Ga naar de inhoud

WK atletiek: Waanzinnig wereldrecord voor Sydney McLaughlin, eindelijk prijs voor Michael Norman en Shaunae Miller-Uibo

 za 23 juli 2022 06:31
McLaughlin zette dé prestatie van dit WK atletiek neer.

Verbluffend. Als eerste vrouw ooit is Sydney McLaughlin onder de 51 seconden gedoken op de 400 meter horden. De 22-jarige Amerikaanse stormde op het WK atletiek in Eugene naar goud in 50"68, een stevige verbetering van haar eigen wereldrecord. Op de 400 meter ging de winst naar Michael Norman en Shaunae Miller-Uibo, in het speerwerpen verlengde Kelsey-Lee Barber haar titel.

McLaughlin, een klasse apart

Ze is nog maar 22, maar Sydney McLaughlin is nú al een atletieklegende. Op dezelfde piste waar ze vorige maand tijdens de nationale kampioenschappen haar eigen wereldrecord met 5 honderdste seconde scherper stelde tot 51"41 deed de Amerikaanse er nog een schepje bovenop.

 

De concurrentie leek bij voorbaat kansloos in de finale van de 400 meter horden. Voor McLaughlin werd het ook geen race tegen de concurrentie, wel één tegen de tijd. De Amerikaanse schoot als een komeet uit het startblok en finishte na een foutloze race in 50"68, een wereldrecord. 

 

Femke Bol werd op bijna anderhalve seconde tweede. Opnieuw een dijk van een prestatie voor de 22-jarige Nederlandse na haar bronzen medaille op de Spelen in Tokio. De 10 jaar oudere Amerikaanse Dalilah Muhammad, olympisch kampioene van Rio en de uittredende wereldkampioene, pakte het brons.

De wereldrecordrace van McLaughlin

McLaughlin: “Dit is een heel speciale plek, het is magie”

Voor de tweede maand op een rij verbeterde McLaughlin haar wereldrecord, voor de tweede keer op dezelfde piste in Hayward Field. “Dit is een heel speciale plek. Elke keer als ik hier loop, gebeurt er iets bijzonders”, zegt McLaughlin. “Ik weet niet wat het is, het is magie. Ik ben heel blij dat het WK hier plaatsvindt."

 

"Ik ben nog nooit in een stadion geweest waar de fans zo luid waren. In Doha zat het stadion niet vol, in Tokio was het leeg. Dit was de eerste keer dat ik zo luid aangemoedigd werd door het publiek, het was fantastisch dat mijn vrienden en familie hier waren. Dat heeft me zeker vooruitgestuwd.” 

 

Had McLaughlin verwacht dat ze haar wereldrecord opnieuw zou verbeteren? “Dat was zeker het doel. De trainingen wezen al het hele jaar die richting uit. Dat was dus zeker het plan, maar het hoofddoel was natuurlijk om hier goud te pakken. Daarvoor was een snelle race nodig en ik ben ook heel tevreden met de tijd.” 

 

“Het gaat erom om te focussen op mijn wedstrijd en de 10 horden. Dat heb ik vandaag heel goed gedaan, al is er natuurlijk altijd verbetering mogelijk. Mijn coach en ik zullen blijven werken en hopelijk kan het dan nog sneller gaan.” 

Femke Bol: "Geweldig om hier deel van uit te maken"

Femke Bol stond te glunderen na haar zilveren race. De Nederlandse was na de ongenaakbare McLaughlin de beste in de finale in 52"27. "Ik ben hier enorm blij mee. Ik heb in Tokio brons behaald en nu heb ik zilver. Ik heb er alles uitgehaald vandaag."

 

"De eerste vijf horden ben ik altijd met mijn eigen race bezig. Toen zag ik dat Sydney er echt als een gek vandoor ging. Ik probeerde een beetje mee te gaan, maar uiteindelijk zag ik Dalilah en toen kon ik onder haar door. Op einde dacht ik wel: wat lig ik veel achter. Maar toen zag  ik die tijd en dat verklaarde een hele hoop."

 

"Het is echt heel bijzonder dat dit gelopen wordt op 400 meter horden. Een paar jaar geleden was dit niet mogelijk. Ze breekt alle barrières, waarvan we niet dachten dat we ze ooit konden breken."

 

"Ze kan het ook nog eens voor haar thuispubliek doen, het is geweldig om daar deel van uit te maken. De meeste lopen dit op 400 meter vlak, in een hele goede race. Ik weet niet hoe ze dit gedaan heeft."

Norman schudt de frustraties van zich af op de 400 meter

Michael Norman was zowel op het vorige WK in Doha als op de Spelen in Tokio de topfavoriet op de 400 meter, maar de Amerikaan bleef telkens zonder medaille achter. In Doha ging hij er door een hamstringblessure uit in de halve finales, in Tokio werd hij vijfde in de finale.

 

Op het WK in Eugene moest het eindelijk gebeuren voor Norman en dit keer maakte hij de verwachtingen wel waar. Na een pittig duel met de Grenadaan Kirani James, de wereldkampioen van 2011, snelde de 24-jarige Amerikaan naar goud in 44"29. Het brons ging verrassend naar de Brit Matthew Hudson-Smith.

 

Na goud voor Fred Kerley op de 100 meter en Noah Lyles op de 200 meter gaat dus ook de wereldtitel op de 400 meter naar de VS. Een perfect parcours van de Amerikanen op de sprint en de verlengde sprint.

Miller-Uibo vult leemte op haar palmares

Kan Shaunae Miller-Uibo eindelijk een wereldtitel pakken? Dat was dé vraag voor de finale van de 400 meter. In 2015 en 2019 moest de olympische kampioen van Rio en Tokio vrede nemen met zilver, in 2017 viel ze als vierde zelfs naast het podium.

 

Maar net als voor Michael Norman bij de mannen werd het in Hayward Field ook voor Miller-Uibo eindelijk wél een succes. De 28-jarige  Bahamaanse kraakte niet onder de druk en snelde naar haar eerste WK-goud op de 400 meter in 49"11. 

 

Marileidy Paulino uit de Dominicaanse Republiek pakte na een knappe eindsprint het zilver. Sada Williams uit Barbados maakte het Caribische podium compleet. De Nederlandse Lieke Klaver werd vierde.

Barber verlengt haar titel in het speerwerpen

In het speerwerpen ging de wereldtitel net als drie jaar geleden in Doha naar de Kelsey-Lee Barber. Met een worp van 66,91 meter bleek de 30-jarige Australische te sterk voor de concurrentie. 

 

De strijd voor het podium werd pas bij de laatste worpen beslecht. De Amerikaanse Kara Winger sprong zo met haar laatste poging nog van de vijfde naar de tweede plaats. De Japanse Haruka Kitaguchi pakte op de valreep het brons. 

 

Olympisch kampioene Shiying Liu greep zo net naast een medaille, de Chinese werd vierde.

Gerelateerd: