Ga naar de inhoud

Ben Broeders toont bloedvorm en gaat vlot naar WK-finale polsstokspringen

Ben Broeders mag zich opmaken voor de finale van het polsstokspringen.

Slechts één Belg in actie op de 8e dag van het WK atletiek in Eugene, maar die heeft het wel uitstekend gedaan. Ben Broeders plaatste zich afgelopen nacht vlot voor de finale van het polsstokspringen. Onze landgenoot ging over 5,75 meter en dat bleek voldoende voor een plek bij de beste twaalf.

Broeders liet amper een steek vallen in de kwalificaties. De 27-jarige Leuvenaar begon feilloos in de B-groep met een sprong over 5,50 meter en liet zich ook op 5,65 meter niet verrassen. 

 

Op 5,75 meter had hij wel twee pogingen nodig. Dat bleek voldoende voor een plaats in de finale, die zondagnacht om 2.25u afgewerkt wordt.

 

Broeders bevestigt met zijn finaleplaats zijn hoogvorm. Vorige maand verbeterde hij met een sprong over 5,85 meter in het Duitse Merzig nog zijn eigen Belgische record en won hij de Diamond League-manche in Parijs.

 

"Het voelde best goed aan", zei Broeders na de kwalificaties. "Na de eerste poging op 5,75 meter heb ik even mijn stok gewisseld. Mijn tweede poging was een ontspannen sprong en dat was genoeg om naar de finale te gaan. Ik ben tevreden."

"Kwalificaties zijn altijd een beetje zenuwslopend. Je moet niet springen om je record te springen, je moet er gewoon bij zijn. Een goed begin is sowieso belangrijk, je plaats hangt nu eenmaal af van je pogingen. Ik ben ook solide kunnen eindigen, meer moest het vandaag niet zijn.”

"Het was af en toe wat moeilijk, omdat de wind niet constant was. Maar ik ben kalm gebleven en heb gewoon mijn ding gedaan."

"Publiek en adrenaline zullen extra boost geven in de finale"

Enkele toppers hadden het moeilijk in de kwalificaties. De Fransman Renaud Lavillenie en Braziliaan Thiago Braz, respectievelijk olympisch kampioen in 2012 en 2016, moesten drie keer proberen om 5,65 meter te halen. Uiteindelijk gingen er wel 12 atleten over 5,75 meter, het niveau ligt hoog.

 

"Dat belooft voor de finale. Zondag zullen we al iets meer gewend zijn aan het stadion en de omstandigheden. De finale geeft toch iets meer adrenaline, het zal een mooie strijd worden."

 

"Het is belangrijk om ontspannen te blijven en niet als een stier op een rode lap af te lopen. Ik moet taakgericht blijven denken en werken. Het publiek en de adrenaline zullen een extra boost geven, ik kijk ernaar uit."

belgen op dag 8
uur m/v discipline naam resultaat
02.05 uur m polsstokspringen: kwalificaties Ben Broeders 5,75 meter - finale
wk atletiek - dag 8
05:17
Einde 8e WK-dag

Met de verbluffende race van Sydney McLaughlin zetten we een punt achter deze 8e WK-dag. We onthouden naast het waanzinnige wereldrecord van McLaughlin op de 400 meter horden ook het goud voor Michael Norman en Shaunae Miller-Uibo op de 400 meter. In het speerwerpen voor vrouwen verlengde Kelsey-Lee Barber haar titel.

Slechts één Belg kwam vandaag in actie, maar die deed het wel uitstekend. Ben Broeders plaatste zich met een sprong over 5,75 meter voor de finale van het polsstokspringen.

05:00
De wereldrecordrace van McLaughlin
04:56
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
04:52
Wereldrecord voor McLauglin!

Wat een knalprestatie van Sydney McLaughlin! De 22-jarige Amerikaanse stormt naar goud in 50"68, een stevige verbetering van haar eigen wereldrecord. Voor het eerste duikt een atlete onder de 51 seconden op de 400 meter horden.

Femke Bol loopt op ruime afstand knap naar het zilver. Brons is voor Dalilah Muhammad.

04:45
Maakt McLauglin het waar?

Afsluiten doen we met de finale van de 400 meter horden voor vrouwen. Dé vraag: wie doet olympisch kampioene Sydney McLaughlin wat? De 22-jarige Amerikaanse stelde vorige maand in Eugene haar eigen wereldrecord wat scherper naar 51"41 en is dé topfavoriete.

Haar landgenote Dalilah Muhammad, de olympische kampioene van Rio en vicekampioene van Tokio, zal er wellicht alles aan doen om haar wereldtitel te verlengen. Ook Oekraïense Anna Ryzhykova, vijfde op de Spelen in Tokio, dingt mee voor de medailles.

Ook Nederland mag hopen op een medaille met de 22-jarige Femke Bol. Afgelopen zaterdag loodste zij Nederland nog naar brons op de 4x400m mixed relay en vorige zomer veroverde ze in een Europees record van 52"03 brons op de Olympische Spelen van Tokio. Staat de Nederlandse straks weer op het podium?

04:40
Norman heeft eindelijk goud te pakken op de 400 meter
04:35
Norman maakt favorietenrol nu wél waar

Michael Norman laat Hayward Field ontploffen. Hij schudt de ontgoochelingen van zich af en snelt na een prangende strijd met Kirani James naar goud in 44"29. Geen tweede wereldtitel voor James, hij moet vrede nemen met zilver. Het brons gaat verrassend naar de Brit Matthew Hudson-Smith.

04:32
Finale 400 meter mannen

Smullen geblazen voor de finale van de 400 meter bij de mannen. Het deelnemersveld is hier ronduit indrukwekkend met onder meer de Grenadaan Kirani James, de nummer één van de wereldranglijst en wereldkampioen in 2011, en de Zuid-Afrikaanse wereldrecordhouder Wayde Van Niekerk.

Al is het toch vooral uitkijken naar Michael Norman, die met 43"45 de op drie na snelste tijd in de geschiedenis achter zijn naam heeft. De 24-jarige Amerikaan krijgt voor eigen volk een unieke kans om eindelijk een individuele titel op de 400 meter te pakken.

Hij was zowel op het vorige WK in Doha als op de Spelen in Tokio de topfavoriet, maar bleef telkens zonder medaille achter. In Doha ging hij er door een hamstringblessure uit in de halve finales, in Tokio werd hij vijfde in de finale.

04:31
De worp die Kelsey-Lee Barber het goud bezorgde
04:30
Barber verlengt haar wereldtitel

Olympisch kampioene Liu kan zich niet meer verbeteren bij haar laatste worp en strandt zo met 63,25 meter op de vierde plaats. Dolle vreugde bij Barber, zij is nu zeker van een nieuwe wereldtitel. Het zilver is voor de Amerikaanse Kara Winger, het brons voor de Japanse Haruka Kitaguchi.


04:28
Zilver voor Winger

Ook de Amerikaanse Kara Winger schudt een fantastische laatste worp uit haar lijf. 64,05 meter en daarmee springt ze van de vijfde plaats zomaar naar zilver. Wat een ontknoping in het speerwerpen!

04:27

Haruka Kitaguchi, de beste in de kwalificaties, pakt uit bij haar laatste worp. Ze werpt de speer 63,27 meter ver en komt zo voorlopig op de derde plaats. Kan de Japanse het brons vasthouden?

04:26
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
04:23
Broeders naar de finale!

Ben Broeders mag zondag meedoen in de finale van het polsstokspringen. Zijn sprong over 5,75 meter bleek voldoende voor een plek bij de beste 12.

Broeders liet amper een steek vallen in deze kwalificaties. Hij begon feilloos in de B-groep met een sprong over 5,50 meter en liet zich ook op 5,65 meter niet verrassen. Op 5,75 meter had hij twee pogingen nodig. 

04:20
Na tweemaal zilver eindelijk goud voor Miller-Uibo
04:16
Eindelijk raak voor Miller-Uibo!

Het is haar eindelijk gelukt, na tweemaal zilver op het WK pakt Shaunae Miller-Uibo goud op de 400 meter. De tweevoudige olympische kampioene uit de Bahama's wint overtuigend in 49"11.

Paulino snelt na een inhaalrace in de laatste rechte lijn nog voorbij Sada Williams uit Barbados naar het zilver. Williams moet vrede nemen met brons. Een volledig Caribisch podium dus.

De Nederlandse Lieke Klaver wordt knap vierde.

04:10
Finale 400 meter vrouwen

De spanning stijgt, want het is stilaan tijd voor de finales op de 400 meter. Eerst is het aan de vrouwen. Kan tweevoudig olympisch kampioene Shaunae Miller-Uibo de leemte op haar palmares opvullen of grijpt de 28-jarige uit de Bahama's weer naast de wereldtitel? In 2015 en 2019 moest ze vrede nemen met zilver, in 2017 viel ze als vierde zelfs naast het podium.

Of gaat het goud naar Marileidy Paulino van de Dominicaanse Republiek, de snelste vrouw van het seizoen op de 400 meter?

04:01
Barber neemt de leiding in het speerwerpen

Kelsey-Lee Barber zet even de puntjes op de i in de finale van het speerwerpen. Bij haar derde poging werpt de titelverdedigster 66,91 meter, de beste worp van het jaar. De Australische springt daarmee over haar landgenote Mackenzie Little naar de leiding.