Ga naar de inhoud
Belgen op donderdag
onderdeel/nummer Belg uur/uitslag
800 meter (m) reeksen Eliott Crestan 1e (1'47"76)
  reeksen Tibo De Smet 3e (1'48"43)
  reeksen Aurèle Vandeputte 5e (1'49"48)
kogelstoten (v) kwalificaties Jolien Boumkwo 15e (16,18 meter)
1.500 meter (m) reeksen Ismael Debjani 3e (3'44"00)
Belgen op zaterdag
onderdeel/nummer Belg uur/uitslag
polsstokspringen (m) kwalificaties Ben Broeders 2e (5,75m)
3.000 meter (m) reeksen Robin Hendrix 7e (7'51"32)
  reeksen John Heymans 7e (7'57"87)
60 meter horden (v) reeksen Anne Zagré 4e (8"13)
800 meter (m) halve finales Eliott Crestan 2e (1'46"84)
400 meter (m) finale Julien Watrin  zilver (45"44)
Belgen op zondag
onderdeel/nummer Belg uur/uitslag
60 meter horden (v) halve finales Anne Zagré 8"08 (8e)
hoogspringen (m) finale Thomas Carmoy 2,29m (3e)
4x400 meter (m) finale Belgian Tornados 3'05"83 (1e)
polsstokspringen (m) finale Ben Broeders 5,60m (8e)
3.000 meter (m) finale Robin Hendrix  7'50"46 (10e)
800 meter (m) finale Eliott Crestan 1'47"65 (3e)

Belgische weelde op tweede EK-dag: Rani Rosius grijpt net naast medaille op de 60m, Doom en Watrin naar finale 400m

 vr 3 maart 2023 19:48

De tweede dag op het EK indooratletiek in Istanbul is een voltreffer geworden voor de Belgische selectie. Nafi Thiam en Noor Vidts pakten goud en brons in de vijfkamp, Rani Rosius en Delphine Nkansa schitterden in de finale van de 60 meter en Alexander Doom en Julien Watrin plaatsten zich voor de eindstrijd op de 400 meter. Ook hoogspringer Thomas Carmoy pakte een finaleticket.

Rosius en Nkansa in de voetsporen van Gevaert

De avondsessie van de tweede EK-dag begon meteen met Belgisch vuurwerk in de halve finales van de 60 meter. Met een persoonlijk record van 7"16 snelde Rani Rosius als tweede in haar reeks naar de finale. 

 

Delphine Nkansa volgde haar voorbeeld, ook zij werd in 7"22 tweede in haar halve finale. Twee Belgische atletes in de finale van de 60 meter, een ongekende weelde. Het was van het goud van Kim Gevaert op het EK indoor in 2007 geleden dat er nog eens een Belgische in de 60m-finale stond.

Rosius speelde in die finale, het slotnummer van de avond, verrassend tot op het einde mee voor de medailles. Uiteindelijk strandde ze op de vierde plaats op amper drie honderdste seconde van het brons. Met 7"15 stelde ze wel haar persoonlijk record opnieuw wat scherper.

Ook Nkansa verbeterde haar persoonlijke besttijd, zij werd zesde in 7"19. Het goud ging naar de Zwitserse topfavoriete Mujinga Kambundji, het zilver was voor de Poolse Ewa Swoboda, het brons voor de Britse Daryll Neita.

Doom en Watrin tonen bloedvorm

Ook op de 400 meter schitterden de Belgen. Alexander Doom veroverde als derde in zijn halve finale een finaleticket in 46"12, Julien Watrin deed het in zijn reeks nog wat beter als tweede in 45"82 na de ongenaakbare Noorse wonderboy Karsten Warholm.

Bij de vrouwen waren de halve finales wel het eindstation  voor Helena Ponette. In een reeks met wereldrecordhoudster Femke Bol werd ze uitgeschakeld als vierde in 53"07.

Tussen al dat Belgisch loopgeweld wist Thomas Carmoy zich bijna geruisloos te plaatsen voor de finale van het hoogspringen. 2,19 meter bleek voldoende voor een finaleticket en dat was ook voor Thomas Carmoy een haalbare kaart. Slechts vier atleten bleven foutloos, Carmoy was er één van.

In de finale van de 1.500 meter probeerde Ismael Debjani aan te pikken bij titelverdediger Jakob Ingebrigtsen, maar eenmaal die alle registers opentrok, wist Debjani hoe laat het was. Helemaal wegzakken deed hij niet, een knappe zevende plek in 3'40"06 was het gevolg. Het goud ging zoals verwacht naar Ingebrigtsen in 3'33"95, een kampioenschapsrecord. Zilver en brons was voor de Brit Neil Gourley en de Fransman Azedinne Habz.

Belgen op vrijdag
onderdeel/nummer Belg uur/uitslag
400 meter (m) reeksen Alexander Doom 2e (46"26)
  reeksen Julien Watrin 1e (46"41)
400 meter (v) reeksen Camille Laus 3e (53"10)
  reeksen Helena Ponette 3e (52"31)
60 meter (v) reeksen Delphine Nkansa 2e (7"22)
  reeksen Rani Rosius 2e (7"22)
hoogspringen (m) kwalificaties Thomas Carmoy 17.00 uur
60 meter (v) halve finales Delphine Nkansa  2e (7"22)
  halve finales Rani Rosius 2e (7"16)
400 meter (m) halve finales Alexander Doom 3e (46"12)
  halve finales Julien Watrin 2e (45"82)
400 meter (v) halve finales Helena Ponette 4e (53"07)
1.500 meter (m) finale Ismael Debjani 7e (3'40"06)
60 meter (v) finale Delphine Nkansa 6e (7"19)
  finale Rani Rosius 4e (7"15)
Gerelateerd:

EK indoor - avondsessie vrijdag

20:00

Belgische weelde op tweede EK-dag

Vrijdag 3 maart 2023 was een bijzonder mooie dag voor de Belgische atletiek. Nafi Thiam en Noor Vidts zorgen voor goud en brons op de vijfkamp, maar ook de andere Belgen die vandaag in actie kwamen op het EK gooiden hoge ogen.

Alexander Doom en Julien Watrin plaatsen zich bijzonder knap voor de finale van de 400 meter, die morgenavond op het programma staat.

Rani Rosius en Delphine Nkansa haalden op hun beurt allebei de eindstrijd op de 60 meter. Rosius greep daar maar nipt naast brons, Nkansa werd knap zesde.

Ismael Debjani werd 7e in de finale van de 1.500 meter. Thomas Carmoy verzekerde zich met een foutloos parcours dan weer van een plek in de finale van het hoogspringen

19:56

Rani Rosius: "Eindelijk atleet en niet meer enkel dat meisje van Instagram"

19:55

Delphine Nkansa: "Hypercontent, ook voor mijn kamergenoot Rani"

19:50

Bekijk de finale 60m van Rosius (4e) en Nkansa (6e)

19:46

Net geen medaille voor Rosius!

Rosius speelt tot op het einde mee voor de medailles, maar strandt uiteindelijk op de vierde plaats, op drie honderdste seconde van het brons. Met 7"15 verbetert ze wel opnieuw haar persoonlijk record. 

Nkansa wordt knap zesde in 7"19, ook al een persoonlijk record.

De Europese titel is voor de Zwitserse favoriete Mujinga Kambundji in 7"00, een evenaring van het kampioenschapsrecord. De Poolse Ewa Swoboda pakt zilver in 7"09, het brons gaat naar de Britse Daryll Neita in 7"12.

19:44

Finale 60 meter

De tweede EK-dag nadert zijn einde. De finalisten van de 60 meter komen de piste op. Daarbij twee Belgische atletes met Rani Rosius en Delphine Nkansa. Kunnen zij meedingen naar de medailles of is dat ijdele hoop?

19:40

Dongmo maakt Portugees feestje compleet

Ook in het kogelstoten bij de vrouwen is er Portugees goud. Titelverdedigster Auriol Dongmo lost de verwachtingen in met een worp van 19,76 meter. Het zilver is voor de Duitse Sara Gambetta met 18,83 meter. De Zweedse Fanny Roos neemt de bronzen medaille met 18,42 meter.

Teleurstelling voor de Nederlandse Jessica Schilder. De bronzen medaillewinnares van het WK afgelopen zomer grijpt als vijfde naast de medailles.

19:37

Pichardo wint het hink-stap-springen met een topsprong

19:36

Pichardo doet het weer

Geen verrassing in de finale van het hink-stap-springen bij de mannen. Pedro Pichardo heeft zijn Europese titel verlengd met een sprong van 17,60 meter, een beste wereldprestatie dit jaar. Het zilver is voor de Griek Nikolaos Andrikopoulos met 16,58 meter, het brons voor de Duitser Max Heß met 16,57 meter.

19:04

Ingebrigtsen heeft me gekraakt, maar dat doet hij met iedereen. Met een plaats in de top 8 van Europa mag ik best tevreden zijn.

Ismael Debjani
19:02

Pichardo grijpt de macht

Pedro Pichardo maakt zijn favorietenrol waar en doet nu al een gooi naar goud in het hink-stap-springen. Bij zijn derde poging zet hij 17,60 meter neer, de beste sprong van het jaar.

18:52

Finale kogelstoten vrouwen

Geen Jolien Boumkwo in de finale van het kogelstoten bij de vrouwen. Zij werd gisteren pas 15e met een worp van 16,18 meter. De grote favoriete voor het goud is de Portugese Auriol Dongmo, twee jaar geleden ook al de beste in Torun. Vorig jaar kroonde zich in Belgrado ook tot wereldkampioene indoor met een persoonlijk record van 20,43 meter.

Slechts drie atleten gingen dit seizoen al voorbij de 19-metergrens: naast Dongmo zijn dat de Nederlandse, regerend Europees kampioene outdoor Jessica Schilder (met 19,18 meter de beste in de kwalificaties) en de Zweedse Fanny Roos.

18:50

Anders dan Klosterhalfen ging Ingebrigtsen niet onderuit in de slotronde. Hij maakte ook het tempo, maar kreeg de rekening niet gepresenteerd.

Kris Meertens
18:48

Ingebrigtsen knalt in toptijd naar titel 1500m, Debjani knap 7e

18:47

Debjani finisht knap als zevende in 3'40"06. Een mooie prestatie van onze landgenoot.

18:46

Opnieuw goud voor Ingebrigtsen!

Gourley maakt het Ingebrigtsen nog knap lastig, maar de Noor toont zijn klasse en pakt de Europese titel in 3'33"95, een kampioenschapsrecord. Het zilver is voor Gourley, Habz pakt het brons. 

18:45

We hebben drie koplopers bij het ingaan van de laatste ronde: Ingebrigtsen, Gourley en Habz. Gomez moet een gaatje laten.

18:45

Debjani moet de rol lossen en zakt terug naar de zesde plaats.

18:44

Debjani houdt voorlopig goud stand op plaats vier. Ingebrigtsen leidt de dans voor Azeddine Habz en Neil Gourley.

18:43

Valpartij!

Pech voor de Italiaan Ossama Meslek. Hij wordt meegesleurd in een val van de Brit George Mills en mag meteen een kruis maken over zijn race.

18:43

Ingebrigtsen gaat al na één ronde naar de leiding, Debjani gaat mee.

18:41

Kan Debjani figurantenrol vermijden?

Ismael Debjani wist zich gisteren met een knappe eindsprint te plaatsen voor de finale van de 1.500 meter. Daarin is Jakob Ingebrigtsen de uitgesproken favoriet. De Noor wil op dit EK zowel zijn indoortitel op de 1.500 meter als de 3.000 meter verlengen.

Neil Gourley lijkt de enige die het hem vandaag misschien moeilijk kan maken. Vorige maand zette die in Birmingham nog een Brits record neer van 3'32"48 en kwam daarmee op één tiende van de seizoensbeste van Ingebrigtsen.

18:39

Finale hink-stap-springen

Wie kan Pedro Pichardo wat maken in de finale van het hink-stap-springen bij de mannen? De regerende kampioen had gisteren maar één sprong nodig om zichj te plaatsen voor de finale. En hoe! Hij zette met 17,48 meter meteen eventjes een Portugees indoorrecord neer.
18:32

Duits een-tweetje bij de dames in de 3000m

18:31

Klein troeft Klosterhalfen af

Klein heeft in de slotronde nog meer snelheid in de benen dan Klosterhalfen en snelt naar het goud in 8'35"87, een persoonlijk record. Klosterhalfen, die alle werk opknapte, moet vrede nemen met zilver. Het brons is voor Courtney-Bryant.

18:30

Brons wordt het maximaal haalbare voor Courtney-Bryant. We krijgen een Duitse strijd voor het goud tussen Klosterhalfen en Klein!

18:29

Melissa Courtney-Bryant kraakt en moet wat ruimte prijsgeven op Klosterhalfen en Klein.

18:29

De medailles lijken al verdeeld. Worden het goud en zilver voor Duitsland?

18:27

We hebben een kopgroepje van drie. Klosterhalfen leidt nog steeds de dans, met in haar zog haar landgenote Klein en de Britse Melissa Courtney-Bryant.

18:27

Klosterhalfen gaat solo

Halfweg gaat Klosterhalfen er alleen vandoor. Klein probeert haar landgenote bij te benen. Voor Can lijkt het nu al over & out, zij zakt helemaal weg.

18:26

Klosterhalfen neemt het initiatief in de finale van de 3.000 meter en trekt het tempo de hoogte in. Can probeert in haar tred te volgen, Klein zit haar op de hielen.

18:26

Een positieve Helena Ponette na haar uitschakeling in de halve finale

18:25

Ik ben nog dicht kunnen komen, maar net niet dicht genoeg. Ik mag wel tevreden terugblikken op mijn toernooi.

Helena Ponette
18:23
Buien beeld plaatste Thomas Carmoy zich simpelweg voor de finale in het hoogspringen
18:22

Thomas Carmoy probleemloos naar de finale

Geen geweldige resultaten in de kwalificaties van het hoogspringen bij de mannen. 2,19 meter bleek voldoende voor een plek in de finale en dat was ook voor Thomas Carmoy een haalbare kaart. Slechts vier atleten bleven foutloos, Carmoy was er één van.

18:21

Finale 3.000 meter

Tijd voor de eerste loopfinale op dit EK met de 3.000 meter bij de vrouwen. Het zou wel eens een feestje kunnen worden voor de Turkse fans in de Ataköy Arena, want thuisatlete Yasemin Can behoort tot de favorieten. Ze pakte vorig jaar nog goud op het EK in München op de 10.000 meter, op de 5.000 meter moest de 26-jarige atlete toen wel de winst aan de Duitse Konstanze Klosterhalfen laten.

Ook nu zal Can moeten afrekenen met Klosterhalfen, die gisteren met sprekend gemak haar reeks won. Duitsland kan bovendien ook rekenen op Hanna Klein, die de tweede reeks won. Can werd daarin pas zesde.

18:17

Eerste goud is voor Italië

De medailles zijn verdeeld in het kogelstoten bij de mannen. Het goud is voor de Italiaan Zane Weir met een worp van 22,06 meter. Uittredend Europees kampioen Tomas Stanek moet vrede nemen met zilver. De Oekraïner Roman Kokoshko is derde.

18:05

Helena Ponette kan zich tegen Femke Bol niet plaatsen voor de finale 400m

18:04

Ponette uitgeschakeld

Geen finaleplaats voor Ponette, ze strandt op de vierde plaats in 53"07. De winst is weinig verrassend voor Femke Bol in 52"19. Ook de Oostenrijkse Susanne Gogl-Walli en de Tsjechische Tereza Petrzilkova stoten door naar de finale.

18:04

Ponette komt door als vierde. Kan ze nog een plaatsje opschuiven?

17:58

Ponette neemt het op tegen Bol

Helena Ponette moet de Belgische eer hooghouden in de tweede halve finale van de 400 meter bij de vrouwen, na de uitschakeling van Camille Laus. Ook zij moet bij de eerste drie eindigen voor een plek in de finale.

Ponette had met 52"31 zowaar de derde tijd in de reeksen en was daarmee zelfs sneller dan Femke Bol (die haar reeks makkelijk won in 52"35), maar dat zegt natuurlijk niks. De kans dat Ponette de Nederlandse topfavoriete zal kunnen volgen is nagenoeg onbestaande.

17:57

Klaver maakt het waar

Na de mannen is het nu aan de vrouwen in de halve finales van de 400 meter. Geen verrassing in de eerste reeks. Lieke Klaver wint die in 51"43. Ook de Poolse Anna Kielbasinska en Lada Vondrova stoten als nummers twee en drie rechtstreeks door naar de finale.

17:56

Een tevreden Julien Watrin na zijn Belgische record en finaleplaats

17:55

Ik ben zeer tevreden, want Husillos is een sterke finisher. Makkelijk was het natuurlijk niet (lacht).

Julien Watrin
17:51

Weir doet weer haasje-over met Stanek. Met een worp van 22,06, de beste Europese prestatie dit seizoen, pakt de Italiaan de leiding weer over.

17:50

Alexander Doom is tevreden na zijn succesvolle halve finale

17:49

Het ging supersnel. Vanuit baan 3 was het niet simpel. De kine gaat straks wat werk hebben, want twee races op een dag lopen, is best zwaar.

Alexander Doom
17:46

In het spoor van Warholm knalt Watrin naar nieuw Belgisch record

17:45

Ook Watrin naar de finale!

Na Rosius en Nkansa op de 60 meter hebben we nu ook twee Belgische finalisten op de 400 meter. Na Doom stoot ook Watrin door! Hij gooit zich op de finish nog net voorbij Husillos en wordt zo tweede in 45"82, een verbetering van zijn Belgisch record! Aan Warholm viel niks te doen, de Noor won in 45"43.

17:44

Watrin loopt in derde positie bij het ingaan van de slotronde. Kan hij standhouden?

17:42

Wat kan Watrin?

Na Doom is het nu aan Watrin om te schitteren in de tweede halve finale op de 400 meter. Hij krijgt pittige concurrentie met onder meer de Noorse wonderboy Karsten Warholm en titelverdediger Oscar Husillos.

17:41

Stanek grijpt de macht

Weir is zijn koppositie al kwijt in het kogelstoten. Titelverdediger Tomas Stanek pakt uit met een worp van 21,92 meter.

17:40

In de finale van het kogelstoten heeft de Italiaan Zane Weir voorlopig de beste kaarten. Hij leidt met een worp van 21,89, een nationaal record.

17:39

Delphine Nkansa is kritisch ondanks finaleplaats

17:38

Ik ben tevreden, maar ook wat ontgoocheld. Ik heb geen toprace gelopen.

Delphine Nkansa
17:37

Belgen blijven knallen, ook Alexander Doom naar finale

17:36

Doom naar de finale

Het Belgisch succes houdt aan. Doom geeft de derde plek niet meer uit handen en plaatst zich zo rechtstreeks voor de finale. Hij klokt af in 46"12. De winst is voor de Zweed Carl Bengtström in 45"77, de Tsjech Matej Krsek is tweede in 46"03". De Nederlander Liemarvin Bonevacia is uitgeschakeld.

17:34

Doom duikt als derde de laatste ronde in, op koers voor een finaleplaats.

17:34

Doom en Watrin knokken voor finaleplaats

Zowel Alexander Doom als Julien Watrin wist zich vanochtend overtuigend te plaatsen voor de halve finales van de 400 meter. Om nog beter te doen en ook de finale te bereiken moeten ze straks bij de top drie in hun reeks eindigen. Net als vanochtend komt Doom eerst in actie, daarna is het aan Watrin.

17:34

Rani Rosius weet met haar vreugde geen blijf na PR en finaleplaats

17:33

OMG! Ik ben tweede en ik ga naar de finale. Ik kan niet stoppen met lachen.

Rani Rosius
17:24

Finale kogelstoten

Naast de eindstrijd in de vijfkamp staan er vanavond nog vijf finales op het programma. We beginnen met het kogelstoten bij de mannen. Daar sneuvelden gisteren in de kwalificaties al enkele grote namen zoals de Pool Michal Haratyk, de Serviër Armin Sinancevic en de flamboyante Italiaan Nick Ponzio. Er wel nog bij: Luxemburger Bob Bertemes, de beste Europeaan dit seizoen met een worp van 21.93 meter, en de Tsjechische titelverdediger Tomas Stanek.

17:22

Ook Nkansa plaatst zich voor de sprintfinale

17:21

Ook Nkansa naar de finale!

Wat een weelde! We hebben twee Belgische atletes in de finale van de 60 meter. Ook Nkansa verovert de tweede plaats in haar halve finale, ze finisht net als vanochtend in 7"22. De Zwitserse Mujinga Kambundji wint in 7"05.

De beste verliezende tijden komen ook uit deze halve finale. De Spaanse Jaël Bestué en de Portugese Arialis Martinez mogen mee naar de finale. Die wordt vanavond als slotnummer afgewerkt om 19.45u Belgische tijd.

17:20

Het kan zelfs met een derde of vierde plaats voor Nkansa als de chrono scherp genoeg is.

Marc Willems
17:20

Volgt Nkansa het voorbeeld van Rosius?

Het is nu aan Delphine Nkansa in de laatste halve finale. Top twee halen betekent een ticket voor de finale. Anders moet ze hopen op één van de beste verliezende tijden.

17:15

Tweede halve finale pak sneller

Enig oponthoud bij de tweede halve finale van de 60 meter door een technisch probleem. De Britse Daryll Neita lost de verwachtingen in en wint in 7"07. Ook de Duitse Alexandra Burghardt plaatst zich als tweede rechtstreeks voor de finale.

De Zwitserse Sarah Atcho en de Luxemburgse Patrizia Van der Weken mogen in de "hot seats" gaan zitten met de beste verliezende tijden.

17:07

Rani Rosius knalt naar de finale in de 60m

17:06

Rosius naar de finale met PR!

Schitterende prestatie van Rani Rosius. Ze komt wat moeizaam op gang, maar snelt vervolgens naar de tweede plaats in 7"16. Goed voor een persoonlijk record én een plek in de finale. De winst is voor de Poolse Ewa Swoboda in 7"10.

17:03

Haalt Rosius de finale op de 60 meter?

Rani Rosius mag de spits afbijten in de halve finales van de 60 meter. Vanochtend werd ze in haar reeks tweede in 7"22, om zich nu ook rechtstreeks te plaatsen voor de finale moet ze in de top twee eindigen. Zoniet, dan moet ze hopen opgevist te worden met de twee beste verliezende tijden. De finale wordt vanavond al afgewerkt, als slotnummer van deze EK-dag.

17:02

Mag Carmoy weer dromen van brons?

De avondsessie wordt op gang getrokken met de kwalificaties van het hoogspringen bij de mannen. Thomas Carmoy heeft daar een reputatie te verdedigen na zijn knappe bronzen plak twee jaar geleden in Torun.

Vorig jaar greep hij twee keer net naast een medaille: op het WK indoor in Belgrado werd hij zesde, in München leverde het EK outdoor een vijfde plek op. Slechts twee atleten sprongen deze winter al hoger sprongen dan de 2,27 meter van Carmoy, de finale bereiken zou dus geen probleem mogen zijn.