Ga naar de inhoud

Loana Lecomte verovert Europese titel mountainbike, Belgen spelen geen prominente rol

 za 20 augustus 2022 13:30
Loana Lecomte is de nieuwe Europese kampioene.
Loana Lecomte is de nieuwe Europese kampioene.

Op het EK mountainbike in München heeft Loana Lecomte het goud gepakt. De Française onttroonde haar landgenote Pauline Ferrand-Prévot, die na materiaalpech vrede moest nemen met het zilver. De Nederlandse Anne Terpstra kaapte de bronzen medaille weg. De Belgische vrouwen Githa Michiels en Emeline Detilleux konden zich niet in de debatten mengen.

Pauline Ferrand-Prévot had de voorbije 2 edities van het EK gewonnen en leek ook nu weer haar zinnen gezet te hebben op het goud. De Française maakte een blitzstart, alleen haar landgenote Loana Lecomte kon aanvankelijk aanklampen.

Maar het tempo van Ferrand-Prévot lag ook voor Lecomte te hoog, die in de 2e ronde de rol moest lossen. Ferrand-Prévot leek op kousenvoeten weg te sluipen richting goud, maar kreeg dan op de klim af te rekenen met materiaalpech.

 

Het duurde tergend lang eer de Française haar ketting weer goed kon leggen en Lecomte snelde haar landgenote genadeloos voorbij. In een vingerknip was een voorsprong van zo'n minuut omgebogen naar een achterstand van een 50-tal seconden.

Die tik kwam Ferrand-Prévot niet meer te boven. In het slot van de wedstrijd kon ze wel nog wat seconden goedmaken, maar Lecomte - de Franse kampioene - reed comfortabel naar haar eerste EK-goud. Ferrand-Prévot moest genoegen nemen met het zilver, het brons was voor de Nederlandse Anne Terpstra.

De Belgische vrouwen konden zich op geen enkel moment tonen in de spits van de wedstrijd. Githa Michiels, de bronzen medaille van 2018, kon zich nog net in de top 30 nestelen. Zij werd 29e op meer dan 10 minuten van winnares Lecomte. Emeline Detilleux werd gedubbeld.

VIDEO: Ferrand-Prévot genekt door technische problemen

Githa Michiels: "Iets te veel lopen naar mijn zin"

"Het was wel plezant, maar het was ook een hectische wedstrijd", doet Githa Michiels het verhaal van haar EK. "Door de regen was het iets te veel lopen naar mijn zin, daar zijn we niet echt op getraind. Soms leek het wat meer op veldrijden."

"Mijn start was wel goed en ook het klimmen voelde goed, zeker omdat het niet mijn weer was. Ik hou meer van warmte en zon."

"Ik heb nog een hele weg af te leggen na mijn appendix-operatie begin dit seizoen. Dat is niet simpel geweest, ik moest van ver terugkomen. Ik had gehoopt op beter vandaag, maar ik ben ook blij met waar ik nu al sta. Ik ben tevreden met het parcours dat ik nu al afgelegd heb."

"Voor mij is dit weer een stapje verder van waar ik kom. De evolutie is positief. Ik probeer opnieuw plezier te beleven en dan komt het wel vanzelf. Volgende week wil ik er nog het beste van maken op het WK en dan ben ik klaar om volgend jaar een nieuwe start te maken."

Gerelateerd:

EK mountainbike

13:29

Goud voor Lecomte!

Loana Lecomte bolt als eerste over de streep en mag haar eerste Europese titel vieren. Pauline Ferrand-Prévot is goed voor zilver, het brons gaat naar de Nederlandse Anne Terpstra.

13:18

De strijd om het brons is nog niet helemaal gestreden. Bij het ingaan van de laatste ronde heeft Anne Terpstra de beste papieren, maar Jolanda Neff heeft de Nederlandse nog binnen schot. Het verschil bedraagt een tiental seconden.

13:15

Githa Michiels strijdt in de achtergrond

13:10

Laatste ronde

De klok luidt, Loana Lecomte duikt de laatste ronde in. Dat doet ze met een voorsprong van 43 seconden op Pauline Ferrand-Prévot. Zonder materiaalpech lijkt het goud voor Lecomte.

13:10

Ferrand-Prévot heeft nu toch wat aan de voorsprong van Lecomte geknabbeld. Het verschil bedraagt wel nog altijd 40 seconden met zo'n 1,5 ronde te gaan.

13:06

Terpstra lonkt naar brons

Nog 2 rondjes te gaan en Loana Lecomte heeft nog altijd een comfortabele voorsprong op Pauline Ferrand-Prévot.

Achter het Franse duo woedt wel nog een strijd voor het brons. De Nederlandse Anne Terpstra lijkt op dit moment de beste papieren te hebben. Zij heeft een bonus van ruim 10 seconden op Jolanda Neff.

13:03

Lecomte leidt de dans voorlopig

12:51

Na haar mechanische pech lijkt er niet meteen een comeback in te zitten voor Ferrand-Prévot. De kloof tussen Lecomte en haar eerste achtervolgster blijft voorlopig redelijk stabiel en schommelt rond de 50 seconden. Nog 3 rondjes te gaan!

12:45

Achter nummer 2 Ferrand-Prévot gaapt al een ruime kloof. Jolande Neff telt al een achterstand van meer dan 2 minuten op leidster Lecomte.

Githa Michiels rijdt op dit moment nog net in de top 30, Emeline Detilleux volgt nog enkele plaatsen verder.

12:40

Problemen voor Ferrand-Prévot

Niet Pauline Ferrand-Prévot, wel Loana Lecomte komt als eerste door na 3 rondjes. Wat is er gebeurd? Ferrand-Prévot kreeg op een klim af te rekenen met kettingproblemen en het duurde zeer lang voor de titelverdedigster weer voort kon.

Lecomte liet het niet aan haar hart komen en zoefde haar landgenote voorbij. Ferrand-Prévot hangt nu op een kleine minuut achter Lecomte.

12:39

Ferrand-Prévot krijgt af te rekenen met mechanische pech

12:13

Ferrand-Prévot gaat solo

Er staat geen maat op Pauline Ferrand-Prévot, die jacht maakt op haar 3e Europese titel op rij. De Française rijdt bij het ingaan van de 3e ronde solo op kop, haar landgenote Loana Lecomte moet al dik 10 seconden toegeven.

Viervoudig Europees kampioene Jolanda Neff volgt nog net binnen de minuut op de 3e plaats.

12:12

Het zijn de Franse vrouwen die het tempo bepalen in het wedstrijdbegin. Het duo Lecomte - Ferrand-Prevot heeft al een klein kloofje geslagen op de Zwitserse dames Neff en Keller.

Emeline Detilleux en Githa Michiels volgen al op ruim een minuut van het leidersduo.