Spring naar de inhoud

Een verzopen grasmat is maar een klein deel van de problemen. Door de verplaatste interland van de Rode Duivels laaide de discussie rond het Koning Boudewijnstadion weer op. Wat zijn de huidige problemen en achterliggende oorzaken van de vergane stadionglorie? Sporza Daily geeft een inzicht met vaste bezoeker Peter Vandenbempt, Brussels parlementslid Guy Vanhengel en voetbalbond-CEO Manu Leroy.

 

Peter Vandenbempt zet meteen de toon door te schetsen hoe onaangenaam een avondje voetbal in het Koning Boudewijnstadion wel niet is.
 

"Ik reis nochtans altijd graag naar een plek waar voetbal wordt gespeeld", stipt onze commentator aan. "Maar het Koning Boudewijnstadion? Dat is een oude barak waar je niet graag naar het voetbal kijkt."

 

"Je kunt dan de atletiekpiste aanhalen als reden, maar dat is volgens mij niet het geval. Ik ben al in geweldige stadions geweest waar de tribunes ver van het veld staan. De Heizel is gewoon in alle opzichten geen prettige plek om te vertoeven. Voor de Memorial Van Damme of Beyoncé misschien wel, maar niet voor voetbal."

 

Vandenbempt gaat nog even door: "En dan is er nog de toegankelijkheid voor de arme supporters die op parking C staan en nadien weg moeten... Een echte lijdensweg is het om dan op de Brusselse Ring te geraken."

 

Ook het rapport van Brussels parlementslid Guy Vanhengel kleurt bloedrood: "Inzake comfort geef ik ons nationaal stadion een 2 op 10. Vooral de hospitality is schrijnend."

We gaan kijken welke optimalisaties de komende jaren mogelijk zijn om het stadion te moderniseren.

Manu Leroy

Vandenbempt: "Het is een blok aan het been van het Belgische voetbal. In elk land heb je moderne arena's die aangepast zijn aan de noden van de nationale ploeg, maar wij zijn op vlak van infrastructuur een derdewereldland."

 

Volgens Vanhengel was het fiasco van het Eurostadion op parking C dé hoofdreden waarom ons land zo ver achterop hinkt.

 

"Dat was een geweldige gemiste kans", zucht hij. "Nooit eerder waren we zo dicht bij een akkoord over het geheel. Maar om het ook rendabel te maken, hadden we een vaste thuisploeg nodig."

 

Dat moest toen Anderlecht worden. "Maar dat was een doorn in het oog van Club Brugge", herinnert Vanhengel zich.

 

Al waren er volgens Vandenbempt ook bij paars-wit twijfels: "Verstandige mensen binnen de club zeiden dat Anderlecht aan de vooropgestelde huurprijs failliet zou gaan."

 

Misschien belangrijker dan jammeren over het verleden is te kijken naar de toekomst.


Manu Leroy, interim-CEO van de Belgische voetbalbond, hoopt snel op beterschap: "We gaan kijken welke optimalisaties de komende jaren mogelijk zijn om het stadion te moderniseren. Onze fans verdienen een top fan experience. En hopelijk kunnen de clubs die de ambitie hebben om een nieuw stadion te zetten, die ook realiseren."

Gerelateerd: