Belgische weelde op tweede EK-dag: Rani Rosius grijpt net naast medaille op de 60m, Doom en Watrin naar finale 400m

  De tweede dag op het EK indooratletiek in Istanbul is een voltreffer geworden voor de Belgische selectie. Nafi Thiam en Noor Vidts pakten goud en brons in de vijfkamp, Rani Rosius en Delphine Nkansa schitterden in de finale van de 60 meter en Alexander Doom en Julien Watrin plaatsten zich voor de eindstrijd op de 400 meter. Ook hoogspringer Thomas Carmoy pakte een finaleticket.

  Rosius en Nkansa in de voetsporen van Gevaert

  De avondsessie van de tweede EK-dag begon meteen met Belgisch vuurwerk in de halve finales van de 60 meter. Met een persoonlijk record van 7"16 snelde Rani Rosius als tweede in haar reeks naar de finale. 

   

  Delphine Nkansa volgde haar voorbeeld, ook zij werd in 7"22 tweede in haar halve finale. Twee Belgische atletes in de finale van de 60 meter, een ongekende weelde. Het was van het goud van Kim Gevaert op het EK indoor in 2007 geleden dat er nog eens een Belgische in de 60m-finale stond.

  Rosius speelde in die finale, het slotnummer van de avond, verrassend tot op het einde mee voor de medailles. Uiteindelijk strandde ze op de vierde plaats op amper drie honderdste seconde van het brons. Met 7"15 stelde ze wel haar persoonlijk record opnieuw wat scherper.

  Ook Nkansa verbeterde haar persoonlijke besttijd, zij werd zesde in 7"19. Het goud ging naar de Zwitserse topfavoriete Mujinga Kambundji, het zilver was voor de Poolse Ewa Swoboda, het brons voor de Britse Daryll Neita.

  Doom en Watrin tonen bloedvorm

  Ook op de 400 meter schitterden de Belgen. Alexander Doom veroverde als derde in zijn halve finale een finaleticket in 46"12, Julien Watrin deed het in zijn reeks nog wat beter als tweede in 45"82 na de ongenaakbare Noorse wonderboy Karsten Warholm.

  Bij de vrouwen waren de halve finales wel het eindstation  voor Helena Ponette. In een reeks met wereldrecordhoudster Femke Bol werd ze uitgeschakeld als vierde in 53"07.

  Tussen al dat Belgisch loopgeweld wist Thomas Carmoy zich bijna geruisloos te plaatsen voor de finale van het hoogspringen. 2,19 meter bleek voldoende voor een finaleticket en dat was ook voor Thomas Carmoy een haalbare kaart. Slechts vier atleten bleven foutloos, Carmoy was er één van.

  In de finale van de 1.500 meter probeerde Ismael Debjani aan te pikken bij titelverdediger Jakob Ingebrigtsen, maar eenmaal die alle registers opentrok, wist Debjani hoe laat het was. Helemaal wegzakken deed hij niet, een knappe zevende plek in 3'40"06 was het gevolg. Het goud ging zoals verwacht naar Ingebrigtsen in 3'33"95, een kampioenschapsrecord. Zilver en brons was voor de Brit Neil Gourley en de Fransman Azedinne Habz.

  Belgen op vrijdag
  onderdeel/nummer Belg uur/uitslag
  400 meter (m) reeksen Alexander Doom 2e (46"26)
    reeksen Julien Watrin 1e (46"41)
  400 meter (v) reeksen Camille Laus 3e (53"10)
    reeksen Helena Ponette 3e (52"31)
  60 meter (v) reeksen Delphine Nkansa 2e (7"22)
    reeksen Rani Rosius 2e (7"22)
  hoogspringen (m) kwalificaties Thomas Carmoy 17.00 uur
  60 meter (v) halve finales Delphine Nkansa  2e (7"22)
    halve finales Rani Rosius 2e (7"16)
  400 meter (m) halve finales Alexander Doom 3e (46"12)
    halve finales Julien Watrin 2e (45"82)
  400 meter (v) halve finales Helena Ponette 4e (53"07)
  1.500 meter (m) finale Ismael Debjani 7e (3'40"06)
  60 meter (v) finale Delphine Nkansa 6e (7"19)
    finale Rani Rosius 4e (7"15)

  EK indoor - avondsessie vrijdag

  spinner
  1. 20 uur . Belgische weelde op tweede EK-dag. Vrijdag 3 maart 2023 was een bijzonder mooie dag voor de Belgische atletiek. Nafi Thiam en Noor Vidts zorgen voor goud en brons op de vijfkamp, maar ook de andere Belgen die vandaag in actie kwamen op het EK gooiden hoge ogen. Alexander Doom en Julien Watrin plaatsen zich bijzonder knap voor de finale van de 400 meter, die morgenavond op het programma staat. Rani Rosius  en  Delphine Nkansa  haalden op hun beurt allebei de eindstrijd op de 60 meter. Rosius greep daar maar nipt naast brons, Nkansa werd knap zesde. Ismael Debjani  werd 7e in de finale van de 1.500 meter.  Thomas Carmoy  verzekerde zich met een foutloos parcours dan weer van een plek in de finale van het hoogspringen .
  2. 19 uur 56. Rani Rosius: "Eindelijk atleet en niet meer enkel dat meisje van Instagram".

   Rani Rosius: "Eindelijk atleet en niet meer enkel dat meisje van Instagram"

  3. 19 uur 55. Delphine Nkansa: "Hypercontent, ook voor mijn kamergenoot Rani".

   Delphine Nkansa: "Hypercontent, ook voor mijn kamergenoot Rani"

  4. 19 uur 50. Bekijk de finale 60m van Rosius (4e) en Nkansa (6e).

   Bekijk de finale 60m van Rosius (4e) en Nkansa (6e)

  5. 19 uur 46. Net geen medaille voor Rosius! Rosius speelt tot op het einde mee voor de medailles, maar strandt uiteindelijk op de vierde plaats, op drie honderdste seconde van het brons. Met 7"15 verbetert ze wel opnieuw haar persoonlijk record.  Nkansa wordt knap zesde in 7"19, ook al een persoonlijk record. De Europese titel is voor de Zwitserse favoriete Mujinga Kambundji in 7"00, een evenaring van het kampioenschapsrecord. De Poolse Ewa Swoboda pakt zilver in 7"09, het brons gaat naar de Britse Daryll Neita in 7"12. .
  6. 19 uur 44. Finale 60 meter. De tweede EK-dag nadert zijn einde. De finalisten van de 60 meter komen de piste op. Daarbij twee Belgische atletes met Rani Rosius en Delphine Nkansa. Kunnen zij meedingen naar de medailles of is dat ijdele hoop? .
  7. 19 uur 40. Dongmo maakt Portugees feestje compleet. Ook in het kogelstoten bij de vrouwen is er Portugees goud. Titelverdedigster Auriol Dongmo lost de verwachtingen in met een worp van 19,76 meter. Het zilver is voor de Duitse Sara Gambetta met 18,83 meter. De Zweedse Fanny Roos neemt de bronzen medaille met 18,42 meter. Teleurstelling voor de Nederlandse Jessica Schilder. De bronzen medaillewinnares van het WK afgelopen zomer grijpt als vijfde naast de medailles. .
  8. 19 uur 37. Pichardo wint het hink-stap-springen met een topsprong.

   Pichardo wint het hink-stap-springen met een topsprong

  9. 19 uur 36. Pichardo doet het weer. Geen verrassing in de finale van het hink-stap-springen bij de mannen. Pedro Pichardo heeft zijn Europese titel verlengd met een sprong van 17,60 meter, een beste wereldprestatie dit jaar. Het zilver is voor de Griek Nikolaos Andrikopoulos met 16,58 meter, het brons voor de Duitser Max Heß met 16,57 meter. .
  10. 19 uur 04. Ingebrigtsen heeft me gekraakt, maar dat doet hij met iedereen. Met een plaats in de top 8 van Europa mag ik best tevreden zijn. Ismael Debjani.
  11. 19 uur 02. Pichardo grijpt de macht. Pedro Pichardo maakt zijn favorietenrol waar en doet nu al een gooi naar goud in het hink-stap-springen. Bij zijn derde poging zet hij 17,60 meter neer, de beste sprong van het jaar. .
  12. 18 uur 52. Finale kogelstoten vrouwen. Geen Jolien Boumkwo in de finale van het kogelstoten bij de vrouwen. Zij werd gisteren pas 15e met een worp van 16,18 meter. De grote favoriete voor het goud is de Portugese Auriol Dongmo, twee jaar geleden ook al de beste in Torun. Vorig jaar kroonde zich in Belgrado ook tot wereldkampioene indoor met een persoonlijk record van 20,43 meter. Slechts drie atleten gingen dit seizoen al voorbij de 19-metergrens: naast Dongmo zijn dat de Nederlandse, regerend Europees kampioene outdoor Jessica Schilder (met 19,18 meter de beste in de kwalificaties) en de Zweedse Fanny Roos. .
  13. 18 uur 50. Anders dan Klosterhalfen ging Ingebrigtsen niet onderuit in de slotronde. Hij maakte ook het tempo, maar kreeg de rekening niet gepresenteerd. Kris Meertens.
  14. 18 uur 48. Ingebrigtsen knalt in toptijd naar titel 1500m, Debjani knap 7e.

   Ingebrigtsen knalt in toptijd naar titel 1500m, Debjani knap 7e

  15. 18 uur 47. Debjani finisht knap als zevende in 3'40"06. Een mooie prestatie van onze landgenoot. .
  16. 18 uur 46. Opnieuw goud voor Ingebrigtsen! Gourley maakt het Ingebrigtsen nog knap lastig, maar de Noor toont zijn klasse en pakt de Europese titel in 3'33"95, een kampioenschapsrecord. Het zilver is voor Gourley, Habz pakt het brons.  .
  17. 18 uur 45. We hebben drie koplopers bij het ingaan van de laatste ronde: Ingebrigtsen, Gourley en Habz. Gomez moet een gaatje laten. .
  18. 18 uur 45. Debjani moet de rol lossen en zakt terug naar de zesde plaats. .
  19. 18 uur 44. Debjani houdt voorlopig goud stand op plaats vier. Ingebrigtsen leidt de dans voor Azeddine Habz en Neil Gourley. .
  20. 18 uur 43. Valpartij! Pech voor de Italiaan Ossama Meslek. Hij wordt meegesleurd in een val van de Brit George Mills en mag meteen een kruis maken over zijn race. .