Ga naar de inhoud

Het kleine kantje van Luka Doncic: hoe hij confrontatie met Kevin Tumba zocht én vond

 di 13 september 2022 10:02
Kevin Tumba en Luka Doncic kwamen elkaar een paar keer tegen.

De Belgian Lions moesten afgelopen zaterdag hun meerdere erkennen in Slovenië en vooral superster Luka Doncic. Kevin Tumba kreeg het aan de stok met de NBA-ster, die zich niet van zijn fraaiste kant liet zien en de hand van Tumba negeerde.

Zijn talent en kwaliteiten staan buiten kijf, Luka Doncic was ook tegen de Belgian Lions in de 1/8e finales van het EK basketbal een klasse apart. Maar de NBA-ster van Slovenië liet zich ook van een minder fraai kantje zien.


Zo was hij vaak aan het mekkeren en probeerde hij de refs te beïnvloeden en hij had het duidelijk niet voor Kevin Tumba. Geen idee of het blockshot van de Belgische center in de eerste helft daar iets mee te maken had. In de tweede helft liep het helemaal fout. 


Na een verdedigende actie van Tumba waarbij Doncic een fout had verwacht én een opmerking van de Belgische speler, gaf hij Tumba na de rust een fikse por (video 2). Tumba ging theatraal tegen de grond en werd daarvoor de les gespeld door de scheidsrechters.

Ik probeerde een hand te geven, maar dat wou hij niet.

Kevin Tumba

Tumba trapte in de val van Doncic en liet zich meeslepen, want enkele minuten later duwde hij - al dan niet bewust - tot twee keer toe zijn elleboog tegen het hoofd van Doncic (video 3).

 

En de kwalificatie voor de kwartfinales was blijkbaar geen moment om de vredespijp te roken voor Doncic. Terwijl hij elke Belgian Lion en lid van de Belgische staf de hand drukte, negeerde hij duidelijk de uitgestoken hand van Tumba (video 4). "Ik probeerde een hand te geven, maar dat wou hij niet", reageerde Tumba. "Het leven gaat voort."

 

Op de persconferentie na de wedstrijd sprak Doncic wel lovende woorden over het spel van de Belgen. "Ze speelden heel fysiek en hard. Zij speelden een grote wedstrijd. Ze vochten echt met ons én ze maakten hun shots. Ja, ze speelden prachtig basketbal."

Bekijk de bewuste fases tussen Doncic en Tumba

Slovenië en Luka Doncic spelen woensdag hun kwartfinale op het EK basketbal. Tegenstander is Polen.

Gerelateerd:

belgian lions op ek basketbal

1/8e finales
Slovenië België 88-72

poulefase

programma groep a
01/09 België Georgië 79-76
03/09 Montenegro België 76-70
04/09 Spanje België 73-83
06/09 België Turkije 63-78
07/09 Bulgarije België 80-89
stand in groep a
    M W V +/- ptn
1. Spanje 5 4 1 +63 9
2. Turkije 5 3 2 +25 8
3. Montenegro 5 3 2 +3 8
4. België 5 3 2 +1 8
5. Bulgarije 5 1 4 -48 6
6. Georgië 5 1 4 -44 6

De top 4 stoot door naar de 1/8e finales. Het EK wordt georganiseerd in Duitsland, Georgië, Italië en Tsjechië. De Belgian Lions spelen hun poulewedstrijden in de Georgische hoofdstad Tbilisi.