90 minutes hoopt op kruidige Deadline Day na "fletse" seizoenstart: "We zijn twee weken te vroeg begonnen"

 di 27 augustus 2024 11:01

De Belgische competitie is 5 speeldagen ver, dus kunnen de eerste voorzichte analyses gemaakt worden. Eén ding valt het panel van 90 Minutes op: een laag niveau. "Ik heb het gevoel dat het nog altijd flets is", vindt Filip Joos. En voor een oorzaak wijzen ze naar de (te) lange transferzomer: "Emotie is altijd maar belangrijker aan het worden in het voetbal."

De podcast 90 Minutes is terug en de messen waren meteen aangescherpt. Filip Joos, Daan Heymans, Tuur Dierckx en Sam Kerkhofs nemen onder meer de discussie rond de transferzomer onder de loep. 

 

Het algemeen niveau stelt hen teleur. "Ik heb het gevoel dat het nog altijd flets is. Ze gaan echt nog moeten hun best doen, of er zijn op dit moment weinig van onze topploegen versterkt", ziet Joos. 

 

"Dat is vreemd genoeg bij meer ploegen Europawijd. Juventus, daar geloof ik in. Die zijn beter en er zullen er nog zijn."

 

"Op zich is het nog stil op de transfermarkt", countert Sam Kerkhofs. 

 

"Iedereen heeft toch al iets gekocht. Het is toch de bedoeling dat je als ploeg kunt zeggen dat je beter bent?", reageert Joos. 

Het gaat een zotte Deadline Day worden. 

Sam Kerkhofs

"Ik hoop dat ik binnen een maand moet zeggen: dat gevoel was fout", predikt Joos. "Tot nu denk ik dat het klopt."

 

"In mijn ogen zijn we twee weken te vroeg begonnen", zegt Deinze-speler Tuur Dierckx, die nog een andere mogelijke reden voor het "flets" seizoensbegin.

 

"Er zijn heel veel ploegen die een nieuwe trainer hebben. Elke trainer heeft zijn eigen accenten. Dat moet je tijd geven."

 

In België is de transfermarkt nog open tot 6 september. "Het gaat een zotte 'Deadline Day' zijn", voorspelt Sam Kerkhofs. "Dat kan niet anders. Het duurt een week langer."

"Antwerp wordt dit jaar niet meer beter dan vorig seizoen", voorspelt Joos.

Lange transferzomer

En juist die timing van de zomermercato staat in binnen- en buitenland ter discussie. 20 procent van de Belgische competitie is al voorbij bij de sluiting van de transfermarkt. 

 

"Iedereen zaagt daarover, ook in Italië, terwijl ze minder ver zitten", ziet Filip Joos. 

 

De voetbalcommentator zoekt een reden voor de late deadline. "Ik denk voor de verhalen, voor de droomfabriek die het voetbal is voor veel mensen."

 

"Als je het zo lang mogelijk laat duren, kan je blijven dromen van spelers die je team een kwantumsprong bezorgen. Het is wel minder goed voor de echte actoren, de spelers en de trainers."

 

"Je hebt ratio. Daar zitten de clubs en de trainers. En dan heb je 'emo', dat is altijd maar belangrijker aan het worden in het voetbal", zegt Joos.

Het gevaar is dat je Saoedi-Arabië en Turkije niet meekrijgt in dat verhaal.

Filip Joos

"De fans, de wereld en het klikken op artikels hebben baat bij een lange transferperiode", gaat Joos nog even verder. "De eerste 8 bladzijden van sportkranten zijn 2 maanden lang alleen maar gevuld met transfers."

 

Als de voetbalwereld het dan toch wil oplossen, hoe zorg je voor een eerlijkere competitiestart? 

 

"Ik zou het begin van de competitie opschuiven naar één week voor de transfermarkt sluit", stelt Tuur Dierckx voor. "Dan speel je langer. En meer midweekwedstrijden krijg je niet ingepland", reageert Daan Heymans. 

 

Dan maar de markt vroeger in de zomer sluiten. 

 

"Het gevaar is natuurlijk dat je Saudi-Arabië en Turkije niet meekrijgt in dat verhaal", beseft Joos. "Dan denken ploegen: wij sluiten op 1 augustus en ze komen hier spelers halen op 3 september."

 

"Het is zozeer met elkaar verbonden. De laatste legt de grens", besluit Filip Joos.

De valse trage
Het is eindelijk zover: 90 MINUTES is terug! En in tegenstelling tot de vaderlandse competitie kan onze favoriete podcast nooit te vroeg starten. Al denken Daan en Tuur daar misschien anders over, want het scoren loopt de laatste weken een pak vlotter voor de medetopschutters uit eerste en tweede klasse. En ook Gilles, Sam en Filip zijn het duidelijk nog niet verleerd om met scherp te schieten.
maandag 26/08141 min