Ga naar de inhoud

Tom Pidcock is heer en meester op EK mountainbike, Jens Schuermans grijpt naast medaille

 vr 19 augustus 2022 18:17
Pidcock pakt de Europese titel.

Tom Pidcock heeft zijn favorietenrol op het EK mountainbike in München waargemaakt. De Brit kwam, zag en overwon en kwam solo over de finish. Jens Schuermans speelde lang mee voor zilver en brons, maar eindigde als 6e.

Voor de start van het EK mountainbike in München was er maar één vraag: wie kan topfavoriet Tom Pidcock iets in de weg leggen? Het bleek enkel de Brit zelf te zijn. Hij miste zijn start compleet en moest vanuit 35e positie achtervolgen. 

Geen reden tot paniek voor de 23-jarige olympische kampioen. Pidcock schoof gezwind op en na een knappe inhaalrace nestelde hij zich halfweg de wedstrijd in de ruime kopgroep. Daarbij ook Jens Schuermans, Pierre De Froidmont had toen al de prijs betaald voor zijn felle start.

In de vijfde van in totaal acht ronden vond Pidcock het welletjes. Met een stevige versnelling ging hij er solo vandoor en de concurrenten zagen de Brit niet meer terug.

Pidcock snelde onbedreigd naar het goud, de Deen Sebastian Fini Christensen werd tweede op 11 seconden. Het brons was voor de Zwitser Filippo Colombo. 

Jens Schuermans mengde zich lang in de strijd voor de medailles, maar moest de rol lossen in de laatste ronde en finishte als zesde. Daan Soete was de tweede Belg op de 18e plaats, Pierre de Froidmont werd 38e. 

Pidcock: "Ik wou het lastig maken voor mezelf"

Van schitteren in de Tour naar de Europese titel in het mountainbike, Tom Pidcock doet het alsof het niks is. "Het was niet makkelijk om de switch te maken na de Tour. Het was een wat vreemde periode waarin ik me wat afgemat en mentaal vermoeid voelde."

 

"Toch kon ik mijn trainingen afwerken en na de hoogtestage voelde ik me weer een stuk beter. Het was geen makkelijk proces, maar ik denk dat ik het toch redelijk goed gedaan heb."

 

Pidcock kan zijn focus nu richting op het WK mountainbike van volgende week in Les Gets. "Deze overwinning toont aan dat de vorm goed. Misschien ben ik iets te vroeg solo gegaan, het is best lastig op je eentje. Maar ik wou het vandaag lastig maken voor mezelf, want het WK is het hoofddoel."

 

Na het WK mountainbike wacht Pidcock volgende maand nog een uitdaging met het WK op de weg in Australië. "Weer overschakelen naar de weg zal wel meevallen. Ik hou een goede basis over uit de Tour en nu is er wat hoge intensiteit bijgekomen. Het zal een lang seizoen zijn, maar ik ga mijn best doen om volgende week in topvorm te zijn en ook op het WK op de weg."

 

Voor de Sporza-microfoon van Inge Van Meensel gaf Pidcock nog wat meer toelichting over zijn mindere start. "Mijn start was sowieso niet goed, maar ik ging ook nog eens onderuit in de eerste bocht en toen zakte ik nog verder weg. Daarna moest ik inhalen en ik zat vrij snel vooraan."

uitslag EK mountainbike
1. Tom Pidcock (GBr) in 1u18"09
2. Sebastian Carstensen (Den) op 11"
3. Filippo Colombo (Zwi) 12"
4. Victor Koretzky (Fra) 18"
5. Thomas Litscher (Zwi) 21"
6. Jens Schuermans 25"
7. Lars Forster (Zwi) 30"
8. Andri Frischknecht (Zwi) 37"
9. Vital Albin (Zwi) 46"
10. Luca Schwarzbauer (Dui) 48"
18. Daan Soete 2'18"
38. Pierre De Froidmont 4'23"

EK mountainbike

18:22

Goud voor Pidcock, Schuermans is zesde

18:21

Daan Soete is de tweede Belg, hij finishte als 18e. Pierre De Froidmont betaalde zijn felle start cash en moet vrede nemen met de 38e plaats.

18:18

Zesde plaats voor Schuermans

Carstensen snelt naar het zilver, het brons is voor Colombo. Koretzky valt net naast het podium, Litscher is vijfde. Jens Schuermans eindigt knap als zesde.

18:18

Pidcock pakt goud!

Goud voor Tom Pidcock! De olympische kampioen kwam als grote favoriet aan de start en maakt de verwachtingen helemaal waar. Na een moeizame start en een knappe inhaalrace ging hij er solo vandoor, de concurrentie kon enkel toekijken bij zoveel klasse.

18:15

Schuermans laat zich een beetje wegdrummen en moet een gaatje laten. Het podium halen wordt lastig, hij is nu 7e.

18:13

De achtervolgers lossen elkaar van geen vin. Het zullen de mannen met de snelle benen zijn die straks een medaille veroveren. Of komt er nog een versnelling?

18:12

De strijd voor het goud is al lang beslist, die voor de overige podiumplaatsen blijft razend spannend. Kan Schuermans verrassen en een medaille meepakken?

18:12

Pidcock heeft alles onder controle

18:08

Laatste ronde

Pidcock duikt de laatste ronde in. De achtervolgers komen door op 26 seconden. Albin en Colombo bepalen daar het tempo, Schuermans zit alert  mee vooraan.

18:06

Schuermans in vierde positie

Schuermans blijft zich mengen in de strijd voor de medailles. Onze landgenoot rijdt in vierde positie.

18:05

Pidcock zet zijn triomftocht voort. De olympische kampioen heeft een halve minuut voorsprong op de achtervolgers, waar de Zwitsers nu het commando nemen.

18:03

Zwitserse dominantie

Met ruim 6 renners bij de eerste tien renners is de Zwitserse dominantie enorm. Het goud zullen ze niet pakken, misschien wel zilver en brons?

18:03

Schuermans naar de kop met knappe move

18:02

Schuermans versnelt

Knappe actie van Schuermans, hij neemt zowaar de leiding bij de achtervolgers. Mogen we stilaan dromen van een medaille?

18:00

In de voorlaatste ronde ligt Schuermans nog steeds op koers voor een top tien-notering. Hij blijft aan het staartje hangen bij de achtervolgers, maar moet geen gaatje laten.

17:57

Pidcock verzorgt de show

17:55

Pidcock laat de fans smullen

Pidcock steelt de show met een jump op de brug. Het mag duidelijk zijn, de Brit voelt zich kiplekker.

17:54

Schuermans is de eerste Belg in koers

17:53

Aanklampen voor Schuermans

Het is zwoegen voor Jens Schuermans, maar hij blijft er nog net aanhangen bij de achtervolgers. Intussen dendert Pidcock voort, de Brit heeft alles onder controle.

17:48

Samensmelting bij de achtervolgers

Pidcock gaat de zesde ronde in met een voorsprong van al ruim 24 op de achtervolgers, waar Colombo en Koretzky het gezelschap gekregen hebben van Carstensen en co. Schuermans zit er ook bij, hij passeert als 9e.

17:47

Pidcock op cruise control

Nog even bijtanken in de bevoorradingszone denkt Pidcock. Alles verloopt volgens wens voor de Brit. Enkel pech lijkt hem nog van de titel te kunnen houden.

17:46

Voor het zilver en het brons ligt de strijd nog helemaal open. Colombo en Koretzky voelen de hete adem van de achtervolgers in hun nek. Daarbij ook nog steeds Schuermans. 

17:43

Pidcock loopt verder uit

Mogen ze de gouden medaille al klaarleggen voor Pidcock? Colombo en Koretzky hebben elkaar gevonden in de achtervolging, maar ook met vereende krachten slagen ze er niet in om dichter te komen. De kloof bedraagt al 15 seconden.

17:42

Pidcock gooit iedereen los en gaat solo

17:41

Pidcock solo!

Het is zover, Pidcock gaat er alleen vandoor. Colombo volgt op een drietal seconden, Koretzky rijdt solo in derde positie.

17:41

Pidcock wil zijn metgezellen duidelijk overboord werpen. De Brit blijft gas geven, Colombo en Koretzky moeten alle zeilen bijzetten om te volgen.

17:39

Colombo sluit aan

Colombo komt aansluiten bij Pidcock en Koretzky. Carstensen leidt de achtervolgersgroep op zo'n 10 seconden. Daarbij ook nog steeds Schuermans.

17:39

Pidcock voert de forcing, nog 2 renners kunnen volgen

17:38

2 leiders

We hebben een leidersduo. Pidcock en Koretzky hebben een kleine voorsprong op de rest.

17:36

Pidcock legt de anderen een hels tempo op. Koretzky plakt aan zijn wiel, de rest heeft het toch al wat moeilijker om te volgen.

17:35

Pidcock schuift op met handige inspanning

17:34

Pidcock op kop

Pidcock neemt de touwtjes nu zelf in handen. Schuermans blijft goed meegaan, onze landgenoot rijdt in 10e positie.

17:32

Pidcock in tweede positie

Na een knappe versnelling kruipt Pidcock in het wiel van Dubau. De start van de Brit liet te wensen over, maar intussen zit hij perfect op koers voor de Europese titel.

17:30

Dubau gaat solo

Dubau gaat er in zijn ééntje vandoor, maar veel marge heeft de Fransman niet. Alles ligt nog op een zakdoek bijeen.

17:26

Dubau trekt door

Na de Duitsers zijn het nu de Fransen die de koers in handen nemen. Dubau bepaalt het tempo en dat zorgt toch voor enkele breukjes in de kopgroep.

17:24

De Froidmont in een technische afdaling

17:21

Alles komt weer samen vooraan. We krijgen een ruime kopgroep van 19 renners, mét Pidcock en als laatste in de rij is ook Schuermans nog mee.

17:20

Schuermans 17e

Schuermans is voorlopig de beste Belg op de 17e plaats. Hij volgt op een tiental seconden van de leiders.

17:19

Pidcock blijft gas geven en sluit aan bij een groepje achtervolgers. Maakt hij straks de sprong naar de vijf koplopers?

17:16

Kopgroep

De kopgroep valt vooraan uit elkaar, een vijftal renners scheiden zich af met Colombo, Schwarzbauer, Koretzky, Litscher en Carstensen. Pidcock is intussen al opgerukt naar de 14e plaats.

17:14

Inhaalrace voor Pidcock

Maximilian Brandl leidt nog steeds de dans, gevolgd door zijn landgenoot Schwarzbauer. De Zwitsers Colombo, Frischknecht en Litscher volgen in zijn zog, ook de Fransman Koretzky zit mee vooraan.

Pidcock is intussen aan een inhaalrace bezig, hij rijdt momenteel rond als 22e.

17:08

Duitsers op kop

Het zijn de Duitsers Schwarzbauer en Brandl die het tempo bepalen, gevolgd door drie Zwitsers. De Froidmont is teruggezakt naar de 15e plaats, Schuermans passeert als 18e.

17:05

Tom Pidcock mengt zich voorlopig niet in de debatten vooraan. De Brit rijdt pas in 35e positie. 

17:03

De Froidmont moest enkele plaatsen prijsgeven, maar blijft zich toch goed vooraan houden. Voorlopig nog geen afscheiding, alles zit op een langgerekt lint.

17:01

De Froidmont bij de pinken

De Froidmont nestelt zich meteen in tweede positie, achter de Zwitserse koploper Colombo.

17:00

Start!

En weg zijn ze! Wat kunnen onze landgenoten Pierre De Froidmont, Jens Schuermans en Daan Soete op dit EK? En maakt Tom Pidcock zijn favorietenrol waar?

16:54

Aftellen naar de start

Het is stilaan aftellen naar de start van het EK mountainbike, om 17u beginnen ze eraan in München. U kan de wedstrijd hier live volgen op de livestream en we houden de ontwikkelingen hier ook bij met tekstupdates.

12:22

Wie neemt het op tegen Tom Pidcock?

Namen om in het oog te houden zijn Ondrej Cink (Tsjechië), Titouan Carod (Frankrijk), Jordan Sarrou (Frankrijk), Victor Koretzky (Frankrijk), Luca Schwarzbauer (Duitsland), Daniele Braidot (Italië), Gerhard Kerschbaumer (Italië) en Filippo Colombo (Zwitserland).

Mountainbikefenomeen Nino Schurter laat dit EK aan zich voorbij gaan.

12:20

Schorsing voor Flückiger

Zoek vandaag niet naar Mathias Flückiger op de startlijst van het EK. Hij is geschorst na een positieve dopingtest tijdens de Zwitserse nationale kampioenschappen.

12:08
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
18/08/22
16:49

Alleskunner Tom Pidcock is de topfavoriet. Hij mikt volgende week op de wereldtitel in Les Gets, maar zal dit EK uiteraard niet laten liggen.

Pidcock staat voor een cruciale maand. Hij wil dit jaar 3 regenboogtruien veroveren in 3 disciplines.

In het veld heeft hij zijn goud al op zak, op de MTB is 28 augustus de afspraak en daarna gaat de focus op het WK op de weg in Australië van 25 september.

Onder meer Nino Schurter, Titouan Carod en Vlad Dascalu zijn er niet bij. 

16/08/22
16:54

Pierre De Froidmont is ambitieus na zijn 5e plaats in de WB van Canada

16:46

Het parcours belooft met 1000 hoogtemeters in totaal vrij stevig te worden. Als zou het niet al te technisch zijn. 

"Dat is echt iets voor mij", zegt Pierre De Froidmont. "Klimwerk is helemaal mijn sterkte."

"De terugreis van de wereldbeker in Canada is uit de benen. Ik ben helemaal klaar voor München. Ik heb ambitie om top 5 te halen."

14:57

Filip Meirhaeghe gelooft in onze landgenoten

14:43

Bondscoach Filip Meirhaeghe leeft op hoop

"Pierre De Froidmont werd 5e in de laatste wereldbeker, en dat op 8 seconden van de 2e plaats. Als je dat kunt, dan doe je hier mee voor het podium."


"De stap die Pierre het voorbije seizoen gezet heeft, is enorm."

"Het motiveert ook Jens Schuermans om een hoger niveau te halen."