Ga naar de inhoud

EK atletiek: Onfortuinlijke Obasuyi grijpt naast medaille op 110 meter horden, Jacobs triomfeert op koningsnummer

 za 8 juni 2024 22:26
Obasuyi ging al op de eerste horde in de fout en kon dat niet meer goedmaken.

Nafi Thiam en Noor Vidts hebben voor de eerste medailles gezorgd op het EK atletiek. Daar heeft Michael Obasuyi geen derde aan kunnen toevoegen op de 110 meter horden. Hij raakte de eerste horde in de finale en greep ondanks een sterke remonte naast eremetaal. Ook voor Elie Bacari liep het fout in de finale, hij werd gediskwalificeerd. Op de 100 meter, het koningsnummer, pakte olympisch kampioen Marcell Jacobs zijn tweede Europese titel op een rij.

Twee Belgen in de finale van de 110 meter horden, het was een ongekende weelde. Michael Obasuyi  was met de snelste Europese tijd dit jaar (13"20) een logische medaillekandidaat, EK-debutant Elie Bacari was wél een verrassende finalist.

Maar de finale werd een afknapper voor de Belgen. Obasuyi tikte meteen de eerste horde aan en wist toen al dat het podium weg was. Ondanks een sterke remonte finishte hij pas als zesde in 13"46. Het goud ging in een sterke 13"05 naar de Italiaan Lorenzo Simonelli. 

 

"Ik ging vol in de eerste horde en toen was het gedaan. Ik heb het nog wat kunnen rechttrekken, maar op dit niveau kom je dan niet meer op de medailleplekken. Dit is heel zuur, het had mijn dag moeten worden. Winnen was heel moeilijk geweest, maar zilver had altijd voor mij moeten zijn. Dit is niet mijn eerste tegenslag, de Spelen zijn een nieuwe kans om te tonen wat ik kan."

 

Ook voor Elie Bacari liep de finale met een sisser af. Hij werd achtste in de finale, maar werd gediskwalificeerd omdat hij een horde onreglementair nam. "Het is spijtig, want ik had het gevoel dat ik goed mee was met de rest. Het is jammer dat ik het op de laatste horde verpest heb met een technische fout."

 

"Ik raakte helemaal uit balans en kon geen goede tijd meer lopen. Ik had het gevoel dat ik op een snelle baan met snelle jongens een persoonlijk record kon lopen, dus het is jammer dat ik die kans verspeeld heb."

In de finale van de 5.000 meter stonden met John Heymans en Robin Hendrix ook twee Belgen aan de start. Heymans ging lang mee in het tempo dat Jakob Ingebritsen bepaalde en dook de slotronde in als zesde, maar zakte in de laatste rechte lijn terug naar de 10e plaats. Hendrix moest al eerder afhaken en werd 20e.

Italiaanse atletiek viert hoogtij

Vier medailles op dag één, zes medailles op dag twee. Het EK in eigen land is na amper twee dagen al een schot in de roos voor de Italiaanse atletiek. 

 

Vrijdag kaapte Italië al goud weg in het snelwandelen en de 5.000 meter bij de vrouwen, zaterdag kwamen daar nog drie Europese titels bij. Leonardo Fabbri pakte als eerste Italiaan ooit goud in het kogelstoten en deed dat bovendien met een kampioenschapsrecord van 22,45 meter.

Lorenzo Simonelli was de snelste op de 110 meter horden en Marcell Jacobs zette de kers op de taart op de 100 meter. De olympische kampioen snelde overtuigend naar zijn tweede Europese titel op het koningsnummer. Chituru Ali maakte het Italiaanse feestje compleet met zilver. Het brons ging naar de Brit Romell Glave.

 

Op de 20 km snelwandelen pakte Franceso Fortunato brons voor Italië. Het goud ging daar naar Perseus Karlström. Een enorme bevrijding voor de Zweed na meerdere keren zilver en brons op EK's en WK's.

Ook in het verspringen was er eremetaal voor Italië. Aan verspringlegende Miltiadis Tentoglou viel niks te doen. Met een kampioenschapsrecord van 8,65 meter pakte die zijn derde Europese titel, maar de 19-jarige Mattia Furlani graaide wel het zilver mee.

 

Op de 100 meter horden viel ook een kampioenschapsrecord te noteren. De Franse Cyréna Samba-Mayela snelde naar goud in 12"31. In het kogelstoten stak Sandra Elkasevic, beter bekend als Sandra Perkovic, er nog maar eens bovenuit. De Kroatische pakte in Rome haar zevende (!) Europese titel.

 

De finale van de 5.000 meter leverde ook de verwachte winnaar op met Jakob Ingebrigtsen. De Noor pakte met veel overtuiging een derde keer op rij goud.

Belgen op 8 juni (avond)
zevenkamp (v) Nafi Thiam speerwerpen 53 meter (1e) 
  Noor Vidts  speerwerpen 42,12 meter (12e)
110m horden (m)  Michael Obasuyi  halve finales 13"31 (2e)
  Elie Bacari  halve finales 13"44 (4e)
zevenkamp (v)  Nafi Thiam  800 meter 2'11"79 (4e)
  Noor Vidts  800 meter  2'09"35 (1e)
110m horden (m) Michael Obasuyi  finale 13"46
  Elie Bacari  finale DSQ
5.000m (m) Robin Hendrix  finale  13'36"19 (20e)
  John Heymans  finale  13'25'99 (10e)
Gerelateerd:

EK atletiek: 8 juni (avondsessie)

23:07

Tot morgen!

Met de vreugdeuitbarsting bij atletiekfenomeen Sandra Elkasevic zetten we een punt achter de tweede EK-dag. We onthouden natuurlijk het goud en zilver voor Nafi Thiam en Noor Vidts in de zevenkamp.

Met Michael Obasuyi en Elie Bacari stonden er twee Belgen in de finale van de 110 meter horden. Obasuyi ging daarin snel in de fout en greep zo naast een medaille. Ook Bacari kende pech, hij werd gediskwalificeerd na het omver lopen van een horde.

In de finale van de 5.000 meter ging John Heymans lang goed mee met de koplopers, maar in de laatste rechte lijn zakte hij terug naar de 10e plaats. Robin Hendrix moest al vroeger afhaken en werd 20e.

Voorts vielen de kampioenschapsrecords op van Miltiadis Tentoglou in het verspringen en Cyrena Samba-Mayela op de 100 meter horden. Marcell Jacobs zette de Italiaanse weelde op dit EK in de verf met winst in het koningsnummer.

23:06

Ik heb met lef gelopen. Ik heb alles gegeven, ik kon er niet meer uit persen. Misschien had ik mijn energie wat beter moeten indelen, want in de laatste rechte lijn viel ik plat.

John Heymans
23:01

Zevende titel voor Elkasevic!

Wat een fenomeen. Sandra Elkasevic pakt voor de zevende keer Europees goud in het discuswerpen. Haar eerst worp van 67,04 meter was meteen de winnende poging. Haar laatste poging levert geen verbetering meer op. De Kroatische reageert bijzonder emotioneel op haar zoveelste triomf.

22:59

Jacobs snelt naar goud in 10"02

22:58

Opnieuw goud voor Jacobs!

Marcell Jacobs doet het! De olympische kampioen snelt naar goud in 10"02. Chituri Ali maakt het Italiaanse feestje compleet met zilver. De Brit Romell Glave pakt brons.

22:56

Van Klinken op de tweede plek

Jorinde van Klinken springt met 65,99 meter over Ca in de finale van het discuswerpen. De Nederlandse ligt plots op koers voor een tweede zilveren medaille in evenveel dagen.

22:56

Valse start!

Het wordt een slechte gewoonte vanavond. Ook nu is er een valse start. Ali was te snel weg.

22:55

Clave, Larsson, Jacobs of Ali. Wie pakt goud?

22:52

Doet Jacobs er nog eens goud bij voor Italië?

Italië grossiert vanavond in medailles en het feestje kan nog mooier worden op de 100 meter, het koningsnummer. In het Stadio Olimpico duimen de Italiaanse fans voor een tweede Europese titel op een rij voor Marcell Jacobs. 

22:50

Ik ging vol in de eerste horde en toen was het gedaan. Ik heb het nog wat kunnen rechttrekken, maar op dit niveau kom je dan niet meer op de medailleplekken. Dit is heel zuur, het had mijn dag moeten worden. Winnen was heel moeilijk geweest, maar zilver had altijd voor mij moeten zijn.

Michael Obasuyi
22:47

Heymans zakt weg in de laatste rechte lijn, goud voor Ingebrigtsen

22:45

Goud voor Ingebrigtsen

Ingebrigtsen geeft de koppositie niet meer uit handen en wint overtuigend in 13'20"11. Het zilver is voor de Brit Mills, de Zwitser Lobalu pakt brons. John Heymans zakte in de laatste rechte lijn nog terug naar de 10e plaats in 13'25"99.

Robin Hendrix finisht als 20e in 13'36"19.

22:45

Ingebrigtsen duwt het gaspedaal in. Snelt hij weer naar goud?

22:44

Heymans in zesde positie

De snelheid gaat de hoogte in in de finale van de 5.000 meter. Voor Hendrix gaat het stilaan te snel. Heymans gaat wel nog goed mee in zesde positie bij het ingaan van de laatste ronde.

22:42
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
22:42
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
22:39

Twee medailles in twee dagen?

In de finale van het discuswerpen bij de vrouwen staat topfavoriete Sandra Elkasevic op kop met 67,04 meter. Het zilver is voorlopig in handen van de Portugese Liliana Ca. Jorinde van Klinken ligt derde positie. Na zilver in het kogelstoten gisteren is de Nederlandse op weg naar haar tweede medaille in twee dagen.

22:38

Na 2 kilometer zit het pak nog goed bijeen in de finale van de 5.000 meter. Hendrix en Heymans kunnen het tempo goed volgen.

22:32

Verlengt Ingebrigtsen zijn titel?

De grote favoriet in deze finale is uiteraard Jakob Ingebrigtsen. De Noor verdedigt zijn Europese titel.

22:32

Twee Belgen in finale 5.000 meter

Met de finale van de 5.000 meter zijn we aan het voorlaatste onderdeel van de tweede EK-dag aanbeland. Twee Belgen aan de start met John Heymans en Robin Hendrix. Heymans heeft zijn ticket voor de Spelen al te pakken, voor Hendrix is dat nog niet het geval. De olympische limiet is 13’05”,maar ook via de internationale ranking kan Hendrix zich nog plaatsen voor de Spelen.

Hendrix, die eind vorig jaar verrassend brons pakte op het EK veldlopen in Brussel, mikt op een plek in de top acht.

22:27

Obasuyi zesde, Bacari gediskwalificeerd

Obasuyi is uiteindelijk op de zesde plaats geëindigd. Ook Bacari ging in de fout, hij is uiteindelijk zelfs gediskwalificeerd.

22:24

Geen medaille voor Obasuyi

Pech voor Obasuyi! Het gaat al fout op de eerste ronde en ondanks een stevige remonte komt hij net tekort voor het brons. Het goud is voor de Italiaan Simonelli in 13"05. Het zilver is voor de Spanjaard Llopis en de Zwitser Joseph pakt het brons.

22:22

Martinez was te snel weg. Afwachten of de Spanjaard er vanaf komt met een waarschuwing.

22:21

Valse start!

Opnieuw een valse start in het Stadio Olimpico. Het is bang afwachten voor de Belgen.

22:18

Kan Obasuyi een medaille pakken?

Bijzonder moment voor de Belgische atletiekfans, want we zijn aanbeland aan de finale van de 110 meter horden. Topfavoriet Michael Obasuyi hadden we daar verwacht, maar EK-debutant Elie Bacari is toch een verrassing. Komt er na goud en brons voor Nafi Thiam en Noor Vidts een derde medaille bij voor België?

22:17

Historisch goud voor Fabbri

Fabbri kan zich niet meer verbeteren bij zijn laatste worp, maar hij mag wel vieren. Hij is de eerste Italiaan die Europees goud pakt in het kogelstoten.

22:15

Zilver voor Mihaljevic

Titelverdediger Mihaljevic eindigt met 21,20 meter in het kogelstoten. Zijn beste prestatie van de avond, maar onvoldoende om Leonardo Fabbri van de troon te stoten. De Kroaat moet dit keer vrede nemen met zilver. Het brons is voor de Pool Michal Haratyk.

22:11

Winst voor Samba-Mayela in 12"31, goed voor een kampioenschapsrecord én een beste wereldjaarprestatie

22:10

Samba-Mayela in kampioenschapsrecord!

Cyrena Samba-Mayela snelt naar de winst in 12"31, goed voor een kampioenschapsrecord én een beste wereldjaarprestatie. Ditaji Kambundji moet vrede nemen met zilver, Pia Skrzyszowska pakt in een PR brons. Sember en Visser maken de top vijf compleet.

22:07

Wie pakt goud op de 100 meter horden?

Tijd voor de finale van de 100 meter horden. Dat wordt normaal een strijd tussen Ditaji Kambundji, Cyrena Samba-Mayela, Pia Skrzyszowska en Cindy Sember. De Nederlandse hoop rust op de schouders van Nadine Visser.

22:05

Kampioenschapsrecord voor Fabbri: 22,45 meter

22:04

Kampioenschapsrecord voor Fabbri

In de finale van het kogelstoten heeft Leonardo Fabbri het goud nu voor het grijpen. Bij zijn vijfde poging doet hij nog iets beter met 22,45 meter, goed voor een kampioenschapsrecord. Het tweede vanavond, na de topprestatie van Tentoglou in het verspringen.

21:45

Glave snelt naar winst

Derde keer, goede keer. De Brit Romell Glave snelt naar winst in 10"11. Ook de Zweed Henrik Larsson heeft zijn finaleticket beet.

21:41

Wdowik loopt onder voorbehoud mee

Oliwer Wdowik was te snel weg enwordt uitgesloten. De Pool is het daar duidelijk niet mee eens en gaat protesteren. Het duurt allemaal bijzonder lang. Uiteindelijk mag hij onder voorbehoud meelopen.

21:41

Opnieuw valse start

Niet te geloven. Ook nu is er valse start. Gelukkig hebben de atleten het nu wel allemaal tijdig gehoord.

21:40

De eerste halve finale van de 100 meter die verstoord werd door de bizarre valse start wordt nu hernomen. Iedereen staat er weer bij, er is niemand uitgesloten.

21:38

Nummer 7 voor Elkasevic?

De naam Sandra Elkasevic doet wellicht niet meteen een belletje rinkelen en toch is het een grootheid in de atletiek. De Kroatische is natuurlijk beter bekend als Sandra Perkovic, maar sinds ze vorig jaar in het huwelijksbootje stapte, gaat ze als Elkasevic door het leven.

De tweevoudig olympisch kampioene pakte in 2010 in Barcelona al Europees goud en herhaalde dat kunstje in Helsinki, Zürich, Amsterdam, Berlijn én München. Liefst zes Europese titels op een rij dus. Komt daar inRome een zevende bij?

21:35

Jacobs geeft visitekaartje af

Marcell Jacobs ontgoochelt niet. De Italiaanse titelverdediger snelt gecontroleerd naar de winst in de derde halve finale in 10"05. De Fransman Pablo Matteo gaat als tweede in 10"17 ook rechtstreeks naar de finale.

21:31

Dit is du jamais vu. Hij haalt een onwaarschijnlijk niveau.

David Naert
21:31

Bij zijn laatste sprong evenaart Tentoglou zijn vorige sprong

21:30

Derde Europese titel voor Tentoglou

Tentoglou is een garantie op kwaliteit, maar wat hij vanavond laat zien tart toch wel elke verbeelding. Bij zijn laatste sprong evenaart hij zijn vorige sprong van 8,65 meter. Onwaarschijnlijk.

21:28

Nulsprong voor Furlani

Furlani springt wel erg ver bij zijn laatste poging, maar die blijkt ongeldig. De extraverte Italiaan heeft het publiek op zijn hand, het zilver is binnen.

21:27

Brons voor Ehammer

Simon Ehammer kan zich niet meer verbeteren bij zijn laatste poging. Met 8,31 meter pakt de Zwitser het brons in het verspringen.

21:25

Ali laat Italiaanse fans juichen

Chituru Ali wint de tweede halve finale in 10"11 en dus gaan de Italiaanse fans uit hun dak. Ook de Duitser Owen Ansah stoot in 10"18 rechtstreeks door naar de finale.

21:24

De atleten van de faliekant verlopen eerste halve finale op de 100 meter mogen even bekomen. We gaan meteen door naar de tweede halve finale.

21:23

Een PR voor Tentoglou én een kampioenschapsrecord: 6,65 meter

21:22

Kampioenschaprecord voor Tentoglou!

Wat een wedstrijd weer van Tentoglou in het verspringen. Bij zijn vijfde poging landt hij na 6,65 meter, een PR voor de Griek én een kampioenschapsrecord.

21:21

Fabbri troeft Mihaljevic af

Leonardo Fabbri grijpt de macht in de finale van het kogelstoten. Met 22,12 meter verdrijft hij Filip Mihaljevic van de koppositie.

21:15

Ik ben echt benieuwd wat ze hiermee gaan doen. Die atleten hebben een maximale prestatie geleverd en daarvan moet je minstens een kwartier herstellen om hetzelfde te kunnen presteren.

Eline Berings
21:15

Niet te geloven! Ondanks valse start lopen sommige atleten gewoon door tot aan de finish

21:14

Eerste reeks gaat volledig de mist in

Niet te geloven! De eerste reeks levert een valse start op, maar niet alle atleten hebben het schot gehoord en lopen gewoon door tot aan de finish. De Italiaan Matteo Melluzzo en de Oostenrijker Markus Fuchs gaan voluit tot het einde en kijken dan verbaasd om zich heen.

21:10

Maakt Jacobs het waar voor eigen volk?

In halve finales van de 100 meter zijn alle ogen gericht op Marcell Jacobs. De 29-jarige olympische kampioen verdedigt voor eigen volk zijn Europese titel. Sinds die triomf op het EK in München in 2022 is Jacobs er wel niet meer in geslaagd onder de 10 seconden te duiken. Met zijn chrono van 10”03 op de Bislett Games in Oslo heeft hij dit jaar wel de op één na snelste chrono van alle deelnemers op dit EK.

Met een persoonlijk record van 9”97 liep Jeremiah Azu twee weken nog net iets sneller in Leverkusen. De Brit, die twee jaar geleden brons pakte op het EK, leek de grootste uitdager van Jacobs, maar moest op de valreep afzeggen door een blessure.

21:09

Tentoglou op eenzame hoogte

Wat een regelmaat laat Tentoglou ook hier weer zien. Zijn derde sprong levert 8,45 meter op, nadat hij eerder al 8,42 meter en 8,49 meter had gesprongen. Een nieuwe Europese titel zit eraan te komen.

21:05

Bacari schreeuwt het uit, hij gaat naar de finale!

21:04

Bacari naar de finale!

Simonelli en Llopis lossen de verwachtingen in en worden één en twee. Simonelli wint in 13"20, Llopis finisht in 13"22. Het is vooral uitkijken naar de tijd van de nummer drie. Milan Trajkovic komt aan in 13"47 en dat betekent dat Bacari als tweede beste verliezende tijd naar de finale mag! De Belg schreeuwt het uit.

21:03

Gele kaart

Ook nu komt er gele kaart, voor Llopis. Hij werd wellicht in verwarring gebracht door een beweging van Simonelli in de baan naast hem. Bacari ziet het allemaal gebeuren vanuit de hot seats.

21:02

Opnieuw valse start

Ook in de derde en laatste halve finale op de 110 meter is er een valse start. Boosdoener dit keer is de Spanjaard Llopis. Opnieuw moet de jury een beslissing nemen.

20:58

Zorgt Fabbri voor Italiaanse primeur?

Italië heeft zijn start niet gemist op dit EK met al 2 keer goud, 2 keer zilver en 1 keer brons. In de finale van het kogelstoten bij de mannen kan de medailleoogst verder aangedikt worden. De Europese titel zou wel eens voor het eerst naar een Italiaan kunnen gaan.

Leonardi Fabbri verbeterde vorige maand in Savona het 37 jaar oude Italiaanse record van Alessandro Andrei met een worp van 22,95 meter. Akelig dicht bij de grens van 23 meter dus.

Fabbri kan in Rome de tweede Europeaan ooit worden die voorbij 23 meter gaat na Ulf Timmermann, die nog steeds het Europese record heeft met 23,06 meter.

Met Zane Weir heeft Italië op papier nog een tweede medaillekandidaat, al liep die vorige maand op training wel nog een enkelblessure op. Gisteren kon hij zich pas bij zijn laatste poging op de valreep plaatsen voor de finale.

20:56

Valse start en gele kaart, maar uiteindelijk wel persoonlijk record voor Bacari

20:55

Persoonlijk record voor Bacari!

Uitstekende wedstrijd van Elie Bacari. Hij wordt vierde in zijn reeks in 13"44, een persoonlijk record. Voorlopig is dat de tweede verliezende tijd en zit hij dus in de finale. Het wordt bang afwachten wat de derde halve finale oplevert. Het verschil met de nummer drie, Damian Czykier, was amper één duizendste.

De winst was voor de Zwitser Jason Jospeh in 13"35. De Fransman Raphaël Mohamed is als tweede ook rechtstreeks geplaats voor de finale.

20:53

Gele kaart voor Bacari

Bacari komt met de schrik vrij. Hij krijgt slechts een waarschuwing. Hopelijk kan hij de focus nu snel terugvinden.

20:51

Valse start voor Bacari!

Aiaiai, Bacari reageert net iets te snel in het startblok. Afwachten of de Belg er met een waarschuwing vanaf komt of uitgesloten wordt.

20:49

Wat kan Bacari?

Geen sprake van plankenkoorts bij Elie Bacari op zijn eerste groot kampioenschap in openlucht. Hij liep gisteren in 13"62 complexloos naar winst in zijn reeks op de 110 meter horden en plaatste zich zo met de op twee na snelste tijd overtuigend voor de halve finales. Zit er nog meer in voor de EK-debutant?

20:48

Tentoglou laat nog maar eens zijn onversneden klasse zien: 8,49 meter

20:47

Tentoglou doet er schepje bovenop

Derde poging voor Tentoglou en hij laat nog maar eens zijn onversneden klasse zien. De Griek doet er nog een schepje bovenop met 8,49 meter. Opnieuw een beste wereldjaarprestatie dus.

20:46

Ehammer op derde plaats

In het verspringen ligt Simon Ehammer op koers voor brons. Hij pakt uit met een knappe sprong van 8,31 meter. Enkel Tentoglou en Furlani doen voorlopig beter.

20:45

Obasuyi lost de verwachtingen in

20:44

Obasuyi probleemloos door

Michael Obasuyi lost de verwachtingen in. De winst moet hij in de eerste halve finale aan de Spanjaard Asier Martinez laten in 13"29, maar hij stoot als tweede overtuigend door. De Belg kijkt in de laatste meters opzij en weet dat het binnen is. Hij finisht in 13"31.

20:40

Mag Obasuyi blijven dromen van eremetaal?

Nafi Thiam en Noor Vidts lijken vanavond een zekerheid op eremetaal, maar ook op de 110 meter horden zijn er Belgische medaillekansen. Michael Obasuyi was dit jaar de snelste Europese atleet met 13”20, een chrono die hij vorige maand liep in het Franse Montgeron.

Obasuyi verbeterde zo het 26 jaar oude Belgische record van Jonathan N’Senga én verzekerde zich van een olympisch ticket.

Obasuyi mocht gisteren de reeksen overslaan en komt nu in de eerste van drie halve finales in actie. Voor een plek in de finale moet hij bij de top twee in zijn reeks eindigen. Ook de twee beste verliezende tijden van alle halvefinalisten stoten door.

20:37

Nulsprong voor Tentoglou en Furlani

De tweede poging van Tentoglou leverde een nulsprong op. Furlani probeert luid aangemoedigd door het thuispubliek beter te doen, maar ook de jonge Italiaan laat een nulsprong optekenen.

20:35

Sember en Visser stoten door

Cindy Sember wint overtuigend de derde en laatste halve finale op de 100 meter horden. De Britse finisht in 12"64. Ook de Nederlandse Nadine Visser zit rechtstreeks in de finale.

20:28

Sterke prestatie van Samba-Mayela

Duidelijk statement van Cyréna Samba-Mayela in de tweede reeks van de 100 meter horden. De Française wint in 12"43, de beste Europese tijd dit seizoen. Ze troeft titelverdedigster Pia Skrzyszowska af, al mag de Poolse als tweede ook naar de finale.

20:22

PR voor Furlani

Het antwoord van Furlani op de fantastische sprong van Tentoglou kan tellen. Hij pakt uit met 8,38 meter en dat is een persoonlijk record voor de Italiaan.

20:21

Verwachte twee naar de finale

De Ierse Sarah Lavin laat zich niet uit haar lood slaan en wint de eerste halve finale in 12"73. Ook Kambundji gaat als tweede rechtstreeks naar de finale.

20:20

Technische problemen

Flink wat oponthoud voor de start van de eerste van drie halve finales op de 100 meter horden. De organisatie lijkt te kampen met technische problemen.

20:14

Blijft Kambundji op koers voor goud?

Geen Anne Zagré in de halve finales van de 100 meter horden, zij werd gisteren kansloos uitgeschakeld in de reeksen. Wél van de partij is Ditaji Kambundji. Met 12”49 heeft de Zwitserse de beste Europese jaartijd achterhaar naam staan.

In Rome wil ze beter doen dan het brons dat ze twee jaar geleden veroverde op het EK in München. Dan zal ze in elk geval wel voorbij de Poolse titelverdedigster Pia Skrzyszowska moeten.

20:14

Beste wereldjaarprestatie voor Tentoglou

20:13

Beste wereldjaarprestatie voor Tentoglou

Kijk eens aan, Tentoglou pakt meteen stevig uit! Bij zijn eerste poging zet hij met 8,42 meter een beste wereldjaarprestatie neer. Hij doet één centimeter beter dan Simon Ehammer gisteren in de kwalificaties.

20:04

Nog maar eens Tentoglou?

Finale nummer twee van de avond met het verspringen bij de mannen.De grote topfavoriet op dit nummer is zonder twijfel Miltiadis Tentoglou, éénvan de beste verspringers aller tijden. De regerende olympisch enwereldkampioen kan in Rome voor de derde keer op rij Europees kampioen worden.

Toch is de strijd nog niet gestreden. Simon Ehammer gaf gisterenzijn visitekaartje af in de kwalificaties. Met een sprong van 8,41 meter zette de Zwitser een beste wereldjaarprestatie neer. Tentoglou hield het bij 8,14 meter.

Ook Mattia Furlani is een gevaarlijke kandidaat voor goud. De 19-jarige Italiaan krijgt alvast een warm welkom in het Stadio Olimpico.

20:00

Drie Spanjaarden in de finale

Ook in de tweede halve finale van de 800 meter maakt de verwachte naam het waar. De Fransman Gabriel Tual wint in 1'45"03 en ook de Spanjaard Attaoui en de Zweed Kramer zijn rechtstreeks geplaatst voor de finale. De Spanjaard Ben en de Noor Solbu stoten in deze snellere halve finale als beste verliezende tijden ook door naar de finale. Daarin vinden we dus drie Spanjaarden terug.

20:00
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
19:53

Tecuceanu maakt het waar

Tecuceanu lost de verwachtingen in en wint de eerste halve finale in 1'46"30. Samen met de Italiaan stoten ook de Brit Giles en de Spanjaard De Arriba door naar de finale. Ook de twee beste verliezende tijden mogen straks naar de finale.

19:51

Geen Belgen in halve finales 800 meter

We zijn aanbeland bij de halve finales van de 800 meter bij de mannen. De Belgische weelde was gisteren groot met drie atleten in de reeksen,maar het werd een enorme ontgoocheling. Zowel Eliott Crestan, Tibo De Smet als Pieter Sisk gingen eruit.

Voor de Italiaanse fans is er meer reden tot vreugde. Met Catalin Tecuceanu hebben zij een stevige kandidaat voor de Europese titel. Zeker omdat de Spaanse- titelverdediger Mariano Garcia er niet bij is in Rome.

19:24

Vidts straks in actie

In de zevenkamp maakt Groep B zich klaar om aan het speerwerpen te beginnen. U kan de prestaties van Noor Vidts volgen in onze afzonderlijk liveblog.

19:21

Karlström blijkt dan toch nog wat energie over te hebben. Hij doet zowaar nog enkel push-ups en schreeuwt het uit van vreugde.

19:21

Gouden medaille voor Perseus Karlström

19:20

Bevrijding voor Karlström

Eindelijk is het zover, een gouden medaille voor Perseus Karlström! Hij valt uitgeteld en dolgelukkig op de piste. Het zilver is voor de Spanjaard McGrath, de Italianen juichen voor het brons van Francesco Fortunato.

19:18

Karlström duikt het Stadio Olimpico, dat vanavond beter gevuld is dan gisteren, in. Gejuich en applaus stijgt op. Het wordt een ereronde voor de Zweed.

19:18

Laatste kilometer

Het is duidelijk afzien bij Karlström, maar de Zweed kraakt niet. Bij het ingaan van de laatste kilometer heeft hij 11 seconden voorsprong op McGrath, Fortunato volgt op 37 seconden.

19:10

Altijd net niet voor Karlström

Voor Karlström zou een titel een enorme ontlading beteken. Voor de Zweed was het op kampioenschappen altijd net niet. Twee jaar geleden pakte hij zilver op het EK in München en ook vorige zomer op het WK in Boedapest moest hij op de 20 km snelwandelen vrede nemen met de tweede plaats. Hij pakte ook al drie keer WK-brons.

19:06

Karlström grijpt de macht

Karlström heeft de situatie helemaal omgekeerd en gaat er nu alleen vandoor. De Zweed ligt plots in polepositie voor die langverwachte gouden medaille.

19:05

Karlström sluit weer aan

Opmerkelijke wending in het snelwandelen. Karlström is dan toch nog niet uitgespeeld. De Zweed heeft het kloofje naar McGrath weer gedicht en neemt nu zelfs de leiding. Heeft McGrath zich misrekend?

18:54

Opnieuw eremetaal voor Italië?

Fortunato is Linke voorbij en dus ligt Italië op koers voor een nieuwe snelwandelmedaille. Gisteren was er bij de vrouwen al goud en zilver voor Palmisano en Trapletti.

18:53

Het ziet er naar uit dat het andermaal geen goud zal worden voor Karlström.

David Naert
18:50

McGrath solo

Na 12 kilometer is het McGrath die de beste kaarten voor goud heeft. De Spanjaard heeft zich losgerukt van Karlström. Linke ligt in derde positie, maar wordt op de hielen gezeten door Fortunato.

18:43

Linke heeft het moeilijk om het tempo van Karlström en McGrath bij te benen. De Duitser moet een gaatje laten.

18:39

Drie koplopers

De finale van de 20 kilometer snelwandelen lijkt nu toch open te breken. De Spanjaard Paul McGrath verdappert en krijgt Perseus Karlström en de Duitser Christopher Linke mee.

18:30

Nog geen beslissing in snelwandelen

In het snelwandelen is het topfavoriet Perseus Karlström die het tempo bepaalt. De Zweed heeft nog een pak concurrenten in zijn zog.

18:06

Ontknoping nadert in zevenkamp

In de zevenkamp zijn ze begonnen aan het voorlaatste onderdeel, het speerwerpen. Nafi Thiam komt vanaf 18.05 uur in actie in Groep A, Noor Vidts moet vanaf 19.20 uur aan de bak in Groep B. U kan hun prestaties volgen in onze afzonderlijke liveblog over de zevenkamp.

18:05

20 kilometer snelwandelen

Net als op de eerste EK-dag begint de avondsessie met 20 km snelwandelen. Gisteren werd dat een Italiaanse feestje bij de vrouwen met goud voor Antonella Palmisano en zilver voor Valentina Trapletti.

Bij de mannen zat zo’n Italiaanse triomf er ook in, maar olympisch kampioen Massimo Stano moet door een voetbreuk verstek laten gaan. Met de Spanjaard Alvaro Martin, regerend wereld- en Europees kampioen op de 20km snelwandelen, ontbreekt nog een grote naam.

Het verhoogt de kansen van Perseus Karlstrom. De Zweed verzamelde al zilveren en bronzen medailles op EK’s en WK’s, maar een titel ontbreekt nog. Lukt het eindelijk in Rome?

18:00

Welkom!

Zet u schrap voor een boeiende atletiekavond in het Stadio Olimpico. Vanavond staan er maar liefst 9 finales op het menu met als afsluiter de 100 meter, het koningsnummer.

België kon nog geen medailles veroveren op dit EK, maar daar komt vanavond zo goed als zeker verandering in. Met enkel nog het speerwerpen en de afsluitende 800 meter voor de boeg liggen Nafi Thiam en Noor Vidts op koers voor goud en zilver in de zevenkamp.

Ook op de 110 meter horden zijn er medaillekansen voor topfavoriet Michael Obasuyi. Hij moet dan wel eerst de halve finales overleven. Daar zien we ook EK-debutant Elie Bacari terug.

Robin Hendrix en John Heymans komen in actie in de finale van de 5.000 meter.

17:52

Slecht nieuws voor Tim Van de Velde

Een val met zware gevolgen. Tim Van de Velde ging vanochtend stevig onderuit op de 3.000 meter steeple en kent nu het verdict: een sleutelbeenbreuk en een fractuur in het schouderblad. Het seizoen van onze landgenoot zit er meteen op.

17:48

Gemengde gevoelens in ochtendsessie

Wisselend succes voor de Belgen bij de start van de tweede dag op het EK atletiek in Rome. De ochtendsessie begon dramatisch met drie opgaves van de Belgen op de 3.000 meter steeple. 


Rani Rosius en Delphine Nkansa verging het een pak beter, zij plaatsten zich vlot voor de halve finales van de 100 meter. Op de 400 meter stootten Jonathan Sacoor en Dylan Borlée door, Helena Ponette slaagde daar niet in. 


Ook polsstokspringster Elien Vekemans is uitgeschakeld.

17:47

Goud en zilver in zevenkamp?

Nafi Thiam en Noor Vidts blijven op koers voor goud en zilver op de zevenkamp. Houden de Belgische atleten vast aan hun positie in de afsluitende nummers?