Ga naar de inhoud

Uniek wielerarchief wordt geveild: "75 jaar verzamelen heeft me appartement gekost"

 wo 10 maart 2021 17:33
Hugo De Meyer pronkt trots met een deel van zijn wielercollectie.
Hugo De Meyer pronkt trots met een deel van zijn wielercollectie.

In een veilinghuis in Schilde hebben ze vanaf volgende week iets bijzonders in de aanbieding: de wielercollectie van Hugo De Meyer. Vanaf zijn 5e verzamelde hij alles wat met de koers te maken had. Maar hij is verhuisd naar een appartement, de collectie kon niet mee. Door de veiling hoopt de bijna 80-jarige een deel van zijn dure hobby te recupereren.

Hugo De Meyer gaat op zoek naar nieuwe eigenaars voor zijn indrukwekkende wielercollectie. Alles samen heeft de verzameling een appartement gekost, vertelt Hugo zelf. 

 

"Ik heb er geen spijt van. De verzameling is mijn hobby geworden. Voor mij was het een manier om na een werkdag de knop om te draaien."

Het verzamelen was een manier om na een werkdag de knop om te draaien

Hugo De Meyer

Hugo groeide op in een gezin waar wielrennen dagelijkse kost was. Geïnspireerd door zijn grote held Rik Van Steenbergen begon hij op zijn 5e al met verzamelen.

 

"Toen ik klein was, kwam er iedere dag een buurman op bezoek. Hij gaf me de Sportwereld-krant cadeau. Daar knipte ik alle wielerfoto’s uit. De tekst gooide ik weg. Ik was 5 jaar... Ik kon nog niet lezen natuurlijk", grapte Hugo.

Op deze editie van Sport Club (1949) staat zijn held Rik Van Steenbergen op de cover.
Op deze editie van Sport Club (1949) staat zijn held Rik Van Steenbergen op de cover.

Het bleef niet bij krantenknipsels alleen. Later kwamen er boeken, magazines en foto’s bij. 75 jaar lang verzamelde Hugo alles wat hij over de koers kon vinden. Hij heeft zelfs ingebonden uitgaves van 1898.


Mevrouw De Meyer kan niet geloven dat alles in hun huis gepast heeft: "Als ik het zo bij elkaar zie, kan ik mijn ogen niet geloven. Voor mij is het ook een openbaring. Ik had nooit verwacht dat hij zoveel verzameld had."

 

De veiling start volgende week. De collectie zal lot per lot aangeboden worden. De startprijzen variëren van 10 tot 300 euro.

Bekijk hier het journaalverslag over de verkoop van de wielercollectie: