Ga naar de inhoud

"Probeer geen beter contract te verzilveren in klassiekers, is mijn advies als manager"

 do 1 oktober 2020 06:36
Victor Campenaerts ligt in theorie nog een jaar onder contract bij NTT.

Na CCC heeft ook Team NTT aangekondigd dat het stopt met wielersponsoring na dit seizoen. De impact van zo een beslissing heeft grotere gevolgen dan enkel voor de renners en werknemers van het team. Dat besef moet groeien, vindt wielermanager Dries Smets in onze podcast De Tribune.

Wielrenner worden is voor velen een jongensdroom. Daar willen ze alles voor opgeven. Het besef dat die droom een erg risicovolle onderneming is, komt vaak pas vele jaren later. Dat is niet gezond, vindt Dries Smets.

 

"Oudere renners hebben vaak heel hun leven in het teken van wielrennen gezet. Persoonlijk ben ik voorstander van renners die voortstuderen. Al is het gespreid over vele jaren, zoals Tiesj Benoot. Op die manier zorg je voor een vangnet en is niet je hele leven afhankelijk van de wankele wielerwereld."

 

En wankel is de wielerwereld. Na CCC eerder op het seizoen kondigde NTT net na het WK aan dat het na 2020 stopt als wielersponsor. NTT is nochtans een wereldspeler, een van de grootste telecombedrijven op aarde.

 

"Ik was al op de hoogte, dus voor mij is het nieuws over NTT geen verrassing", zei Smets maandag. "Het is jammer, maar zo zie je weer dat de toekomst van het wielrennen kan afhangen van de beslissing van 1 bedrijf. Zo is het een komen en gaan van ploegen en is er altijd instabiliteit."

Oudere renners hebben vaak heel hun leven in het teken van wielrennen gezet. Persoonlijk ben ik voorstander van renners die voortstuderen.

Een wielrenner focust van nature op zijn eigen prestaties, maar wie slim is, kijkt bij contractonderhandelingen naar het bredere plaatje. Daar kan of moet hun manager hen bij helpen.

 

"Mijn rol is voor een stuk mijn renners helpen inschatten hoe de markt is", zei Dries Smets. "Ik wist dit jaar bijvoorbeeld dat CCC en NTT op losse schroeven stonden. Dan is het een kwestie van daar rekening mee te houden."

 

"Ik heb heel wat van mijn renners al ettelijke weken geleden het advies gegeven om een beslissing te nemen over hun toekomst. Enkelen wouden nog wachten tot na de klassiekers om dat te doen, maar ik heb hen geadviseerd om dat niet te doen."

 

"Het kan wel zijn dat je presteert in de klassiekers, maar als tegen dan de markt al is ingestort omdat 2 of 3 ploegen hebben aangekondigd dat ze stoppen, dan is het moeilijk om dat te verzilveren. Dan is anticiperen beter. Dat is ook een stuk mijn rol."

Download de podcast van De Tribune