   

  Lewis Hamilton begon de herstart vanaf de eerste plaats, maar lang mocht hij die niet vasthouden. De WK-leider was in het eerste deel van de wedstrijd de pitsstraat ingereden toen het licht op rood stond.

   

  Hamilton moest 10 seconden op de strafbank plaatsnemen en draaide het circuit weer als 17e en laatste op. De Brit perste het ene snelste rondje na het andere uit zijn Mercedes en finishte uiteindelijk als 7e.

   

  (lees voort onder de sociale media)

  Allereerste zege voor Gasly

  De knotsgekke race in Italië kreeg ook een verrassende winnaar. Na de stop-and-go-straf voor Lewis Hamilton bikkelden plots coureurs van de kleinere teams om de zege.

   

  Pierre Gasly haalde het. De 24-jarige Fransman, vorig jaar nog afgeserveerd bij Red Bull, won voor het eerst een race in de Formule 1. Zijn Italiaans team AlphaTauri werd gek. Voor het eerst in 8 jaar won er geen Mercedes-, Ferrari- of Red Bull-auto.

   

  Achter Gasly legde Carlos Sainz jr. met zijn McLaren beslag op de 2e plaats, de Canadees Lance Stroll (Racing Point) mocht als derde mee het podium op.

  Volgende week racen de Formule 1-coureurs weer in Italië. Dan staat de GP van Toscane op het programma.

  Grote Prijs van Italië

  1. 17 uur 01. Hamilton besluit zijn inhaalrace op de 7e plaats. .
  2. 17 uur . Einde: Gasly wint voor Sainz jr. Sainz plaatst zijn ultieme aanval, maar Gasly heeft voldoende voorsprong om de McLaren af te houden. De Fransman wint voor het eerst in de Formule 1. Stroll wordt 3e. .
  3. 16 uur 59. Laatste ronde. McLaren vraagt Sainz om de 2e plaats vast te houden, de Spanjaard weigert en aast op de overwinning. Lukt het hem in de slotronde om leider Gasly in te halen? .
  4. 16 uur 58. Nog 2 rondes: Hamilton heeft de 8e plaats veroverd. .
  5. 16 uur 55. Pleister op de wonde voor de Formule 1-fans uit de Laars. De renstal AlphaTauri rijdt onder de Italiaanse vlag. .
  6. 16 uur 54. Nog 4 rondes: leider Gasly houdt goed stand tegen eerste achtervolger Sainz. De 24-jarige Fransman is op weg naar zijn allereerste zege in de Formule 1. .
  7. 16 uur 51. Hamilton komt top 10 binnen. Lewis Hamilton heeft al 7 plaatsen goedgemaakt na zijn straf. De WK-leider rijdt als 10e over het circuit van Monza. .
  8. 16 uur 50. Wie wint? Gasly of Sainz? Nog 6 rondes: de strijd om de zege wordt spannend. Sainz volgt op anderhalve seconde van leider Gasly. .
  9. 16 uur 47. Nog 9 rondes: Hamilton ligt in 12e positie. Met Latifi (Williams) en Pérez (Racing Point) voor hem mag de een plaats in de top 10 geen probleem vormen. Welke plaats? .
  10. 16 uur 45. De verrassende leider heet Pierre Gasly. Nog 10 rondes: Gasly ligt op kop met zijn AlphaTauri. Carlos Sainz jr. (McLaren) en Lance Stroll (Racing Point) volgen op minder dan 3 seconden van de Fransman. .
  11. 16 uur 43. Hamilton 13e. Nog 12 rondes: Hamilton stuurt zijn Mercedes voorbij Albon. Ook George Russell gaat eraan. De wereldkampioen ligt in 13e positie. .
  12. 16 uur 38. Nog 15 rondes en Hamilton ligt in 15e positie. De race gaat hij dus niet winnen. Zo meteen gaat de Brit de strijd aan met de Red Bull van Albon. .
  13. 16 uur 35. Räikkönen moet met zijn Alfa ook de 3e plaats laten schieten. Stroll steekt hem voorbij met zijn Racing Point-auto, ook bekend als de roze Mercedes. .
  14. 16 uur 32. Sainz op 2. In de kop van de wedstrijd neemt Sainz (McLaren) de 2e plaats over van Räikkönen (Alfa Romeo). De Spanjaard kan niet wachten om ook leider Gasly te grazen te nemen. De kloof bedraagt 4 seconden. .
  15. 16 uur 31. Lewis Hamilton volgt als 15e, op 27 seconden van leider Pierre Gasly (AlphaTauri). De wereldkampioen heeft nog 20 rondes om verder op te schuiven. Met het ene snelste rondje na het andere moet dat lukken. .
  16. 16 uur 29. Opgave Verstappen. Max Verstappen kwam vandaag niet in het stuk voor en nu moet de Nederlander ook de strijd staken. Zijn Red Bull gaat de garage in. .
  17. 16 uur 29. Stand (31/53 rondes). 1. Gasly 2. Räikkönen 3. Sainz 4. Stroll 5. Norris 6. Bottas 7. Ricciardo 15. Hamilton .