Ga naar de inhoud

José De Cauwer: "Fout ploegleiding dat Jumbo-Visma Tour niet wint"

 za 19 september 2020 19:28

Niet Primoz Roglic maar wel Tadej Pogacar zal morgen in de gele trui Parijs binnenrijden. Dat roept heel wat vragen op. José De Cauwer beantwoordt de meest prangende in onze Facebook Live.

José De Cauwer maakte het als ploegleider van Greg LeMond ooit mee hoe de rollen in een slottijdrit toch nog omgedraaid kunnen worden. "We dachten dat we het niet meer zouden meemaken. Enkel heel ver in ons achterhoofd denk je: pas op, het is nog gebeurd!"

 

"Waarom? Stress! Het kan de beste studenten of pakweg de beste biljarters ook overkomen. Stress is een heel raar beestje."

 

Maar volgens José De Cauwer heeft Jumbo-Visma eerder in de Tour geblunderd. "Het is misschien wel de schuld van de ploegleiding dat Jumbo-Visma de Tour niet wint. Roglic heeft weinig gedaan met al dat werk van de ploeg."

 

"Ik zou als ploegleider er alles aan gedaan hebben om Dumoulin zo lang mogelijk aan boord te houden. Nu elimineer je hem als kopman door hem toe te laten om in de 2e groep te gaan zitten."

 

"Het team van Pogacar was niet sterk genoeg en dan moet je altijd op 2 paarden wedden. Als je Dumoulin met een mooie groep had laten wegrijden, wie van het team van Pogacar had hem dan teruggehaald? Met zijn tweeën hadden ze de Tour met wel 5 minuten voorsprong kunnen winnen."

Ik zou als ploegleider er alles aan gedaan hebben om Dumoulin zo lang mogelijk aan boord te houden als kopman.

José De Cauwer

Bekijk de razend spannende ontknoping:

"Waar is Roglic weggereden op Pogacar?"

Tadej Pogacar heeft volgens José De Cauwer zijn eindzege allerminst gestolen. "Vergeet niet hij ook nog 1'21" verliest in de waaieretappe, toen hij er niet eens werd uitgewaaid maar enkel door een lekke band en een val moest lossen."

 

"Want: waar is Roglic daarna nog weggereden van Pogacar? Zijn ploeg heeft Roglic een paar keer gebracht tot waar hij zelf tijd kan nemen. Maar hij is nooit weggereden, op 15 seconden op de Col de la Loze na."

 

De Cauwer gunt het Pogacar ook, omdat hij zelf een boon heeft voor zijn ploegleider Allan Peiper. "Ik ben nog zijn ploegleider geweest en heb nog vaak contact met hem. Als je weet wat hij allemaal heeft meegemaakt. Hij heeft moeten vechten tegen "die ziekte". Dat zijn momenten die je niemand kunt afnemen."

Herbekijk de Facebook Live met José De Cauwer

In 1989 won Greg Lemond de Tour op de slottijdrit in Parijs. Jose De Cauwer was zijn ploegleider:

Lees ook: