Ga naar de inhoud

Extra centimeters van boomlange Chinees nekken de 3x3 Belgian Lions

 ma 26 juli 2021 05:14
Thibaut Vervoort was de Belgische topschutter tegen China met 10 punten.
Thibaut Vervoort was de Belgische topschutter tegen China met 10 punten.

De 3x3 Belgian Lions zijn de 3e dag van het olympische 3x3-toernooi begonnen met een zure nederlaag tegen China. De Chinezen hadden tot nog toe niet gewonnen, maar klopten maandag de Belgen met één puntje verschil.

Onder het toeziend oog van de Chinese NBA-legende Yao Ming maakten de Belgen een blitzstart. De wedstrijd was amper begonnen en de Chinezen stonden al 6-0 in het krijt, onder meer dankzij tweepunters van Celis en Vervoort.

 

Maar China knokte zich in de wedstrijd en teerde vooral op de boomlange Hu Jinqiu, die België met zijn 2,10m ontzettend veel pijn deed onder de ring. Tegen de kleinere Belgen kon Hu de rebound domineren, China buitte de extra centimeters van zijn grote jongen uitstekend uit.

 

Bij 13-13 klom China voor het eerst op voorsprong dankzij een tweepunter van Li en toen de Chinezen doorstoomden naar 14-19 leek het een verloren zaak voor de Belgen. Toch kwamen de Belgen dankzij twee bommen van de sterke Vervoort weer langszij: 20-20.

 

Beide teams hadden nog één score nodig om de match te beslissen en het dubbeltje viel aan de kant van China. Hu - wie anders - maakte het af met een rake vrijworp, de eerste zege van de Chinezen op deze Spelen.

Nick Celis: "Kan niet tevreden zijn"

"We hadden in het begin de controle, maar moesten onze fouten slimmer gebruiken", zegt kapitein Nick Celis. "We vreesden de grote Hu, maar het waren de kleine jongens die ons in het begin pijn deden en ervoor zorgden dat Hu de rebound kon pakken. Ik kan niet tevreden zijn."


"We verliezen eigenlijk 2x van de ploegen die verwacht worden op de 7e en de 8e plaats en we spelen heel goed tegen de topploegen. Nu zullen we nog één keer moeten winnen tegen een topper om naar de volgende ronde te gaan. We hebben het onszelf heel moeilijk gemaakt, maar 1 op 2 moet kunnen. Het is wel met het mes op de keel nu."


Veel tijd om te treuren is er niet voor de Belgian Lions, die om 11.40 u opnieuw aan de bak moeten tegen Nederland. Onze Noorderburen worden bij de medaillefavorieten gerekend in Tokio. Een lastige Derby der Lage Landen dus voor België.

Bekijk de wedstrijd tussen België en China:

Nick Celis: "Met het mes op de keel nu"

programma 3x3 Belgian Lions
zaterdag 24 juli Letland - België 20-21 verslag
zaterdag 24 juli België - Japan 16-18 verslag
zondag 25 juli Rusland - België 16-21 verslag
zondag 25 juli Servië - België 21-14 verslag
maandag 26 juli België - China  20-21 verslag
maandag 26 juli Nederland - België 17-18 verslag
dinsdag 27 juli België - Polen 16-14 verslag
eindfase

woensdag 28 juli

halve finale: België - Letland

8-21

verslag

woensdag 28 juli

strijd om brons

10-21 verslag