Ga naar de inhoud

Chinese reddingsartsen worden rigoureus omgevormd tot topskiërs voor Winterspelen

 wo 26 januari 2022 11:33

Ook de hulpverleners in China bereiden zich voor op de Olympische Winterspelen, die over 10 dagen van start gaan. Enkele spoedartsen ondergingen de voorbije maanden een intensieve training om volleerde skiërs te worden die bij elk ongeluk tijdens het alpineskiën meteen in actie kunnen schieten.

Vier jaar geleden gingen de Chinese autoriteiten in ziekenhuizen rondom de skipistes op zoek naar vrijwilligers die tijdens de Olympische Winterspelen zouden kunnen helpen als dokter.

 

In een land waar slechts weinigen kunnen skiën, was het niet evident om kandidaten te vinden. Enkele amateurs gaven zich toch op en zij werden de voorbije maanden aan een rigoureuze training onderworpen, om van hen topskiërs te maken.

Ongelukken zijn in het alpineskiën nooit ver weg en de dokters moeten binnen 4 minuten elke sporter kunnen bereiken. En daarvoor moeten ze dus zelf ook vaardig op de latten zijn.

 

"Ik had zelf al op de zwarte piste geskied, dus ik dacht dat het allemaal wel zou meevallen", zegt anesthesist Li Qiujun. "Maar toen de training begon, besefte ik dat het helemaal niet meeviel."

"Het is bijvoorbeeld niet evident om je ski's aan en uit te doen in de sneeuw", vult dokter Li Dong aan. "Als je je evenwicht verliest, val je helemaal naar beneden, want de piste is steil en uiterst glad."

 

Los van de sportieve uitdagingen zijn er ook de omstandigheden die het werk van een dokter niet makkelijk maken. "De temperatuur zakte soms tot 20 of 30 graden onder nul", herinnert chirurg Li Qiyi zich. "Met de wind erbij voelde het nog veel kouder aan. Sommigen van ons kregen zelfs brandwonden aan hun gezicht of voeten door de kou."

Lees ook: