Ga naar de inhoud

Pieter-Jan Hannes: "Marathon is zo zwaar, atleten komen binnen met 42 graden koorts"

 zo 8 augustus 2021 11:32
Abdi en co tijdens de olympische marathon.

Op de olympische marathon zorgde Bashir Abdi nog voor Belgisch eremetaal, voor het eerst sinds Karel Lismont op de Spelen van 1976 in Montreal. "Ik had stiekem gehoopt op brons", vertelde Pieter-Jan Hannes in Okiru. "Dit is echt een hele bijzondere prestatie."

"Die 3e plaats was enkel mogelijk als alle puzzelstukjes ook effectief op de juiste plaats vielen en dat was vandaag het geval. Ook Koen Naert zag ik wel ergens tussen plek 8 en in het slechtste geval plek 12 eindigen."

 

Voormalig marathonloper Tom Van Hooste had het brons voor Abdi niet meteen verwacht: "De top 5 zat er wel in, maar het niveau op de Spelen ligt zo hoog. Abdi, maar ook Koen Naert hebben zich hier echt overtroffen."

 

"Het was ook verstandig van Abdi dat hij niet tussen leider Kipchoge en de eerste achtervolgers bleef hangen", ging Van Hooste verder. "Hij liet zich nog even terugzakken en rekende op zijn laatste snelle 1,500 meter om een medaille te pakken."

Het niveau ligt zo hoog op de Spelen, Abdi en Naert hebben zich echt overtoffen.

Tom Van Hooste in Okiru

Recuperatie na de marathon

De prestatie die de atleten moeten leveren op de marathon vraagt bijzonder veel van het lichaam: "Het duurt echt lang om volledig te recuperen. Atleten die echt leeg zijn hebben soms wel 2 tot 3 maanden nodig. Bashir Abdi zal wel even bezig zijn met zijn herstel."

 

"De warmte zet heel je systeem onder druk", ging Hannes verder. "Al die mannen die de finish halen doen dat met een lichaamstemperatuur van 42 graden. Zo een prestatie vraagt heel veel van het lichaam, je bent er letterlijk een tijdje ziek van."

 

Naast Abdi zorgde ook Koen Naert voor een hele knappe Belgische prestatie: "Hij is ervaren en weet exact wat hij moet doen", zag Van Hooste. "Hij liet net los voor hij echt zou crashen. Nadien kon hij goed positie houden en schoof hij nog enkele plekjes op."

 

Dat vermogen om goed in te delen is ook volgens Hannes een troef: "Hij kan net als Abdi altijd in die laatste kilometers nog versnellen. Ze komen vanop de piste en zijn intussen uitstekende marathonlopers. Ze horen echt bij de top op deze discipline."

Ook nog in Okiru...

  • Hannes over Mo Farah: "Farah probeerde zelf ook de marathon te halen, maar dat is hem niet gelukt. Hij is er wel in geslaagd om zijn goede vriend Abdi naar een hoger niveau te tillen. De band tussen die twee heeft echt voor een boost gezorgd bij Abdi."

  • Van Hooste over Dieter Kersten: "Hij moet zeker niet ontgoocheld zijn. Hij is nog piepjong, over een paar jaar zal hij nog een stuk sterker staan. Daar ben ik overtuigd van."

  • Hannes over Jakob Ingebrigtsen: "De 1,500 meter is altijd een zeer eerlijke wedstrijd. Timothy Cheruiyot ging er werkelijk als een komeet vandoor, maar Ingebrigtsen beet zich goed vast in zijn spoor. De snelheid die hij in de laatste meters haalde was werkelijk fenomenaal."

    "Hij traint al samen met zijn oudere broers op topniveau van toen hij 13, 14 jaar oud was. Hij gaf op voorhand wel al een beetje aan dat goud sowieso het hoogtepunt uit zijn carrière zou zijn. Hopelijk doet hij nog een tijdje voort en moeten we niet binnenkort afscheid nemen van hem. Hij brengt altijd iets extra's."

  • Van Hooste over Sifan Hassan: "Het is niet te geloven wat voor een niveau ze al die dagen na elkaar blijft halen. Ik vind dat ze een foutje maakte op de 1,500 meter, maar op de lange afstand ligt haar niveau zo ontzettend hoog."

Herbekijk Okiru, met Pieter-Jan Hannes en Tom Van Hooste:

Lees ook: