Ga naar de inhoud

"Brons voor Bashir Abdi, zilver voor zijn maatje en goud voor hun vriendschap"

 zo 8 augustus 2021 20:25

Vannacht bezorgde Bashir Abdi ons land de zevende medaille op de Spelen. In de olympische marathon won hij de strijd tegen de krampen en liep alsnog naar een podiumplek. In Studio Tokio deelt hij het geheim achter zijn ijzersterke mentale weerbaarheid: "Op het moment dat iedereen twijfelde aan mij, ben ik erin blijven geloven."

Het waren dé beelden van de olympische marathon. Nederlander Abdi Nageeye bleef een uitgeputte Bashir Abdi aanmoedigen om samen op het podium te staan. Met succes. De twee boezemvrienden glunderden met hun medailles tijdens de slotceremonie.

 

"Brons voor Bashir Abdi, zilver voor zijn maatje Abdi Nageeye en goud voor hun vriendschap. Een mooie samenvatting van de olympische marathon?", vraagt Ruben Van Gucht zich af.

 

"Een perfecte samenvatting", vindt een opgewekte Abdi het. "We werkten samen een goede stage af, waar we heel veel aan elkaar hadden. Op training was ik vaker de sterkste in de laatste kilometers, vannacht was het andersom."

 

"Mijn voorbereiding de afgelopen tien dagen waren verre van ideaal. Ik sliep niet en dat zorgde voor twijfels. Nageeye had die niet en was de frisse man. Op het moment dat ik het moeilijk had, begon hij met te motiveren. Dat hielp me enorm."

Ik denk dat een frisse Bashir, die beter geslapen heeft, nog beter kan.

Bashir Abdi

Bashir Abdi kende een bijzondere - en bij momenten zware - levensloop. Toch gaf hij nooit op en bleef hij met de lach op zijn gezicht naar zijn ultieme doel werken: schitteren op de Spelen.


"Ik heb heel veel tegenslagen gehad", deelt Abdi. "Er waren momenten waarop iedereen in mijn omgeving begon te twijfelen aan mijn capaciteiten, maar ik bleef erin geloven. Ik ben dan ook enorm blij dat alle opofferingen die ik maakte worden beloond."

 

Brons is een prachtige beloning voor Abdi, maar zijn honger is duidelijk nog niet helemaal gestild. "Ik denk dat een frisse Bashir, die beter geslapen heeft, nog beter kan", besluit hij.

Herbeleef de bronzen marathon van Abdi: