Ga naar de inhoud

Olympisch portret Kim Meylemans: dé verrassing in het skeleton dankzij haar "magic tricks"?

 ma 31 januari 2022 13:41

Skeleton is geen alledaagse sport, toch is er een Belgische die "de Formule 1 op het ijs" beoefent: Kim Meylemans. In Peking duikt ze de olympische ijsbaan in... met haar hoofd naar voren. "Speciaal voor deze Spelen hebben we een paar "magic tricks" achter de hand gehouden." Na een positieve coronatest in Peking probeert het BOIC haar alsnog aan de start te krijgen.

Steekkaart Kim Meylemans (25)

  • sport: skeleton
  • woonplaats: Alken
  • Olympische Spelen: 14e in Pyeongchang 2018
  • hobby's:  voetbal en supporteren voor Bayern München
  • bijnaam: Lil' Belgian (kleine Belgische)

Van de paarden- naar de skeletonpiste

Kim Meylemans was voorbestemd om het ver te schoppen in de paardensport. Tijdens haar jeugd runden haar ouders een stal met toppaarden in Duitsland. 

 

Toch zit de kleine Meylemans niet lang in het zadel. Ze is allergisch voor... het haar van de dieren. "Het leven kan ironisch zijn", lacht ze in een video van Team Belgium.

 

Zo komt Meylemans als jonge tiener terecht in een internaat met astmapatiënten en wintersporters in de Duitse Alpen, niet ver van de bobsleebaan in Königssee.


Van het een komt het ander. Meylemans kan aardig tegen een bal trappen, ze is ook fan van Bayern München, maar een avontuurlijk ritje in het zadel van een slee wil ze ook wel eens uitproberen.


"Met wintersport had ik niks te maken. Ik skiede zoals veel mensen, maar niet uitzonderlijk goed. Rodelen leek me niet comfortabel, skeleton leek me wel cool", grijnst ze.

Skeleton leek me cooler dan rodelen.

Kim Meylemans

14e in Pyeongchang: "De moeilijkste periode uit mijn leven"

Met haar hoofd naar voren op een plank? Het bevalt Kim Meylemans nog ook.

 

"De eerste keer speelde ik pingpong met de baan", lacht ze weer. "Zo'n slee zit anders in elkaar dan een ritje Mario Kart. Sturen doe je niet met je stuur, wel met je lichaam."

De adrenalinekick houdt Meylemans op haar slee. Ze leert het vak in het zuiden van Duitsland en zet op het WK van 2017 een eerste topresultaat neer. Op haar thuispiste in Königssee snelt ze naar een 5e plaats.

 

Een jaar later maakt "de kleine Belgische" haar debuut op de Olympische Spelen van PyeongChang. Als deelneemster uit een bescheiden wintersportland betaalt ze leergeld tegen de atletes uit de grotere wintersportnaties met grotere budgetten en dus ook beter materiaal. 

 

Meylemans wordt 14e in Zuid-Korea. "Mentaal was dat de moeilijkste periode uit mijn leven, maar achteraf gezien was het de periode waar ik het meest over mezelf geleerd heb. Ik beschouw de Spelen nu als een extraatje."

Kim Meylemans
Kim Meylemans in actie op de olympische piste van 2018.

De snelste in Peking en brons in de Wereldbeker

Op het WK voor jongeren in 2019 laat Kim Meylemans zien dat ze nog altijd kan scoren op kampioenschappen. Een zilveren medaille in Königssee geeft haar een boost.

"In mijn beginjaren was skeleton een groot spel. Met ouder en rijper te worden, ben ik het leven als topsporter meer beginnen te appreciëren. Ik ben gemotiveerder dan ooit", vertelt Meylemans.

Met resultaat. Begin dit seizoen racete ze als allersnelste in de tweede run van de testwedstrijd in Peking. Een opsteker voor de Olympische Winterspelen.

In de windtunnel hebben we enkele nieuwigheden gevonden die we pas op de Spelen uit de kast zullen halen.

Kim Meylemans

"Ook omdat ik er nog met ander materiaal voor de dag kwam. In de windtunnel hebben we enkele nieuwigheden gevonden die we pas op de Spelen uit de kast zullen halen", vertelt de 25-jarige waaghals. "Het moet ons die enkele procenten extra opleveren."

 

In november schreef Meylemans Belgische wintersportgeschiedenis door als allereerste een medaille te pakken in een Wereldbekerwedstrijd. In Innsbruck (Oostenrijk) snelde ze naar de 3e chrono.

 

"Mijn hoofddoel voor de komende Spelen is: no regrets (geen spijt). Ik wil het beste materiaal, de beste vorm en het beste team. En dat heb ik ook."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
programma van Kim Meylemans
vrijdag 11 februari run 1 1'02"35 (6e) 1'02"35 (6e)
vrijdag 11 februari run 2 1'02"92 (12e) 2'05"27 (11e)
zaterdag 12 februari run 3 1'02"34 (11e) 3'07"61 (11e)
zondag 13 februari run 4 1'03"73 (20e) 4'11"34 (18e)

Volg de Belgen op de Winterspelen ook bij Sport Vlaanderen

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Volg Sport Vlaanderen ook op YouTube of op Facebook.

bekijk ook: