Ga naar de inhoud

Canada, WK-tegenstander van de Duivels, staakt uit onvrede over verloning

 ma 6 juni 2022 10:01
Alphonso Davies is de bekendste naam in de selectie.

Canada zou gisterenavond een oefenpartij spelen tegen Panama, maar enkele uren voor de aftrap werd de wedstrijd geannuleerd. De spelers weigeren te voetballen omdat ze ontevreden zijn over een verloningsvoorstel van hun voetbalbond. Canada zit op het WK in Qatar in de groep van de Rode Duivels.

Canada wist zich voor het eerst in 36 jaar te plaatsen voor het WK voetbal en om zich voor te bereiden op het toernooi zou het een wedstrijd tegen Panama spelen. Maar door een staking van de spelers moest de partij op het laatste moment geannuleerd worden.

 

De spelers lieten in een mededeling weten dat ze nieuwe contractvoorwaarden hebben verworpen. Ze vinden dat een voorstel te lang op zich liet wachten en eisen onder andere meer transparantie en 40 procent van het prijzengeld op het WK.

 

Het is al de tweede wedstrijd op een rij die afgelast wordt. Eerder werd een oefeninterland tegen Iran om heel andere redenen afgelast. Die partij zorgde vooraf voor heel wat polemiek. Begin 2020 stortte een vliegtuig van Teheran naar Kiev neer met 176 inzittenden aan boord, waarbij ook 85 Canadezen. Iran verklaarde dat het toestel per vergissing neergehaald was. Familieleden van de Canadese slachtoffers vroegen daarom om de wedstrijd te annuleren en ook premier Justin Trudeau verklaarde dat de wedstrijd geen goed idee was.

 

Canada speelt op 23 november zijn eerste wedstrijd op het WK in Qatar tegen de Rode Duivels.

 

In de Canadese selectie zit met Tajon Buchanan (Club Brugge) een speler uit de Jupiler Pro League. Ook Jonathan David (ex-Gent), Iké Ugbo (ex-Cercle Brugge en Genk), Cyle Larin (ex-Zulte Waregem), Charles-Andreas Brym (ex-Moeskroen) en uiteraard Alphonso Davies (Bayern München) zijn bekende namen in de Canadese kern.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.