Russin Sizikova weer vrij na onderzoek naar matchfixing op Roland Garros

  Yana Sizikova (26) werd gisterenavond aangehouden in het kader van een onderzoek naar matchfixing. Op de 2020-editie van Roland Garros zou ze in het dubbelspel met opzet verloren hebben. Maar na een nacht en een dag is ze opnieuw vrij. In deze fase van het onderzoek wordt ze niet vervolgd.

  Sizikova werd donderdagavond in voorlopige hechtenis geplaatst na een dubbelwedstrijd in de eerste ronde op het Parijse gravel. Daarin verloor Sizikova samen met haar landgenote Ekaterina Alexandrova met tweemaal 6-1 van de Australiërs Storm Sanders en Ajla Tomljanovic.   

   

  De nummer 101 van de wereld werd opgepakt in het kader van een onderzoek dat op 1 oktober werd geopend. Er zijn vermoedens van "sportieve corruptie" en "georganiseerde oplichting".

   

  Vorig jaar vormde Sizikova op Roland Garros een tandem met de Amerikaanse Madison Brengle. In de eerste ronde gingen ze toen met 7-6 (10/8) en 6-4 onderuit tegen de Roemenen Andreea Mitu en Patricia Tig. 

   

  Vooral het vijfde spel in de tweede set was verdacht, een blanco spel dat gewonnen werd door Mitu en Tig na twee dubbele fouten van Sizikova. Volgens een bron dichtbij het dossier werden abnormaal hoge bedragen ingezet op de afloop van dat spel, "enkele tienduizenden euro's". 

   

  Maar ondertussen is de nummer 101 van de wereld op de dubbelranking weer op vrije voeten. In deze fase van het onderzoek naar matchfixing wordt ze niet vervolgd. Dat heeft het parket van Parijs gemeld.

  Netwerk zou opereren vanuit ons land

  Het Franse onderzoek zou kaderen in een ruimer Europees onderzoek naar matchfixing in meerdere landen, waaronder België. Het zou gaan om een gestructureerd netwerk uit Oost-Europa, dat zich gespecialiseerd heeft in het 

  vervalsen van tenniswedstrijden.

  Het netwerk zou opereren vanuit ons land, met aan het hoofd een zekere  Grigor S., een Armeense Belg die in het wereldje ook als "Maestro" gekend is. Er zouden ook vertakkingen zijn in Bulgarije, Slovakije, Duitsland, Nederland, Frankrijk en de Verenigde staten.