Ga naar de inhoud

Gretige gemengde 4x400m-ploeg naar finale en Kimeli (18e) kraakt in het slot op eerste atletiekdag

 vr 30 juli 2021 12:18

Nu het zwemtoernooi op zijn laatste (zwem)vliezen loopt, weet je dat atletiek stilaan de scepter op de Olympische Spelen overneemt. In de eerste avondsessie kwamen vijf Belgen in actie (in twee disciplines): het mixed relay-team plaatste zich knap voor de finale en Isaac Kimeli moest in een entertainende 10.000 meter-finale de rol lossen wanneer de toppers hun splijtende versnelling inzetten.

De gemengde 4x400m-aflossingsploeg heeft de toon gezet in het atletiektoernooi. Met een verrassende opstelling, met de heroptredende Jonathan Borlée als sublieme slotloper, snelden ze rechtstreeks naar de finale in een Belgisch record (3'12"75). De Verenigde Staten (en ook de Dominicaanse Republiek) deden wat ze zo vaak doen in relays: knoeien!

Lees hier het volledige relaas (en bekijk de stomme stokwissel van de VS):

Jonge Ethiopiër haalt te snel gestarte 'haas' terug en wint 10.000m

Een halfuurtje na het aflossingsgeweld werd met de 10.000 meter de eerste finale gelopen in het olympisch stadion. Isaac Kimeli mikte vooraf op een top 12-plaats.

 

De Oegandees Stephen Kessi had zich klaarblijkelijk van afstand vergist, want hij ging (veel te) snel van start. Toen de Ethiopiërs en Kenianen (onder leiding van de 21-jarige Selemon Barega) halverwege de race een achtervolgende entente opzetten, verdween Kissa heel snel van het toneel.

 

Isaac Kimeli liep tot op dat moment soepel mee in het pak, maar toen diezelfde tenoren het kaf van het koren scheidden in het laatste kwart van de race, moest hij de rol lossen. Kimeli zou uiteindelijk als 18e finishen (in 28'31"91).

 

In de voorlaatste ronde gooide de Oegandese wereldrecordhouder Joshua Cheptegei de knuppel staalhard in het hoenderhok. Zeven atleten vertikten het om te plooien. Meer zelfs, Barega (die eerder al een truitje uitgedaan had in de achtervolging op Kissa), had nog heel wat in zijn Ethiopische reservetank zitten. 

 

Dankzij een verschroeiende slotronde mocht hij als eerste atleet op deze Spelen zijn handen (en een gouden medaille) in de lucht steken. De winnende tijd: 27'43"22. De Oegandezen Cheptegei en Kiplimo flankeren hem op het podium.

Bekijk de eindfase van de 10km

Kimeli: "Na zes kilometer begon mijn lichaam te zeggen: "Waarom?""

"Tot op zes kilometer van het einde ging het gemakkelijk, maar vanaf dat moment begon mijn lichaam te zeggen: "Waarom?". Ik kon mijn tempo niet meer controleren, het was te lastig."

 

"Door de warmte kreeg ik ook meteen verzuring over mijn hele lichaam, van boven tot beneden. Nadat ik moest lossen, heb ik nog geprobeerd mezelf te pushen. Maar op het laatste heb ik rustig uitgelopen., met het oog op de 5.000 meter van komende dinsdag."

programma Isaac Kimeli
vrijdag 30 juli finale 10.000 meter 18e  
dinsdag 3 augustus reeksen 5.000 meter 17e in reeks, uitgeschakeld  

Atletiek, dag 1

14:07

Op naar morgen

Terwijl de laatste 10 kilometer-lopers over de streep strompelen, wordt deze eerste atletiekdag afgesloten. De eerste landgenoten hebben zich zeker laten gelden, met een finaleplaats voor de gemengde aflossingsploeg en een dappere 18e plaats van Kimeli als resultaten. 

Morgen komen onder meer hordeloopsters Claes, Couckuyt en Zagré, 800m-loper Crestan en polsstokspringer Broeders in actie.

14:05

In de kwalificaties van het hink-stap-springen was Yulimar Rojas de beste met een sprong van 14,77 meter. Voor de Colombiaanse titelverdedigster Caterine Ibargüen was het even schrikken, want zij kon zich pas met haar laatste sprong plaatsen (14,37 meter).

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
13:59

Goud voor Ethiopiër Barega na machtige slotronde, Kimeli 18e

Het eerste atletiekgoud is voor de Ethiopiër Selemon Barega. Na zijn vroege inspanning om Kissa terug te halen, hield hij zich kilometerslang verscholen in de grote groep, maar in de slotronde ontbond hij zijn duivels. Twee Oegandezen haalden nog alles uit de kast om hem te remonteren, maar het mocht niet baten. Isaac Kimeli komt als achttiende over de streep.

13:57

Daar is de wereldrecordhouder

De Oegandese wereldrecordhouder Joshua Cheptegei voert de forcing. Een achttal atleten vertikt het om te lossen!

13:56

Kimeli lost de rol na 7.500m

De 21-jarige Keniaan Rhonex Kipruto houdt het tempo nu hoog. Dat betekent helaas de doodsteek voor Kimeli. Een top 10-plaats zal niet voor vandaag zijn.

13:50

Kissa's licht gaat uit

Stephen Kissa heeft het - zoals verwacht - geen 10.000 meter volgehouden. Na een goeie 6.000 meter stapt hij uit de race.

13:49

Alles op een lint

Met nog tien ronden op de teller beginnen de sluizen achteraan open te staan. Onder meer de Thai en Brit moeten afhaken. Ook Kimeli zakt stilaan naar de staart van het groepje, maar hij houdt voorlopig toch goed stand.

13:41

Halverwege is de hergroepering bijna een feit

Hopelijk dacht Kissa niet dat hij aan de start stond van de 5.000 meter? De Keniaanse achtervolgers laten de Oegandees nog altijd spartelen, maar hij is duidelijk een vogel voor de kat.

13:39

Kimeli in het pak na 3.000 meter

Na 3.400 meter is Kissa's liedje bijna uitgezonden. Kipruto en Barega zitten hem letterlijk op de hielen. Isaac Kimeli blijft geduldig in de grote groep rondwaren.

13:34

Kissa krijgt een oceaan voorsprong

De Oegandees Stephen Kissa gaat er stante pede vandoor. In een mum van tijd sprokkelt hij vijftig meter voorsprong! De Ethiopiër Barega en Keniaan Kipruto slaan de handen in elkaar om de kloof niet te groot te laten worden.

13:31

Kijken naar Kimeli

Isaac Kimeli staat gefocust klaar om zijn 10.000 meter-avontuur aan te vatten. Put hij energie uit de goeie prestatie van de aflossingsploeg? Kimeli mikt op de top 12.

13:03

Jonathan Borlée rolt bijna iedereen op: finale!

In zijn eerste race van het jaar gaat Jonathan Borlée er als een hazenwind vandoor. Na 200 meter stoomt hij door naar de tweede plaats. In de afsluitende rechte lijn valt hij nog wat stil, maar een derde plek is voldoende voor kwalificatie voor de finale! De Amerikanen (die verder waren blijven lopen en als eerste de finish passeerden), worden inderdaad gediskwalificeerd, dus de Belgen gaan uiteindelijk toch als tweede door! Heel sterk!

13:03

Jawel, Laus knokt zich voorbij Ierland naar de vierde plaats. Jonathan Borlée heeft wel nog veel werk om op te schuiven naar de derde stek.

13:02

Imke Vervaet geeft het stokje als vijfde door aan Camille Laus. Kan zij opschuiven?

13:00

Diskwalificatie VS?

Alexander Doom doet wat hem verwacht wordt. Alles ligt nog op een kluitje als hij het stokje doorgeeft aan Vervaet. De Amerikanen op hun beurt doen ook wat ze zo vaak doen in relays: knoeien! Ze lopen in de verkeerde baan: dit moet toch tot diskwalificatie leiden?

12:59

Zetten Tornados en Cheetahs de toon?

Onze 4x400m-lopers staan op de piste. De voorwaarden voor de finale: bij de beste drie in de reeks eindigen of één van de twee snelste verliezende tijden lopen.

12:52

Switchen naar Canvas of pagina refreshen

Even zappen geblazen! Deze atletieksessie wordt vanaf nu verder uitgezonden op Canvas. Als u online volgt, kunt u gewoon deze pagina even refreshen.