Jury veroorzaakt ophef met "valse start" voor Canadese topfavoriet: "Heel verdacht"

 za 12 februari 2022 14:49
Werd Laurent Dubreuil benadeeld?

Niet voor het eerst op deze Olympische Winterspelen heeft de jury controverse veroorzaakt. Op de 500m schaatsen greep de Canadese topfavoriet, die dit seizoen elke Wereldbekerwedstrijd op het podium had gestaan, zowaar naast de medailles. Toevallig werd hij eerst teruggefloten voor een valse start(?) en toevallig won een Chinees het goud. Te veel toeval, volgens sommigen.

Alle ogen waren voor de 500 meter gericht op de Canadees Laurent Dubreuil. Niet alleen had hij zich in februari 2021 nog tot wereldkampioen gekroond, maar hij leidt ook in de Wereldbekerstand en prijkte al elke wedstrijd op het podium.

 

Een olympische medaille leek vanzelfsprekend voor de Canadees. De Chinees Gao Tingyu had de gouden lat wel hoog gelegd met een olympisch record (34"32), maar Dubreuil scherpte in december in Calgary nog zijn persoonlijk record aan naar 33"77.

 

Dubreuil was de laatste die Gao nog van het eerste schaatsgoud voor China kon houden, maar werd bij zijn gooi naar goud teruggefloten voor een valse start. Veel leek er niet aan de hand, maar toch moest de wereldkampioen terug naar de start.

 

Speelde die valse start Dubreuil parten? Bij een tweede valse start zou hij in elk geval worden gediskwalificeerd, dus voorzichtigheid was geboden. Uiteindelijk kwam de Canadees met 34"52 drie honderdsten tekort om op het podium te staan. 

 

"Dit is heel, heel verdacht, naar mijn mening", schreef Bart Veldkamp meteen op Twitter. "Dit kwam zelfs niet in de buurt van een valse start." 

 

Ook de voormalige Nederlandse schaatser Martin Hersman stelde zich vragen bij de "valse start". "Dubreuil moet zich geflest voelen", aldus Hersman na het bekijken van de herhaling.

 

Dat er tussen winnaar Gao (34"32) en nummer 11 Zurek (34"74) nog 9 schaatsers zaten, toont dat de minste twijfel bij de start fataal kan zijn voor je medaillekansen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Niet eerste keer controverse

Dubreuil wees niet met een beschuldigende vinger naar de jury. "Ik ga niet liegen, ik ben enorm ontgoocheld", zei hij. "Ik kwam voor een medaille en kom uiteindelijk 3 honderdsten tekort. Ik heb mijn best gedaan, maar het volstond vandaag niet."

 

Het is niet de eerste keer op de Winterspelen dat er ophef is over de beslissingen van de jury. De Zuid-Koreanen stapten naar het sporttribunaal TAS na de diskwalificatie van twee shorttrackers in de halve finales van de 1.000 meter.

 

Ook de finale was controversieel, want Sandor Liu moest zijn olympische titel afgeven aan de Chinees Ziwei Ren na een te bruusk manoeuvre. 

Een valse start of vals spel?

Lees ook: