Ga naar de inhoud
Europees Kampioenschap
speeldag 1

Europees Kampioenschap klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
België
0
0
0
0
0
0
0
1
Slovakije
0
0
0
0
0
0
0
1
Roemenië
0
0
0
0
0
0
0
1
Oekraïne
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
België
0
0
0
0
0
0
0
1
Slovakije
0
0
0
0
0
0
0
1
Roemenië
0
0
0
0
0
0
0
1
Oekraïne
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
België
0
0
0
0
0
0
0
1
Slovakije
0
0
0
0
0
0
0
1
Roemenië
0
0
0
0
0
0
0
1
Oekraïne
0
0
0
0
0
0
0

Peter Vandenbempt: "Romelu Lukaku is onze allergrootste troef op het EK"

 ma 7 juni 2021 11:47

De Rode Duivels kunnen vrijdag met een goed gevoel op het vliegtuig naar Rusland stappen voor hun eerste EK-opdracht, na de 1-0-overwinning tegen Kroatië. Ook Peter Vandenbempt zag dat het niveau een stuk hoger lag dan tegen Griekenland. De voetbalcommentator van Sporza looft ook Romelu Lukaku en Youri Tielemans.

Het was een zeer bemoedigende wedstrijd, vele malen beter dan tegen Griekenland. En met natuurlijk een elftal dat veel dichter aanleunt tegen het basiselftal dat we zullen zien tegen Rusland.

 

Zoals Roberto Martinez terecht opmerkte was dit veel meer een echte wedstrijd en zo hebben de Rode Duivels het ook aangepakt. Er was meer scherpte, concentratie en intensiteit tegen een toch zeer degelijke tegenstander, met mooie namen op het veld.

 

De vicewereldkampioen is wel niet meer van hetzelfde niveau als drie jaar geleden. Kroatië zit in een soort overgangsfase, maar toch met kwaliteit.

 

De Belgen hadden het een minuut of 10 moeilijk, hebben daarna gecontroleerd kansen gecreëerd en hebben er eigenlijk maar één weggegeven. En dan staat daar toch Thibaut Courtois, dat moet je hem toch nageven. Hij was de hele wedstrijd toeschouwer, maar in de toegevoegde tijd had hij dan wel die prima parade.

 

Het was een goeie collectieve prestatie tegen een ploeg die op papier eigenlijk veel beter is dan wat de Belgen in die eerste ronde krijgen voorgeschoteld. Dat maakt van de Rode Duivels nog geen Europese kampioen, maar er was wel veel goed nieuws.

Thibaut Courtois hield zijn netten schoon tegen Kroatië.
Thibaut Courtois hield zijn netten schoon tegen Kroatië.

"Lukaku is zoveel meer dan alleen maar doelpuntenmaker"

Romelu Lukaku bijvoorbeeld, dat is een gigant. De Belgen hadden echt een moeilijke start, waarin ze eigenlijk 10 minuten achter de bal gelopen hebben, op zoek naar een antwoord op die aanpak van Kroatië. Ze speelden te ver van de man, er was geen druk op de bal en ze raakten zelf ook niet aan de bal.


Maar dan neemt Lukaku het hele elftal op sleeptouw, in woord en daad. Hij zwijgt geen seconde, roepen, tieren, zelf knokken, bewegen, duels aangaan, acties maken, kansen creëren zoals die bal tegen de paal én scoren: het hele pallet.


Hij is zoveel meer dan alleen maar de doelpuntenmaker van de nationale ploeg. Al moeten we zeggen: ook dat is natuurlijk hallucinant. Heeft er nu 60 gemaakt. Veel sneller dan allerlei gereputeerde topspitsen in Europa, maar dat is hij ondertussen natuurlijk zelf ook.

Lukaku is echt een kapstok van roestvrij staal waaraan dit elftal zich vastklampt in moeilijke momenten. 

Peter Vandenbempt

Je moet weten dat hij in zijn eerste 20 à 22 wedstrijden 3 keer gescoord heeft voor de nationale ploeg. En sinds die magische avond in Zagreb, in het najaar van 2013 waar hij met 2 doelpunten België naar het WK trapte, heeft hij er 57 gemaakt in 71 wedstrijden.

 

Lukaku is echt een kapstok van roestvrij staal waaraan dit elftal zich vastklampt in moeilijke momenten. Als je het mij vraagt is hij onze allergrootste troef op het EK. Hij maakt indruk en boezemt angst in bij de tegenstander. Lukaku is een spits die heel Europa ons benijdt. Hij is gretig, onvermoeibaar, alles gespeeld, hyperambitieus en gedreven om Europees kampioen te worden.

 

Zelf blijft hij wel altijd zeggen dat er aan hem getwijfeld wordt, maar dat is toch al een paar jaar niet meer zo. Hij heeft alle adelbrieven voorgelegd.

Romelu Lukaku maakte het enige doelpunt van de wedstrijd.
Romelu Lukaku maakte het enige doelpunt van de wedstrijd.

"Ook Tielemans was indrukwekkend"

Ik wil er ook nog één iemand uitlichten: Youri Tielemans. Hij is voor mij de speler die de brug slaat en zal slaan tussen de de oude en de nieuwe generatie. Hij is een echte patron op het middenveld ook. Dat was natuurlijk wel bepalend voor het hogere niveau van de Belgen gisteren.

 

Hij heerste en verdeelde op het middenveld. Hij ontlastte Dendoncker, maakte hem beter en duwde hem ook in een voor hem beter geschikte rol.

 

Aan de overkant was het toch Modric, Brozovic, Kovacic. Dat is toch niet min. En zoals hij daar de lakens uitdeelde, sterk aan de bal, goed positiespel, duels ook, voortdurend in de coaching ondanks zijn toch nog jonge leeftijd: dat was indrukwekkend.

Youri Tielemans
Youri Tielemans

"Denk dat deze verdediging zal spelen met Denayer"

In de verdediging was het een beetje opvallend dat Thomas Vermaelen niet aan de aftrap stond. We dachten dat die er wel zou bij staan, want dat was toch de typedefensie: Alderweireld, Vertonghen en Vermaelen. Maar dat zal dus zo niet zijn. Vermaelen is Vertonghen komen aflossen bij de rust.

 

Ik denk dat deze verdediging zal spelen met Denayer centraal achterin. Daar is hij meer op zijn gemak dan aan de linkerkant en kan hij ook beter zijn snelheid aanwenden. Denayer staat in de hiërarchie blijkbaar ook hoger dan Boyata, al was die wel wat geblesseerd.

De defensieve onzekerheid die er in de Nations League-wedstrijden of in de kwalificatieduels was, was er nu niet.

Peter Vandenbempt

Vermaelen heeft het voorbije 1,5 jaar 2 keer 3 kwartier gespeeld in de nationale ploeg. Dat is toch te weinig om te starten tegen Rusland. Maar goed, het verdedigen was collectief ook beter, met Tielemans in de rol van Witsel en Tielemans-Dendoncker zat ook goed in elkaar.


Het blok stond solide opgesteld. Er was meer scherpte en focus en de Kroaten waren ook wel bepaald onhandig in pakweg de laatste 25 meter. Er zullen in de loop van het toernooi ook nog wel straffere spitsen aan de overkant staan.


Maar de defensieve onzekerheid die er in de Nations League-wedstrijden of in de kwalificatieduels was, was er nu niet. Alderweireld en ook Vertonghen speelden voor het eerst in langere tijd een betere wedstrijd. Dus wie weet zijn ze allemaal net op tijd klaar voor wanneer het begint. Zo hoort het.

Jason Denayer
Jason Denayer

"Geen prestatie van Hazard om hem tot titularis te bombarderen"

565 dagen. Zo lang was het geleden dat Eden Hazard nog eens gespeeld had in een shirt van de nationale ploeg. Maar je kan het nauwelijks een prestatie noemen eerlijk gezegd.

 

Hij stond de hele tijd te kijken naar Martinez van "Wanneer mag ik nu eigenlijk invallen?" Hij heeft er 10 minuten tussen gelopen en leed 2 keer balverlies. Deze Hazard kan niet op basis van een aantal trainingen de komende dagen klaar geacht worden voor een basisplaats tegen Rusland.

 

Dat kan wel beteren naarmate hij minuten kan nemen tijdens het toernooi, maar ik denk dat het toch niet Eden Hazard zal zijn die de Belgen eventueel kan komen depanneren in geval van nood tegen Rusland.

 

Het is goed dat hij op het veld stond. Dat betekent dat hij medisch fit is om te spelen en dat zijn zorgen voorlopig toch een beetje achter hem liggen. Maar het was tegen Kroatië geen prestatie die hem meteen tot titularis bombardeert.

 

Peter Vandenbempt

Lees ook: