Ga naar de inhoud

Eerste topper bekend: Mondo Duplantis komt naar Memorial Van Damme

 wo 4 mei 2022 15:25

In een persmoment heeft kersvers meetingdirecteur Kim Gevaert de eerste naam bekendgemaakt voor de Memorial Van Damme 2022. Het is meteen een absolute topper: het Zweedse polsstokfenomeen Mondo Duplantis. "Misschien kan hij wel voor een wereldrecord zorgen", is Gevaert hoopvol.

Kim Gevaert volgde onlangs Cédric Van Branteghem - die naar het BOIC vertrok - op als meetingdirecteur van de Memorial Van Damme. Bij haar eerste Memorial als organisator kan ze dus meteen uitpakken met een mooi uithangbord. 

 

Mondo Duplantis is op zijn 22e al wereldkampioen, olympisch kampioen en wereldrecordhouder. Vorig jaar verbeterde Duplantis nog het meetingrecord (6m) in Brussel. Nadien deed hij nog een poging op wereldrecordhoogte, maar die mislukte. 

 

Intussen heeft hij het wereldrecord wel verder kunnen aanscherpen naar 6m20. Gevaert hoopt dat hij dat kunstje nog eens kan overdoen op 2 september tijdens de Memorial.

 

Het is de eerste naam die bekendgemaakt wordt, maar Gevaerts honger naar het binnenhalen van toppers is nog niet gestild: "Er zullen de komende maanden nog veel grote namen aan de affiche worden toegevoegd. We proberen de grootste namen van het WK en EK die deze zomer plaatsvinden ook naar Brussel te lokken."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De 46e editie van de Memorial zal in het teken staan van de 50e verjaardag van een legendarische Belgische atletiekavond. Op 20 september 1972 waren Miel Puttemans (3 mijl en 5.000m), Gaston Roelants (uurrecord en 20km) en Willy Polleunis (10 mijl) samen goed voor maar liefst vijf wereldrecords.

 

Die prestatie wil de Memorial nu graag nog eens eer aandoen. Net als twee jaar geleden - toen Farah een uurrecord liep -  zal er ook dit jaar een recordpoging zijn tijdens een uurloop.

 

"Deze keer zal een aanval gedaan worden op de WR's op de 10 mijl en de 20km", licht Gevaert toe. Ook op de afsluitende 5km zal een wereldrecordpoging worden gedaan en op de 3 mijl.

Met de nieuwe piste kunnen we ons opnieuw kandidaat stellen voor de organisatie van EK's en WK's.

Kim Gevaert

Er was nog meer goed nieuws te rapen op het persmoment. De Brusselse schepen van Sport Benoît Hellings liet weten dat voor de Memorial-editie van 2023 een nieuwe piste wordt aangelegd in het Koning Boudewijnstadion. Voor de editie van 2022 worden ook nog wat herstellingswerken gepland aan de piste.


Gevaert is in de wolken over het plan: "Het is op de eerste plaats goed voor de Memorial, maar met de nieuwe piste kunnen we ons ook opnieuw kandidaat stellen voor de organisatie van EK's en WK's."

Gerelateerd: