Ga naar de inhoud

Advocaten van verdachten in Operatie Zero: "Eindelijk kunnen we cliënt verdedigen voor rechter"

 vr 14 januari 2022 19:19
" "
Ex-voetbalmakelaar Dejan veljkovic is de eerste spijtoptant in België, hij praatte een pak andere voetbalmensen aan de galg.

Het parket is vandaag met 57 namen naar buiten gekomen van verdachten die het voor de rechter wil zien in Operatie Zero, het grote voetbalschandaal van fraude en omkoping met ex-makelaar Dejan Veljkovic als spilfiguur. Een aantal (advocaten van) betrokkenen reageren op het nieuws.

Verschillende clubs passeren de revue in de vordering van het parket. Club Brugge, dat zijn manager Vincent Mannaert en voorzitter Bart Verhaeghe verdacht ziet, reageerde heel kort.

"Club Brugge heeft vandaag kennisgenomen van de berichtgeving met betrekking tot de vordering in het dossier “Propere Handen” (sic). De door Club aangestelde juridische raadslieden zullen hiervan kennisnemen en verder het nodige doen."

Ook OHL zette een statement op zijn website: "OH Leuven neemt kennis van de nieuwe berichtgeving in de media waarbij de club genoemd wordt.De vermeende feiten die ten laste gelegd worden, dateren van voor de overname van de club door King Power. OH Leuven wacht het verdere verloop van de gerechtelijke procedure af en spreekt haar vertrouwen uit in de werking van het gerecht."

Advocaat van Ivan Leko: "Wat met vermoeden van onschuld?"

Enkele advocaten van andere verdachten reageerden ook, zij zijn blij dat zij nu eindelijk hun zeg kunnen doen: "Het is goed dat er eindelijk een punt wordt gezet achter dit onderzoek en dat we eindelijk de kans krijgen om ons te verdedigen voor een rechter", reageert Joris Van Cauter, de advocaat van Thierry Steemans, de gewezen financieel directeur van KV Mechelen,

 Ook Walter Van Steenbrugge, de advocaat van Ivan Leko, die als coach van verschillende Belgische clubs verdacht wordt zwart geld te hebben aangenomen op transfers, staat te popelen: "Ik heb altijd al gezegd dat wij heel goede argumenten hebben en dat wij die heel graag voor de rechter willen ontwikkelen."

"Ik ben vandaag niet verrast omdat die vordering ook al kenbaar was op het ogenblik dat meneer Veljkovic op de VRT zijn zogezegde biecht heeft gedaan", zegt Van Steenbrugge. "Hij heeft het toen al allemaal gezegd."

Van Steenbrugge heeft het over een pact tussen Veljkovic en het parket. "Dat is een zaak waarvoor wij nu ook een burgerlijke procedure bij de burgerlijke rechtbank aanhangig hebben gemaakt. Wij vinden dat het niet kan dat iemand op dat ogenblik dergelijke beschuldigingen uit."

De advocaat vindt dat het parket zijn cliënt in bescherming had moeten nemen na de Pano-uitzending van vorig jaar, want "er bestaat ook nog zoiets als het vermoeden van onschuld".

Bekijk de reactie van Van Steenbrugge:

Verslag uit Journaal:

Lees ook: