Ga naar de inhoud

WADA gaat verbod op cannabis herbekijken na schorsing Richardson

 wo 15 september 2021 09:05
De Amerikaanse Richardson moest de Spelen missen na een positieve cannabistest.

Het wereldantidopingagentschap WADA gaat onderzoeken of cannabis nog op de lijst met verboden producten moet staan. De organisatie neemt die beslissing nadat topsprintster Sha'Carri Richardson de Spelen moest missen door een positieve cannabistest, iets wat veel reactie uitlokte.

Volgend jaar zal cannabis aan een wetenschappelijk onderzoek worden onderworpen. Het uitvoerend comité van het WADA, samengekomen in Istanboel, benadrukte in een verklaring dat cannabis in 2022 hoe dan ook verboden blijft.    

 

De 21-jarige Richardson had in Tokio een van de sterren op de sprint moeten worden, maar ze werd dertig dagen geschorst na een positieve test tijdens de Amerikaanse trials eind juni. Daardoor moest ze een kruis maken over haar olympische ambities.   

 

Haar zaak opende het debat over de aanwezigheid van marihuana op de lijst van verboden producten. De drug zou niet prestatiebevorderend zijn en is bovendien in sommige landen legaal als recreatieve of medicinale drug.

 

Onder meer Sebastian Coe, de Britse voorzitter van de internationale atletiekfederatie World Athletics, lanceerde een oproep om het statuut van cannabis te herbekijken.    

 

"Ik denk dat het een geschikt moment is om de status te herzien", zei Coe tijdens de Spelen. "Niets staat in steen gebeiteld. Zo nu en dan pas je je aan en evalueer je opnieuw."

Ik denk dat het een geschikt moment is om de status te herzien. Niets staat in steen gebeiteld.

World Athletics-voorzitter Sebastian Coe