Ga naar de inhoud

Lefevere: "Als ik droom van Evenepoel nu al zou opgeven, hebben we slechte zaak gedaan"

 do 27 mei 2021 18:44

De Giro van Remco Evenepoel liep af met een sisser. Na een val moest de renner van Deceuninck-Quick Step enkele dagen voor de finish in Milaan afstappen. "Hij zal wel een paar mentale tikken gekregen hebben, daar moeten we niet flauw over doen", vertelt Patrick Lefevere.

"Remco is vanmiddag teruggekeerd en is meteen naar het ziekenhuis in Herentals geweest", geeft Lefevere een update over zijn renner. "Er zijn geen breuken vastgesteld, maar wel bloeduitstortingen en kneuzingen aan zijn rib en hand. We geven hem nu een weekje rust en volgende week zitten we samen om de Giro te bespreken."

 

Was zijn opgave de juiste keuze? "Hij heeft niet kunnen kiezen. Hij is er letterlijk uitgereden. Het was niet de bedoeling om vroeger naar huis te komen. De val was al spectaculair, maar het ergste was dat Nieve hem nog langs achteren aanreed. Dat was een enorme klap."

 

De val gebeurde opnieuw in een afdaling. "Mensen zullen nu weer zeggen dat hij niet kan dalen. Maar wie zelf met de fiets rijdt, weet dat hij daar de juiste lijn reed. Maar die andere jongens lagen al op de grond en hij kon niet anders."

 

"Of we teleurgesteld zijn? "Die 3 dagen zullen het verschil niet maken. Ik hield rekening met veel en heb ook altijd gezegd dat we met 2 kopmannen daar waren, maar niemand geloofde mij. Ook door die rugnummers, Evenepoel was 91 en Almeida 92, maar de organisatie deelt die uit. Wij niet."

 

"Ik heb nooit gedacht dat hij de Giro zou winnen, maar op een bepaald moment kwam de trui wel dichtbij. Maar na de Strade-rit en de Zoncolan begon de emmer fysiek en mentaal leeg te lopen. Hij zal wel een paar mentale tikken gekregen hebben, daar moeten we niet flauw over doen. 

We geven hem nu een weekje rust en volgende week zitten we samen om de Giro te bespreken

"Met wat ik gezien heb, kunnen we zeker voort"

Milaan zal Evenepoel dus niet halen, maar welke conclusies trekt Lefevere hieruit? "Dat gaan we volgende week bespreken. Ik trek nog geen conclusies voor ik zijn team gesproken heb. Het is duidelijk dat hij nog nooit zolang gekoerst heeft, maar we kunnen wel verder met wat ik gezien heb."

 

De droom om ooit met Evenepoel een grote ronde te winnen is dus nog niet begraven? "Als ik hem nu al opgeef, heb ik een slechte zaak gedaan door hem zo'n contract te geven."

We zullen zijn programma omgooien en nog wat koersen toevoegen voor Tokio

En hoe evalueert Lefevere de Remco-hype? "Voor de sponsors is dat leuk natuurlijk. Maar het is onredelijk. Hij is zo omhoog geschreven. De pers en de media hemelen eerst iemand helemaal op en als hij op de grond ligt, zetten ze er hun hiel nog eens op. Maar nu zal de storm even gaan liggen en vinden ze wel een ander slachtoffer. "

 

Wat gaat Evenepoel nu doen? "Leren sturen. Neen, we zullen zijn programma wat omgooien. Hij zou normaal weer op hoogtestage gaan, maar we zullen nu denk ik nog een paar koersen inlassen voor Tokio."

Bekijk het interview met Patrick Lefevere

Lees ook: