Tom Pidcock is heer en meester op EK mountainbike, Jens Schuermans grijpt naast medaille

  Pidcock pakt de Europese titel.

  Tom Pidcock heeft zijn favorietenrol op het EK mountainbike in München waargemaakt. De Brit kwam, zag en overwon en kwam solo over de finish. Jens Schuermans speelde lang mee voor zilver en brons, maar eindigde als 6e.

  Voor de start van het EK mountainbike in München was er maar één vraag: wie kan topfavoriet Tom Pidcock iets in de weg leggen? Het bleek enkel de Brit zelf te zijn. Hij miste zijn start compleet en moest vanuit 35e positie achtervolgen. 

  Geen reden tot paniek voor de 23-jarige olympische kampioen. Pidcock schoof gezwind op en na een knappe inhaalrace nestelde hij zich halfweg de wedstrijd in de ruime kopgroep. Daarbij ook Jens Schuermans, Pierre De Froidmont had toen al de prijs betaald voor zijn felle start.

  In de vijfde van in totaal acht ronden vond Pidcock het welletjes. Met een stevige versnelling ging hij er solo vandoor en de concurrenten zagen de Brit niet meer terug.

  Pidcock snelde onbedreigd naar het goud, de Deen Sebastian Fini Christensen werd tweede op 11 seconden. Het brons was voor de Zwitser Filippo Colombo. 

  Jens Schuermans mengde zich lang in de strijd voor de medailles, maar moest de rol lossen in de laatste ronde en finishte als zesde. Daan Soete was de tweede Belg op de 18e plaats, Pierre de Froidmont werd 38e. 

  Pidcock: "Ik wou het lastig maken voor mezelf"

  Van schitteren in de Tour naar de Europese titel in het mountainbike, Tom Pidcock doet het alsof het niks is. "Het was niet makkelijk om de switch te maken na de Tour. Het was een wat vreemde periode waarin ik me wat afgemat en mentaal vermoeid voelde."

   

  "Toch kon ik mijn trainingen afwerken en na de hoogtestage voelde ik me weer een stuk beter. Het was geen makkelijk proces, maar ik denk dat ik het toch redelijk goed gedaan heb."

   

  Pidcock kan zijn focus nu richting op het WK mountainbike van volgende week in Les Gets. "Deze overwinning toont aan dat de vorm goed. Misschien ben ik iets te vroeg solo gegaan, het is best lastig op je eentje. Maar ik wou het vandaag lastig maken voor mezelf, want het WK is het hoofddoel."

   

  Na het WK mountainbike wacht Pidcock volgende maand nog een uitdaging met het WK op de weg in Australië. "Weer overschakelen naar de weg zal wel meevallen. Ik hou een goede basis over uit de Tour en nu is er wat hoge intensiteit bijgekomen. Het zal een lang seizoen zijn, maar ik ga mijn best doen om volgende week in topvorm te zijn en ook op het WK op de weg."

   

  Voor de Sporza-microfoon van Inge Van Meensel gaf Pidcock nog wat meer toelichting over zijn mindere start. "Mijn start was sowieso niet goed, maar ik ging ook nog eens onderuit in de eerste bocht en toen zakte ik nog verder weg. Daarna moest ik inhalen en ik zat vrij snel vooraan."

  uitslag EK mountainbike
  1. Tom Pidcock (GBr) in 1u18"09
  2. Sebastian Carstensen (Den) op 11"
  3. Filippo Colombo (Zwi) 12"
  4. Victor Koretzky (Fra) 18"
  5. Thomas Litscher (Zwi) 21"
  6. Jens Schuermans 25"
  7. Lars Forster (Zwi) 30"
  8. Andri Frischknecht (Zwi) 37"
  9. Vital Albin (Zwi) 46"
  10. Luca Schwarzbauer (Dui) 48"
  18. Daan Soete 2'18"
  38. Pierre De Froidmont 4'23"

  EK mountainbike

  spinner
  1. 18 uur 22. Goud voor Pidcock, Schuermans is zesde.

   Goud voor Pidcock, Schuermans is zesde

  2. 18 uur 21. Daan Soete is de tweede Belg, hij finishte als 18e. Pierre De Froidmont betaalde zijn felle start cash en moet vrede nemen met de 38e plaats. .
  3. 18 uur 18. Zesde plaats voor Schuermans. Carstensen snelt naar het zilver, het brons is voor Colombo. Koretzky valt net naast het podium, Litscher is vijfde. Jens Schuermans eindigt knap als zesde. .
  4. 18 uur 18. Pidcock pakt goud! Goud voor Tom Pidcock! De olympische kampioen kwam als grote favoriet aan de start en maakt de verwachtingen helemaal waar. Na een moeizame start en een knappe inhaalrace ging hij er solo vandoor, de concurrentie kon enkel toekijken bij zoveel klasse. .
  5. 18 uur 15. Schuermans laat zich een beetje wegdrummen en moet een gaatje laten. Het podium halen wordt lastig, hij is nu 7e. .
  6. 18 uur 13. De achtervolgers lossen elkaar van geen vin. Het zullen de mannen met de snelle benen zijn die straks een medaille veroveren. Of komt er nog een versnelling? .
  7. 18 uur 12. De strijd voor het goud is al lang beslist, die voor de overige podiumplaatsen blijft razend spannend. Kan Schuermans verrassen en een medaille meepakken? .
  8. Pidcock heeft alles onder controle. 18 uur 12.
  9. 18 uur 08. Laatste ronde. Pidcock duikt de laatste ronde in. De achtervolgers komen door op 26 seconden. Albin en Colombo bepalen daar het tempo, Schuermans zit alert  mee vooraan. .
  10. 18 uur 06. Schuermans in vierde positie. Schuermans blijft zich mengen in de strijd voor de medailles. Onze landgenoot rijdt in vierde positie. .
  11. 18 uur 05. Pidcock zet zijn triomftocht voort. De olympische kampioen heeft een halve minuut voorsprong op de achtervolgers, waar de Zwitsers nu het commando nemen. .
  12. 18 uur 03. Zwitserse dominantie. Met ruim 6 renners bij de eerste tien renners is de Zwitserse dominantie enorm. Het goud zullen ze niet pakken, misschien wel zilver en brons? .
  13. 18 uur 03. Schuermans naar de kop met knappe move.

   Schuermans naar de kop met knappe move

  14. 18 uur 02. Schuermans versnelt. Knappe actie van Schuermans, hij neemt zowaar de leiding bij de achtervolgers. Mogen we stilaan dromen van een medaille? .
  15. 18 uur . In de voorlaatste ronde ligt Schuermans nog steeds op koers voor een top tien-notering. Hij blijft aan het staartje hangen bij de achtervolgers, maar moet geen gaatje laten. .
  16. 17 uur 57. Pidcock verzorgt de show.

   Pidcock verzorgt de show

  17. 17 uur 55. Pidcock laat de fans smullen. Pidcock steelt de show met een jump op de brug. Het mag duidelijk zijn, de Brit voelt zich kiplekker. .
  18. Schuermans is de eerste Belg in koers. 17 uur 54.
  19. 17 uur 53. Aanklampen voor Schuermans. Het is zwoegen voor Jens Schuermans, maar hij blijft er nog net aanhangen bij de achtervolgers. Intussen dendert Pidcock voort, de Brit heeft alles onder controle. .
  20. 17 uur 48. Samensmelting bij de achtervolgers. Pidcock gaat de zesde ronde in met een voorsprong van al ruim 24 op de achtervolgers, waar Colombo en Koretzky het gezelschap gekregen hebben van Carstensen en co. Schuermans zit er ook bij, hij passeert als 9e. .