Ga naar de inhoud
De Belgian Cats overtroefden Bosnië op alle vlakken.
De Belgian Cats overtroefden Bosnië op alle vlakken.

Belgian Cats denderen onder het toeziend oog van Remco Evenepoel over machteloos Bosnië

 ma 26 september 2022 05:07
wk basketbal
België
Bosnië en Herzegovina
einde
17
q1
12
20
q2
10
25
q3
17
23
q4
16
85
score
55

De Belgian Cats hebben zich met een glansrijke overwinning tegen Bosnië geplaatst voor de kwartfinales van het WK basketbal. Helaas was er ook een smet op de zege, want Emma Meesseman ging in de 2e helft naar de kant met een kuitblessure.

Bekijk hier een ruime samenvatting van de wedstrijd:

Eenvoudige zege, maar zorgen om Meesseman

Na de moeizame overwinning tegen Puerto Rico diende zich maandag een tegenstander aan die België in de voorbije 2 confrontaties geklopt had. Maar het team van de genaturaliseerde WNBA-topper Jonquel Jones is dit toernooi slechts een schim van de ploeg waartegen de Cats vorig jaar 2x verloren.

 

Bosnië had zijn eerste 3 matchen op dit WK al verloren en moest ook tegen België de wet van de sterkste ondergaan. Jones zat helemaal in de tang van de ijzersterke defensie en ook in aanval draaide het opnieuw meer dan behoorlijk aan Belgische kant.

 

In een prima 1e helft was het vooral Julie Vanloo die offensief haar stempel drukte. Bij de rust was de moed al in de Bosnische schoenen gezonken, met een verschil van 15 punten op het scorebord: 37-22.

 

Met de steun van onder meer kersvers wereldkampioen wielrennen Remco Evenepoel in de zaal gingen de Belgian Cats na de rust door op hun elan. Linskens en Ben Abdelkader begonnen nu ook te scoren en naarmate de kloof aandikte, kon de bondscoach zijn basisspeelsters rust gunnen.

 

Die rust was voor Emma Meesseman noodgedwongen, want de Belgische topper verdween al vroeg in de 2e helft naar de bank nadat ze iets gevoeld had in haar kuit. Meesseman zal vandaag nog een scan laten maken om de ernst van de blessure te bepalen.

 

Maar ook zonder Meesseman hielden de Cats dus makkelijk stand. De invalsters loodsten het team naar een ruime overwinning: 85-55. Daarmee is België nu zeker van een plek in de kwartfinales. Met winst tegen het sterke China kunnen de Cats morgen zelfs nog 2e worden in de groep, want mogelijk voordelig kan zijn voor de loting van de kwartfinales.

 

Intussen wordt wellicht een kaars gebrand voor Emma Meesseman. De Belgische sterkhouder scoort dit WK minder, maar blinkt vooral uit in ploegspel en is nog altijd een onmisbare schakel voor de ploeg. Een ernstige blessure voor Meesseman zou een geweldige domper betekenen voor de Belgian Cats.

België: Ben Abdelkader 18, Linskens 13, Vanloo 13, Allemand 7, Delaere 6, Lisowa 6, Becky Massey 6, Billie Massey 5, Meesseman 4, Ramette 2, Resimont 5, Joris 0

Julie Vanloo: "We groeien stilaan naar ons beste niveau"

  • Bondscoach Valéry Demory: "Ik ben enorm tevreden. We hebben heel goed verdedigd op Jonquel Jones, die maar 8 punten gemaakt heeft. De ploeg speelde heel gefocust en heeft het wedstrijdplan in verdediging perfect uitgevoerd."

  • Becky Massey: "We waren klaar om deze match te winnen. Deze 3e zege op rij betekent heel veel voor ons. Morgen tegen medaillekandidaat China zal het heel fysiek worden. Zelf probeer ik energie te brengen. Als ik er daarmee voor kan zorgen dat Emma wat meer kan rusten, is dat mooi meegenomen."

  • Julie Vanloo: "We hebben onze job perfect uitgevoerd, waardoor we al vroeg in een zetel zaten. Het is superleuk dat de bank ook wat meer kon spelen. Zij hebben dat goed gedaan. China en de kwartfinales, dat wordt andere koek. We zullen echt ons topniveau moeten halen, maar ik denk dat we daar niet ver vanaf zitten. We groeien stilaan naar ons beste niveau."

Julie Vanloo: "Wedstrijdplan heel goed uitgevoerd"

Becky Massey: "3 op 3 betekent veel voor ons"

Gerelateerd:

belgian cats op wk basketbal

kwartfinales
België Australië 69-86
China Frankrijk 85-71
Puerto Rico Canada 60-79
Verenigde Staten Servië 88-55
programma groep a
22/09 Verenigde Staten België 87-72
23/09 België Zuid-Korea 84-61
24/09 Puerto Rico België 65-68
26/09 België Bosnië 85-55
27/09 China België 81-55
stand in groep a
    M W V +/- ptn
1. Verenigde Staten 5 5 0 +231 10
2. China 5 4 1 +157 9
3. België 5 3 2 +15 8
4. Puerto Rico 5 2 3 -59 7
5. Zuid-Korea 5 1 4 -148 6
6. Bosnië en Herzegovina 5 0 5 -196 5

De top 4 stoot door naar de kwartfinales.

België - Bosnië

05:05

België wint met 85-55

De laatste aanval is nog voor de Belgen. Ine Joris mag het laatste shot nemen, maar de bal rolt naast. De Belgian Cats winnen met 30 punten verschil van Bosnië en zijn nu helemaal zeker van een plek in de kwartfinales, al wordt het wel bang afwachten hoe ernstig de blessure van Emma Meesseman is.

05:01

Driepunter Ben Abdelkader

Nog maar eens een driepunter van Hind Ben Abdelkader, die nu helemaal los is. Er staat een verschil van 30 punten op het bord: 80-50.

04:57

Hind Ben Abdelkader is nu vertrouwen aan het tanken. Knappe fade away jumper: 73-46. In geen tijd zit ze aan 13 punten.

04:55

Tijdens de time-out zien we wel hoe Emma Meesseman nog rechtstaat en kan wandelen. Hoopgevend?

04:55

Ben Abdelkader met een driepunter

04:54

Hind Ben Abdelkader heeft nu helemaal haar draai gevonden en mikt haar 3e driepunter binnen: 71-46.

04:50

Blessure voor Meesseman?

We zagen het al toen Emma Meesseman naar de kant ging: ze sprak meteen met de physio. Blijkbaar zou ze toch iets gevoeld hebben in haar kuit. Straks volgt een echografie om de ernst van de blessure te onderzoeken.

04:46

Alweer Linskens

Linskens gaat op haar elan voort en zorgt voor 62-39 na een assist van Ramette. Dat is meteen ook de stand aan het einde van het 3e quarter.

04:45

Intussen is ook Kyara Linskens weer bezig aan een sterke partij. Na een dominante aanvallende rebound duwt ze onder de ring de bal binnen, waarmee ze weer aan 10 punten zit.

04:42

Extra rust voor Meesseman

Ook mooi meegenomen met dit verschil op het scorebord: Emma Meesseman kan nu meer dan gewoonlijk rust nemen. We hebben haar sinds het begin van het 3e quarter niet meer gezien. Die extra minuten op de bank zullen haar ongetwijfeld deugd doen, want morgen wacht nog een zware match tegen China die bepalend zal worden voor de 2e plaats in de groep.

04:41

Onze woorden zijn nog niet koud en daar heb je het al: Ben Abdelkader gooit nu ook een driepunter binnen.

04:39

Hind Ben Abdelkader heeft haar stempel nog niet kunnen drukken, maar komt er nu wel weer in met een knappe floater. Dat moet haar vertrouwen goed doen.

04:36

De frustratie bij Bosnië lijkt wat toe te nemen. Delic smoort een Belgische fastbreak in de kiem met een onsportieve fout op Becky Massey. Die gooit haar 2 vrijworpen binnen.

04:34

Allemand lanceert Becky Massey

04:33

20 punten verschil

Na een steal zet Julie Allemand Becky Massey op weg naar een makkelijke score. Zo staat er plots een kloof van 20 punten op het bord: 47-27.

04:32

Ook zonder Emma Meesseman op het veld houdt de Belgische defensie voorlopig prima stand tegen Jonquel Jones, die nog maar 4 puntjes kon maken.

04:29

Emma Meesseman wordt al vroeg in het 3e quarter naar de kant gehaald. De physio komt meteen bij haar. Moeten we ons zorgen maken?

04:28

Jones zit in de tang van de Cats

Jonquel Jones wordt goed aangespeeld onder de ring en heeft meteen 3 Belgische verdedigers op haar huid. Het illustreert hoe sterk de Cats staan te verdedigen op de WNBA-ster.