Ga naar de inhoud

Jupiler Pro League klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Union
35
2
0
2
0
2
4
2
Anderlecht
35
2
1
1
0
2
3
3
Club Brugge
30
2
1
0
1
4
2
4
KRC Genk
30
2
2
0
0
2
0
5
Cercle Brugge
28
2
1
0
1
4
3
6
Antwerp
26
2
0
2
0
0
2
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Union
0
1
0
1
0
2
3
2
Anderlecht
3
1
1
0
0
1
0
3
Club Brugge
3
1
1
0
0
3
1
4
KRC Genk
3
1
1
0
0
1
0
5
Cercle Brugge
1
1
0
0
1
1
1
6
Antwerp
0
1
0
1
0
0
1
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Union
0
1
0
1
0
0
1
2
Anderlecht
0
1
0
1
0
1
3
3
Club Brugge
1
1
0
0
1
1
1
4
KRC Genk
3
1
1
0
0
1
0
5
Cercle Brugge
3
1
1
0
0
3
2
6
Antwerp
0
1
0
1
0
0
1

Het gepoker rond Refaelov: "Hij wou bij Antwerp blijven, maar kon dat niet als gentleman"

 ma 26 april 2021 21:54
Refaelov won dit jaar de Gouden Schoen.

De transfer van Lior Refaelov van Antwerp naar Anderlecht zorgt voor "deontologische" verontwaardiging bij stamnummer 1, maar is achter de schermen ook het resultaat van het gepoker op de Bosuil. "De gesprekken met Anderlecht duurden al enkele weken" zei Tom Boudeweel in onze podcast De Tribune.

Download de podcast van De Tribune

De strategie van Luciano D'Onofrio

Na twee seizoenen Antwerp, rijdt Lior Refaelov vanaf deze zomer elke werkdag van Antwerpen naar Brussel om het paars-witte shirt van Anderlecht aan te trekken. Anderlecht profiteerde optimaal van het getreuzel van Antwerp en de rechtschapenheid van Refaelov.

 

"Eigenlijk wou Refaelov bij Antwerp blijven", weet Tom Boudeweel uit goede bron. "Hij woont in Antwerpen en voelt zich goed bij de club. Maar er kwam geen voorstel tot verlenging. Dat is vaker de strategie van Luciano D'Onofrio natuurlijk."


"D'Onofrio hanteert graag de theorie van de chaos. Hij leeft van onrust in een kleedkamer. Omdat er geen voorstel kwam, is Refaelov uiteindelijk gaan praten met Anderlecht. Dat duurde al een paar weken."


"Antwerp is in de tussentijd ook wakker geschoten en bood Refaelov eerst een voorstel voor 1 seizoen. Daarvoor hebben Paul Gheysens en Sven Jaecques D'Onofrio overgeslagen en zelf initiatief genomen. Omdat ze hoorden vanuit de spelersgroep en de trainersstaf hoe belangrijk Refaelov is voor Antwerp."

Paul Gheysens en Sven Jacques hebben zelf initiatief genomen. Omdat ze hoorden vanuit de spelersgroep en de trainersstaf hoe belangrijk Refaelov is voor Antwerp.

"Antwerp heeft op het einde het aanbod van Anderlecht geëvenaard en ook een contract voor twee seizoenen en hetzelfde loon geboden, maar Refaelov had intussen op zaterdag al medische testen afgelegd bij Anderlecht."

 

"Refaelov is een gentleman en stond al zo ver met Anderlecht, dat hij blijkbaar heeft gezegd: "Ik kan nu niet meer terugkrabbelen"."

"Refaelov past bij Anderlecht op en naast het veld"

Anderlecht haalt dus een gentleman in huis, maar haalt paars-wit ook een speler die de volgende twee seizoenen het project van Vincent Kompany kan ondersteunen?

 

"Ik denk dat  Refaelov zeker voor volgend seizoen een goede keuze is van Anderlecht. Verder kan ik niet in de toekomst kijken. Refaelov past bij het huis. Het voetbal dat Vincent Kompany wil spelen, is aanvallend met combinatievoetbal over de grond."


"Of Refaelov het hele seizoen op een hoog niveau zal spelen, kan ik niet zeggen, want dat heeft hij bij Club Brugge en Antwerp ook niet gedaan. Maar Anderlecht zal zeker iets aan hem hebben op het veld - als winnaarstype - én ook in de kleedkamer".

 

"Momenteel is Refaelov in de kleedkamer van Antwerp een bijzonder belangrijke pion. Ik heb gehoord dat het er tijdens de rust van Moeskroen-Antwerp stevig aan toe ging in de kleedkamer omdat het de bedoeling was om Refaelov te wisselen tijdens de rust. De spelersgroep zou zich daar nogal stevig tegen verzet hebben."

 

Voor Refaelov zelf is de keuze voor Anderlecht ook niet onlogisch. "Mijn stelling is altijd geweest dat Refaelov niet de Gouden Schoen had gewonnen als Frank Vercauteren van in het begin van het seizoen trainer was geweest van Antwerp."

 

"Refaelov was een van de personen die het minst tevreden was met de aanpak van Vercauteren. Daarom gaat hij graag naar Anderlecht op sportief vlak, omdat hij daar opnieuw aanvallend voetbal kan brengen."

Kamp Gheysens en kamp D'Onofrio

De transfer van Lior Refaelov zorgt voor twee grote vraagtekens bij Antwerp. Hoe gaat de club tot het einde van dit seizoen om met zijn Gouden Schoen? En welke toekomst is er nog voor sportief directeur Luciano D'Onofrio? 

 

D'Onofrio zou in het dossier van Refaelov overgeslagen zijn door voorzitter Paul Gheysens. "Dat wil zeggen dat je twee kampen hebt", zegt Tom Boudeweel. "Het kamp-D'Onofrio en het kamp-Gheysens. Volgens mij is de samenwerking tussen die twee volgend jaar dan ook gedaan."

 

"De toekomst van Refaelov op de Bosuil zal afhangen van de vraag of D'Onofrio nog veel te zeggen zal hebben. Blijft D'Onofrio de sterke man en schuift hij Refaelov opzij? Of zal Gheysens zeggen dat Refaelov moet blijven spelen om Antwerp aan de eerste of tweede plaats te helpen?"

Boudeweel
Tom Boudeweel