Ga naar de inhoud

Belgische gemengde estafetteploeg snuffelt aan goud op EK, maar blijft achter met lege handen

 vr 7 juni 2024 22:30

Geen eerste medaille voor België op de openingsdag van het EK atletiek in Rome. De gemengde estafetteploeg van de 4x400 meter was nochtans medaillerijp, want slotloopster Helena Ponette ging de laatste rechte lijn als eerste in. Ze viel terug naar de 3e plaats en werd ultiem voorbijgestoken door de Nederlandse windhaas Femke Bol, die vanuit een verloren positie naar het brons snelde.

Geen Cynthia Bolingo in het Belgische kwartet, ook al had ze op voorhand aangekondigd dat ze zich op dit EK op de estafettes zou richten. Voelde de blessuregevoelige Bolingo zich niet goed genoeg of zet ze alles op de Cheetahs?

 

Jonathan Sacoor mocht de debatten openen voor de Belgen en deed dat uitstekend. Als eerste gaf hij het stokje door aan Naomi Van den Broeck. Die had het aanvankelijk moeilijk, maar ze had haar race ingedeeld en nam de wegkwijnende Lieke Klaver op het einde nog te grazen.

 

Met een kanonstart snelde Alexander Doom meteen weer naar de kop, om die niet meer af te geven. Helena Ponette moest het nu afmaken en hield ook onder meer de opzittende Ieren goed af.

 

Maar de concurrentie had nog iets over voor de laatste rechte lijn. Brons dan toch nog? Ook dat glipte België nog door de handen. Vanuit het niets schoot Femke Bol er nog voorbij. Met 3'11"03 vestigde het Belgische kwartet wel een nationaal record.

Belgen op 7 juni (avond)
zevenkamp (v) Nafi Thiam kogelstoten 15,06 meter
  Noor Vidts kogelstoten 14,79 meter
hoogspringen (v) Merel Maes kwalificaties 1,85 meter (out)
zevenkamp (v) Nafi Thiam 200m 24"81
  Noor Vidts 200m 23"85
4x400m mixed relay België finale 3'11"03 (4e)

Nederland en Italië drukken stempel op 1e EK-dag

Het Stadio Olimpico was mager gevuld op de eerste EK-dag in Rome, maar de Italiaanse atletiekfans die er waren, maakten wel een feestje mee. De avond begon en eindigde met Italiaanse triomf.

Antonella Palmisano pakte overtuigend goud op de 20 kilometer snelwandelen en ook het zilver ging dankzij Valentina Trapletti naar Italië. In de finale van de 5.000 meter snelde Nadia Battocletti dan weer naar de Europese titel, in een kampioenschapsrecord bovendien. Ook als team scoorde het gastland met zilver op de 4x400 meter mixed relay.

Ook Nederland begon uitstekend aan het EK in Rome. Femke Bol loodste de gemengde estafetteploeg naar brons. In het kogelstoten was er zelfs dubbel succes voor Oranje. Jessica Schilder verlengde haar Europese titel en Jorinde van Klinken pakte zilver.

In het discuswerpen viel een stevige verrassing te noteren. Uitgesproken favoriet en wereldrecordhouder Mykolas Alekna moest verrassend vrede nemen met brons. Het goud ging naar de Sloveen Kristjan Ceh, zilver was voor de Oostenrijker Lukas Weisshaidinger. 

Gerelateerd:

EK 2024: 7 juni (avondsessie)

22:57

Tot morgen!

Met de finale van de 5.000 meter valt het doek over de eerste dag op het EK atletiek in Rome. In de 4x400 meter mixed relay greep België ondanks een nationaal record net naast brons.

In de zevenkamp liggen Nafi Thiam en Noor Vidts na vier onderdelen wel op koers voor goud en zilver. Merel Maes slaagde er dan weer niet in zich te plaatsen voor de finale van het hoogspringen.

Italië mocht vanavond twee keer vieren. Antonella Palmisano pakte goud op de 20 kilometer snelwandelen, Nadia Battocletti veroverde de Europese titel op de 5.000 meter.

Ook Nederland oogstte succes met brons op de 4x400 meter mixed relay. In het kogelstoten was er opnieuw goud voor Jessica Schilder én zilver voor Van Klinken. In het discuswerpen werd wereldrecordhouder Mykolas Alekna verrassend pas derde, het goud ging naar Kristjan Ceh.

22:56

Battocletti snelt naar goud op de 5.000 meter

22:55

Battocletti laat thuispubliek juichen

Nadia Battocletti maakt het verschil in de laatste rechte lijn. Ze schudt Grøvdal van zich af en wint in 14'35"29, een kampioenschapsrecord. Maureen Koster grijpt net naast brons voor Nederland, het is de Spaanse Garcia die op de valreep derde wordt.

22:54

Met twee de laatste ronde in

Grøvdal heeft enkel de Italiaanse Battocletti nog in haar zog bij het ingaan van de laatste ronde. Ook Nederland mag nog dromen van een medaille, Koster ligt op plaats drie.

22:52

Met nog iets meer dan een kilometer te gaan blijven ze nog met vijf kandidaten over voor drie medailles. Grøvdal blijft maar op kop sleuren. Betaalt de Noorse daar straks de prijs voor?

22:49

Het zou indrukwekkend zijn als Grøvdal het op deze manier ook kan afmaken.

Eline Berings
22:48

Afgescheiden kopgroep

Grøvdal is het deelnemersveld stilaan aan het uitdunnen. Iets over halfweg blijft er nog een kopgroepje over van 8 atletes.

22:43

Grøvdal bepaalt het tempo in deze finale. Het is wachten tot de wedstrijd losbarst.

22:41

5.000 meter als afsluiter

De atleten op de 5.000 meter mogen vandaag het orgelpunt plaatsen. Titelverdedigster Konstanze Klosterhalfen is daar niet bij, de Duitse loopt in Rome enkel de 10.000 meter.

De 33-jarige Noorse Karoline Bjerkeli Grøvdal lijkt goede kaarten te hebben voor goud, maar het wordt ook zeker uitkijken naar de prestatie van het 19-jarige Letse talent Agate Caune.

22:40

België eindigt op ondankbare vierde plaats in gemengde estafette

22:30

Schilder doet het opnieuw!

Haar eerste worp was meteen de goede voor Jessica Schilder. Met 18,77 meter pakt ze net als twee jaar geleden in München de Europese titel in het kogelstoten. Jorinde van Klinken maakt het Nederlandse feestje compleet met zilver. Het brons is voor de Duitse Ogunleye.

22:30

We gaan het nooit weten, maar met Bolingo erbij krijg je wellicht een ander verhaal.

David Naert
22:27

Vierde plek voor België

Aiaiai, het is de ondankbare vierde plaats voor de Belgen. Femke Bol gaat met een indrukwekkende eindsprint nog voorbij Ponette, die teruggevallen was naar de derde plek. De winst is voor Ierland, Italië is tweede.

Een mooie troostprijs voor de Belgen, met 3'11"03 zetten ze een Belgisch record neer.

22:27

Ponette loopt op kop, gevolgd door Ierland en Italië. Bol ligt al op ruime afstand, het zal geen goud worden voor Nederland.

22:26

België op kop de slotronde in!

Doom ontbindt zijn duivels en gaat resoluut naar de kop. Ponette kans als koploopster de slotronde aanvatten, maar de verschillen zijn klein.

22:25

Vanden Broeck heeft het moeilijk. Ze zakt naar de vierde positie, maar rukt in de laatste meter nog op naar de derde plek. Nu is het aan Alexander Doom.

22:24

België op kop

Jonathan Sacoor bijt de spits af voor de Belgen. Hij doet het uitstekend en geeft het stokje met een grote voorsprong als eerste door aan Naomi Vanden Broeck.

22:23

We hebben zeker kansen om hier een medaille te pakken. De vraag is alleen: welke kleur?

Eline Berings