Ga naar de inhoud

EK NIEUWS - VIDEO: Na uithaal tegen Schotland tonen Duitsers nu ook talent met straffe uitdaging rond zwembad

 zo 16 juni 2024 14:16
Chytil is niet bang van Ronaldo.

De EK- carrousel draait dezer dagen op volle toeren. In aanloop naar de openingswedstrijd op vrijdag, verzamelen wij in deze liveblog al het nieuws vanuit Duitsland. Wat onze tegenstanders of de topfavorieten uitvogelen? Welke selecties nog veranderen? U leest het allemaal hieronder.

EURO 2024

16:05

Lewandowski traint weer mee

Voor de eerste match moest Poolse topscoorder Robert Lewandowski nog verstek geven, maar ondertussen traint de Pool weer mee. Meer nog, volgens de Poolse bondscoach zou de spits zelfs zijn comeback maken vrijdag tegen Oostenrijk. 

16/06/24
14:16

De Duitsers amuseren zich rond het zwembad met straffe uitdaging:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
15/06/24
15:28

Tsjechische spits wil Ronaldo "wrange nasmaak" bezorgen

In aanloop naar de clash tussen Portugal en Tsjechië is de psychologische oorlogsvoering alvast begonnen. Op de persconferentie van de Tsjechen kreeg aanvaller Mojmir Chytil de vraag of hij bang is voor Cristiano Ronaldo.

"Ik was altijd al voor Messi", grapte de spits. "Maar Ronaldo heeft een uitzonderlijke carrière gehad. Hij is een van de besten ooit. Ik heb echt zin in de wedstrijd en misschien kunnen we hem na de partij wel een wrange nasmaak bezorgen."

Ploegmakker David Zima was het duidelijk oneens met Chytil. "CR7 is de beste speler ter wereld, zelfs vandaag de dag nog. Maar we geloven in onszelf."

14:31

Mbappé vol vertrouwen

Dat Frankrijk een van de absolute topfavorieten is voor dit EK, is ook Kylian Mbappé niet ontgaan. "We gaan ons dan ook niet wegsteken", vertelde hij aan TF1. "We horen bij de ploegen die het toernooi kunnen winnen."

Toch hield de vedette nog een slag om de arm. "We zijn favoriet op papier, maar voetbal speel je niet op papier", schudde hij een cliché uit zijn mouw. "Favoriet zijn is goed, maar winnen is nog beter."

14/06/24
17:28

Einde Playstation-rel in Italië

Niet de tactiek van de bondscoach, niet blessures, wel een spelcomputer hield Italië in de ban de afgelopen dagen.


Bondscoach Luciano Spalletti had een Playstation-verbod opgelegd voor zijn spelers. "We gaan niet naar het EK om Call of Duty te winnen", zei de oefenmeester cynisch.


Maar dat viel niet in goede aarde. Spalletti wilde absoluut vermijden dat zijn groep tot 's nachts achter een scherm zat, maar dat beloofde zijn doelman Donnarumma vandaag plechtig.


Dus komt de T1 terug op zijn stappen, iedereen mag gebruikmaken van de aanwezige Playstations: "Ik heb niets tegen spelletjes. We hebben een spelletjeskamer met twee Playstations. Iedereen komt daar, ik heb het zelf ook uitgeprobeerd."

15:23

Engelsen en Serviërs krijgen pintjes met lager alcoholgehalte voor risicomatch

De supporters van de Engelse en Servische nationale ploeg zullen zondag in het stadion van Gelsenkirchen enkel pintjes met een lager alcoholgehalte krijgen. Dat heeft de Duitse politie vrijdag gemeld. De match wordt gezien als een risicomatch.


De aangeboden pintjes zullen slechts een alcoholgehalte van 2,5 procent hebben, terwijl dat volume normaal schommelt tussen de 4 en 5 procent. Daarnaast mogen supporters ook maar twee biertjes tegelijk bestellen.


Het gaat om "veiligheidsmaatregelen", aldus de Duitse politie die op die manier eventuele ongeregeldheden wil voorkomen.


Ruim 1.600 Engelse en Welshe fans, die een stadionverbod opgelegd kregen na wangedrag, mogen van de Britse overheid niet naar het EK in Duitsland afreizen. Tijdens Euro 2016 werd het toernooi ontsierd door een gewelddadige clash tussen Engelse en Russische hooligans in Marseille.

11:28

Oekraïne voetbalt voor hoop

Voor Oekraïne, straks de derde tegenstander van de Rode Duivels, is het EK in Duitsland het eerste grote toernooi na het uitbreken van de Russische invasie. Andri Sjevtsjenko, voorzitter van de Oekraïense voetbalbond, hoopt op steun van neutrale fans.


"Ik geloof dat het team zich op het EK niet alleen zal voelen", vertelde de voormalige spits van onder andere Chelsea en AC Milan. "We zijn gedwongen ver van ons thuisland en wortels te spelen, en hebben veel warmte ontvangen. De mensen hier zijn in onze geschiedenis geïnteresseerd."


Al meer dan twee jaar verdedigen de Oekraïners zich tegen de Russische agressie. Sindsdien vinden hun thuiswedstrijden niet meer in Oekraïne plaats. Toch wist het land zich te plaatsen voor het EK. "Onze kwalificatie is het bewijs dat ons land wil leven, wil juichen, het dagelijks leven niet wil opgeven, dat het verder wil kijken dan het conflict. Als we het ver schoppen, zal het ons veel moreel bezorgen", aldus de 47-jarige Gouden Bal van 2004.

13/06/24
18:56

Virus in Franse selectie

Op 4 dagen van hun openingsmatch tegen Oostenrijk wordt de Franse selectie geplaagd door een virus. Er is sprake van griepachtige symptomen als neus-, keel- en hoofdpijn.

Bayern-aanvaller Kingsley Coman was vandaag te ziek om te trainen, ook Kylian Mbappé verscheen niet op de open training, al deelde de Franse bond niet mee of hij het ook te pakken heeft. Volgens de Franse sportkrant L'Equipe werkte het goudhaantje een individuele training af en daagde hij nadien nog op voor een handtekeningensessie.

Bondscoach Didier Deschamps gaf aan zich ook niet zo lekker te voelen, al "maakt hij zich niet ongerust". Ousmane Dembélé kon vandaag wel weer trainen. Hij denkt na een paar dagen hersteld te zijn. "Dinsdag was ik ziek. Ik had oplopende koorts aangemaakt. Maar nu gaat het beter met mij. De situatie in het team is oké nu."

17:25

Portugal reist af naar Euro 2024

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
17:23

Ambitieus Portugal trekt naar Duitsland

Het Portugal van Roberto Martinez heeft koers gezet richting Duitsland voor het aankomende EK. De voormalige bondscoach van de Rode Duivels vertrok met zijn ploeg donderdag vanaf de luchthaven van Lissabon naar Münster.


De Portugezen reizen bij hun aankomst in Duitsland door naar hun hotel in het kleine dorpje Marienfeld. Voor hen begint het EK op zaterdag 18 juni tegen Tsjechië in de Red Bull Arena van Leipzig. Martinez voelt zich in ieder geval "klaar" om in de groepsfase "het maximale niveau" uit zijn ploeg te kunnen halen. "Daarna zullen er belangrijke stappen moeten genomen worden", vertelde de 50-jarige Spanjaard aan de lokale media, voordat hij in het vliegtuig stapte. "De drang naar een titel is groot", gaf hij nog mee.


Martinez en co raasden als een machine door de kwalificaties en haalden een historische dertig op dertig. De Seleçao begint dan ook als een van de favorieten aan het toernooi en spelen na hun openingsmatch tegen Tsjechië in poule F ook nog tegen Turkije (22 juni) in Dortmund en tegen Georgië (26 juni) in Gelsenkirchen.

12/06/24