Ga naar de inhoud

EK atletiek: Drama voor de steeple-Belgen, Rosius en Nkansa stoten door op 100 meter, Sacoor en Borlée naar halve finales 400 meter

 za 8 juni 2024 11:03
Rémi Schyns moest na een val opgeven op de 3.000 meter steeple.

Wisselend succes voor de Belgen bij de start van de tweede dag op het EK atletiek in Rome. De ochtendsessie begon dramatisch met drie opgaves van de Belgen op de 3.000 meter steeple. Rani Rosius en Delphine Nkansa verging het een pak beter, zij plaatsten zich vlot voor de halve finales van de 100 meter. Op de 400 meter stootten Jonathan Sacoor en Dylan Borlée door, Helena Ponette slaagde daar niet in. Ook polsstokspringster Elien Vekemans is uitgeschakeld.

De 3.000 meter steeple leek wel een behekst nummer voor de Belgen. Met drie stonden ze aan de start van de reeksen, maar geen van allen haalde de finish. Clément Deflandre moest opgeven met achillespeesproblemen en Rémi Schyns en Tim Van de Velde was hetzelfde lot beschoren na een valpartij.

Ook voor Elien Vekemans werd het EK in Rome er één om snel te vergeten. De gebrekkige voorbereiding door een achillespeesblessure brak de polsstokspringster zuur op, ze faalde drie keer op de aanvangshoogte van 4,10 meter.

Op de 100 meter was er wél Belgisch succes. Rani Rosius snelde overtuigend naar winst in haar reeks in 11"20, amper twee honderdsten boven haar persoonlijk record. Delphine Nkansa volgde haar voorbeeld en stootte als tweede in haar reeks ook door naar de halve finales. In 11"28, een seizoensbeste. 

 

Alexander Doom mocht de reeksen van de 400 meter overslaan, Jonathan Sacoor en Dylan Borlée moesten wel aan de bak. Sacoor won zijn reeks overtuigend in 45"50 en kon zelfs uitbollen. Borlée werd vierde in zijn reeks in een seizoensbeste van 45"62 en plaatste zich zo ook voor de halve finales.

Helena Ponette slaagde er niet in om zich te plaatsen voor de halve finales van de 400 meter. Ze werd derde in haar reeks in 52"57, onvoldoende om met de 12 beste tijden door te stoten.

Rosius: "Het voelt echt heel goed"

Voor de steeple-Belgen werd het EK dus een enorme afknapper. Clément Deflandre baalde na zijn opgave. "Ik heb al enkele maanden last aan mijn achillespees en had te veel pijn tijdens de race. Zo moeten stoppen is bijzonder frustrerend."

 

Ook bij Elien Vekemans lagen achillespeesproblemen aan de basis van een teleurstellende prestatie. "Het was niet goed, maar ik kan niet meer verwachten. Ik heb bijna twee maanden niet kunnen springen door achillespeesklachten. Ik mis echt wel training en wedstrijdritme."

 

Wel een brede glimlach op het gezicht bij Rani Rosius, zij ging vlot door naar de halve finales van de 100 meter. "Met een betere reactietijd had een PR erin gezeten. Ik was heel fel aan het trillen, omdat het zo lang duurde. Het is een supergoed teken om 11"20 te lopen. Het voelt heel goed."

 

Ook bij Delphine Nkansa was er een tevreden gevoel. "Ik ben heel tevreden dat ik in de halve finales sta, dat was het doel. Technisch was het zeker niet perfect en ik had ook wel last van de hitte."

 

Op de 400 meter lieten Dylan Borlée en Jonathan Sacoor geen steken vallen. Sacoor liep een gecontroleerde race, al moest hij in de laatste rechte lijn wel nog even doorduwen. "Ik wou zoveel mogelijk besparen, maar heb toch iets meer gegeven dan ik wou. Ik heb iets te ontspannen gelopen in de bocht en moest nog even doorbijten. Nu moet ik alles op herstel en recuperatie zetten."

Helena Ponette slaagde er niet in om door te stoten naar de halve finales van de 400 meter. Ze werd in haar reeks derde in 52"57 en dat was onvoldoende om met de beste 12 tijden door te stoten.

Belgen op 8 juni (ochtend)
3.000m steeple (m) Clément Deflandre reeksen opgave
  Rémi Schyns reeksen opgave
  Tim Van de Velde reeksen opgave
polsstokspringen (v) Elien Vekemans kwalificaties XXX (out)
100m (v) Delphine Nkansa reeksen 11"28 (naar HF)
  Rani Rosius reeksen 11"20 (naar (HF)
400m (m) Dylan Borlée reeksen 45"62 (naar HF)
  Jonathan Sacoor reeksen 45"50 (naar HF)
zevenkamp (v) Nafi Thiam verspringen 6,59m - 1.036 ptn
  Noor Vidts verspringen 6,46m - 994 ptn
400m (v) Helena Ponette reeksen 52"57 (out)

EK 2024: 8 juni (ochtendsessie)

13:00

Tot vanavond!

Wisselend succes voor de Belgen bij de start van de tweede dag op het EK atletiek in Rome. De ochtendsessie begon dramatisch voor de Belgen op de 3.000 meter steeple. Zowel Clément Deflandre, Rémi Schyns als Tim Van de Velde moest opgeven.

Rani Rosius en Delphine Nkansa verging het een pak beter, zij plaatsten zich vlot voor de halve finales van de 100 meter.

Op de 400 meter stootten Jonathan Sacoor en Dylan Borlée door naar de halve finales, Helena Ponette slaagde daar niet in. Ook polsstokspringster Elien Vekemans is uitgeschakeld.

In de zevenkamp viel alleen maar goed nieuws te rapen. Ook na het verspringen, het vijfde onderdeel, blijven Nafi Thiam en Noor Vidts op koers voor goud en zilver.

12:41

Ponette wordt derde maar stoot niet door naar halve finale

12:40

Geen halve finale voor Ponette

52"57 is niet snel genoeg voor Ponette om bij de 12 beste tijden te eindigen, ze heeft de 15e tijd. Een halve finale zit er dus niet in, ze kan de focus verleggen naar de Cheetahs.

12:40

Derde plek voor Ponette

Helena Ponette snelt met een sterke eindsprint naar de derde plaats in de derde reeks. Afwachten of haar tijd volstaat voor een plek in de halve finales.

De winst is opnieuw voor een Tsjechische, Tereza Petrzilkova, in 51"96.

12:31

Stijlrijke winst voor Tsjechische

Vlotte overwinning in de tweede reeks van de 400 meter voor Lurdes Gloria Manuel. De Tsjechische wint in 51"36.

12:22

Brossier zet de toon

De Franse Amandine Brossier wint de eerste reeks van de 400 meter in 51"30, een seizoensbeste. Ook de rest van de top vier loopt een seizoensbeste. De nieuwe kwalificatiemethode zorgt ervoor dat er minder tactisch gepokerd wordt.

12:20

Heeft Ponette ontgoocheling verteerd?

Helena Ponette baalde gisteren, omdat ze als slotloopster op de 4x400 meter mixed relay op de valreep nog brons kwijtspeelde aan wereldtopper Femke Bol. Vandaag wacht al een nieuwe opdracht in de reeksen van de 400 meter.

Ponette loopt in de derde en laatste reeks en moet één van de 12 snelste tijden lopen om een plekje in de halve finales af te dwingen. Ponette snelde vorige maand met 51”51 nog naar een persoonlijk record op de IFAM-meeting in Brussel.

Zoek niet naar Cynthia Bolingo, zij past voor de individuele nummers op dit EK.

12:10

Dylan Borlée heeft lastig gevoel: "Het ging snel in mijn reeks en had last van de warmte"

12:09

Het ging niet makkelijk, mijn rug speelde ook wat op. Tijdens de opwarming voelde het al niet goed aan. Maar ik loop hier wel een seizoensbeste, dat is wat telt. Hopelijk kan ik nu goed recupereren en gaat het morgen beter.

Dylan Borlée
12:08

Thiam en Vidts in actie op de zevenkamp

In de zevenkamp zijn Nafi Thiam en Noor Vidts begonnen aan het verspringen, het vijfde onderdeel van de zevenkamp. U kan hun prestaties op de voet volgen in onze afzonderlijke liveblog.

12:06

Drie Belgen in de halve finales

Borlée zet toch gewoon knap een seizoensbeste neer en is zeker van zijn plek in de halve finales. Daarin gaan we dus drie Belgen terugzien: Jonathan Sacoor, Dylan Borlée en Alexander Doom.

12:06
12:05

Vierde plek voor Borlée

Dylan Borlée heeft het moeilijk en eindigt als vierde in zijn reeks in 45"62, een seizoensbeste. De Italiaan Luca Sito wint in 45"12, veruit de snelste tijd in de reeksen.

12:05

Dylan Borléé loopt zijn beste tijd dit seizoen op de 400 meter

12:05
12:02

Derde en laatste reeks van de 400 meter en daarin zien we Dylan Borlée terug. Kan hij het goede voorbeeld van Jonathan Sacoor volgen?