Ga naar de inhoud

Mieke Gorissen verrast opnieuw met 19e plek op WK-marathon in Eugene, Gebreslase goud

 ma 18 juli 2022 18:15

Vorig jaar charmeerde Mieke Gorissen nog met een 28e plaats op de Olympische Spelen. Vandaag deed de leerkracht fysica nóg beter met een 19e stek op het WK atletiek in Eugene. Het goud op de marathon ging naar de Ethiopische Gotytom Gebreslase na een verschroeiende eindsprint.

Vorige zomer verbaasde Mieke Gorissen vriend en vijand met een knappe inhaalrace op de Olympische marathon. "Ben ik 28e? Echt?", kwam onze landgenote er met tranen in de ogen over de meet. Ontwapenend.

 

Vandaag kreeg Gorissen - op het WK atletiek in Eugene - opnieuw de kans om de degens te kruisen met de absolute wereldtop.

 

Het epicentrum van die wereldtop lokaliseert zich momenteel in Kenia en Ethiopië. Bij het weerklinken van het startschot vaardigden de twee grote blokken elk een trio af om het tempo de hoogte in te jagen. Met succes: het zestal zonderde zich meteen af, enkel de Israëlische Salpeter en de Eritrese Weldu fungeerden nog even als hardnekkige sleutelhangers van de kopgroep.


Ook Mieke Gorissen koos verstandig om het verschroeiende tempo niet te volgen en nestelde zich comfortabel in "het peloton". Onze landgenote deelde haar wedstrijd goed in en bleef constant rond de 20e positie hangen. Na een knappe eindsprint zou Gorissen nog als 19e finishen. Knap!

In de kopgroep voelde vooral de Keniaanse Judith Jeptum Korir haar benen schijnbaar niet. Tussensprint na tussensprint vielen de toppers ten prooi aan haar tempo. Zo moest onder anderen haar landgenote en de ex-wereldkampioene Ruth Chepngetich in de graskant plaatsnemen met maagproblemen. 


Enkel Gotytom Gebreslase bleef de voetsporen van Korir gedecideerd volgen. De Ethiopische weigerde - tot frustratie van Korir - kop te doen en hield zich schuil in de schaduw van haar rechtstreekse tegenstander. 


Het was deel van een masterplan. Op twee kilometer van het einde glipte ze ongrijpbaar achter de rug van Korir weg. Met een tijd van 2u18'11" mocht ze ook het kampioenschapsrecord op haar naam schrijven. De Israëlische Lonah Chemtai Salpeter kwam als 3e - met haar handen hoog in de lucht - over de streep.

Dubbel gevoel bij Mieke Gorissen: "Te snel gestart"

"Opgelucht", zo kwam Mieke Gorissen over de streep vandaag. "Het draaide vandaag niet bijster goed. Dat heb ik volledig aan mezelf te danken. In het begin heb ik me in een groepje genesteld omdat ik niet meteen alleen wou lopen. Maar ik vrees dat het tempo van dat groepje net te hoog gegrepen was voor mij. Daarom voelde ik in de tweede helft van de wedstrijd toch wat verval", beschrijft onze landgenote haar wedstrijd.

 

Toch eindigde Gorissen knap als 19e. "Pfff, ik snap het niet goed. Het is veel hoger dan ik initieel had ingeschat, maar ik had precies mijn dagje toch niet. Halverwege de wedstrijd was ik nog aan het hopen dat ik het einde ging halen. Vreemd. Ik kan er zelf niet aan uit. Vorig jaar heb ik slimmer gelopen, geloof ik. Toen heb ik bewust de keuze gemaakt om een groepje te laten lopen. Ik had mijn verstand er wat beter moeten bijhouden."

belgen op dag 4
uur m/v discipline naam resultaat
15.15 uur v marathon Mieke Gorissen 19e
18.35 uur v zevenkamp: verspringen Nafi Thiam 6,59m (1e)
      Noor Vidts 6,33m (5e)
19.55 uur v zevenkamp: speerwerpen groep A Noor Vidts 41,62m (11e)
21.05 uur v zevenkamp: speerwerpen groep B Nafi Thiam 53,01m (3e)
03.00 uur v 200m: reeksen Imke Vervaet 23"28 (30e)
03.55 uur v zevenkamp: 800m Nafi Thiam 2'13"00 (5e)
      Noor Vidts 2'08"50 (3e)
Gerelateerd: