Ga naar de inhoud

BEKIJK: Therese Johaug pakt 2e langlaufgoud met 4 tienden én oerschreeuw

 do 10 februari 2022 09:56
" "
In de 10 km klassieke stijl lopen de deelneemsters apart, de tijd telt.

Na haar gemiste Winterspelen 4 jaar geleden heeft de Noorse langlaufster Therese Johaug vandaag al haar 2e goud te pakken in Peking. De topfavoriete verwees in de 10 km klassieke stijl 2 Finse vrouwen naar zilver en brons. De medaillerace tegen de tijd kende een ontknoping van tienden en honderdsten.

Johaug was er in 2010 al bij op de Spelen (met goud per team) en in 2014 was er zilver en brons, maar voor haar eerste olympische individuele titel moest ze wachten tot 2022. Ze miste de Spelen van 2018 door een dopingschorsing, naar eigen zeggen te wijten aan een besmette lippenbalsem.

De affaire veroorzaakte een schokgolf in wintersportland Noorwegen. Johaug kwam evenwel sterker terug en domineerde de WK's van 2019 en 2021. En haalt nu ook uit op de Winterspelen.

Zo pakte ze zaterdag het goud in de skiatlon, het allereerste goud tout court van Peking 2022.

Voor haar 2e goud vandaag moest Johaug wel diep gaan: ze schreeuwde het uit toen ze in een race alleen tegen de klok de Finse Kerttu Kiskanen klopte met 4 tienden van een seconde.

Ook de bronzen strijd was ultraspannend: Krista Parmakoski duwde de Russin Natalja Neprjajeva met 5 honderdsten van het podium.  

Bekijk de thriller van ontknoping:

Lees ook: