Ga naar de inhoud

RETRO: Deze 3 Belgen zorgden voor historische zeges in de Strade Bianche

 wo 2 maart 2022 15:03

Zaterdag strijden de renners weer om de overwinning in de Strade Bianche. Tiesj Benoot wordt aangeduid als kanshebber en hij weet hoe het voelt om de Italiaanse klassieker te winnen. Op de erelijst verdedigt hij met Philippe Gilbert en Wout van Aert de Belgische eer. Wij blikken graag nog eens terug op de knappe prestaties van de 3 Belgen.

2011: Philippe Gilbert wint als eerste Belg ooit Strade Bianche

De eerste editie van wat toen nog de Montepaschi Eroica heette, werd in 2007 gehouden. We moesten amper 5 edities wachten op een Belgische winnaar. Die eer was weggelegd voor Philippe Gilbert.

 

Het spektakel brak los in de slotkilometer. Een ruime kopgroep met onder andere Philippe Gilbert, Greg Van Avermaet en Fabian Cancellara begon aan de beklimming naar de Piazza del Campo.

 

Gilbert beschikte diep in het slot nog over de beste benen en plaatste een versnelling op de moordende slotklim. Alessandro Ballan kon aanklampen. Ze vochten een nagelbijtende strijd uit in de straten van Siena. Van de laatste bocht maakte Gilbert gebruik om in de beste positie naar de finish te rijden en maakte het af.

Philippe Gilbert is eerste Belg die wint in Siena

2018: Tiesj Benoot troeft iedereen af in heroïsche editie

De slechte weersverwachtingen toverden de Italiaanse grindwegen om in modder- en slijkstroken. De editie van 2018 dook de geschiedenisboeken in als de meest heroïsche ooit.

 

Wout van Aert zat samen met Romain Bardet in een ontsnapping. Tiesj Benoot en Pieter Serry probeerden vanuit een achtervolgende groep de oversteek te maken naar het duo. Benoot had een goeie dag, want nadat hij Serry uit zijn wiel had geschud, ging hij op en over het duo Van Aert-Bardet.

 

Benoot schoot er als een vuurpijl alleen vandoor op 12 kilometer van de finish. Het slijk en de modder van de grindwegen hadden ondertussen hun sporen nagelaten op de kledij en het gelaat van Benoot.

 

Benoot heerste als een ware modderkoning op de Piazza del Campo. Hij pakte zijn eerste profoverwinning en dat in een heroïsche Strade Bianche.

 

Op de steile slotklim in de straten van Siena eiste de vermoeidheid zijn tol bij Van Aert. Zijn lichaam verkrampte waardoor hij sukkelde met zijn fiets. Die onwaarschijnlijke beelden staan nog altijd in het geheugen van wielerliefhebbers gegrift.

 

Van Aert zette zijn kwaliteiten in de verf in zijn allereerste Strade. Hij werd uiteindelijk 3e na Benoot en Bardet.

Tiesj Benoot is opgewassen tegen modder en slijk en wint zijn eerste Strade Bianche

2020: Wout van Aert voert huzarenstukje op

De Strade Bianche in 2020 stond door de coronapandemie pas in augustus op de kalender. Dat zorgde ervoor dat de renners te maken kregen met hete temperaturen en stoffige grindwegen.

 

De 14e editie was een ware slijtageslag. De ene topfavoriet na de andere moest lossen.  Op 50 kilometer van de streep moesten renners als Julian Alaphilippe en Mathieu van der Poel afscheid nemen van de kopgroep door een moordende versnelling van Jakob Fuglsang.

 

Op de laatste strook had Van Aert zijn kans geroken. Hij nam afstand van kleppers als Jakob Fuglsang, Maximilian Schachmann, Davide Formolo en Alberto Bettiol.

 

Van Aert moest een solo van 12 kilometer tot een goed einde weten te brengen. Hij voelde de hete adem van Formolo en Schachmann wel in zijn nek want zij achtervolgden op 10 seconden.

 

3e keer goeie keer voor Van Aert. Na 2 derde plaatsen kwam hij in 2020 als eerste toe op de Piazza del Campo in Siena. Hij pakte er zijn eerste overwinning in de Strade.

Wout van Aert verovert 1e plaats nadat hij 2 keer op rij 3e werd

Winnaars Strade Bianche
2007 Aleksandr Kolobnev (Rus)
2008 Fabian Cancellara (Zwi)
2009 Thomas Lövkvist (Zwe)
2010 Maksim Iglinski (Kaz)
2011 Philippe Gilbert
2012 Fabian Cancellara (Zwi)
2013 Moreno Moser (Ita)
2014 Michal Kwiatkowski (Pol)
2015 Zdenek Stybar (Tsj)
2016 Fabian Cancellara (Zwi)
2017 Michal Kwiatkowski (Pol)
2018 Tiesj Benoot
2019 Julian Alaphilippe (Fra)
2020 Wout van Aert
2021 Mathieu van der Poel (Ned)