Ga naar de inhoud

VIDEO: Hoe Thibau Nys (17) Mathieu van der Poel (25) klopt in de tijdrit

 ma 22 juni 2020 12:39
Thibau Nys en Mathieu van der Poel
De Slag om Balenberg is uitgedraaid op een duel der wereldkampioenen: Thibau Nys (junioren) vs. Mathieu van der Poel (profs).

Thibau Nys heeft iedereen naar huis gereden in de Slag om Balenberg. Zelfs Mathieu van der Poel moest zijn meerdere erkennen in de jonge snaak. "Ik had mijn crossfiets al weken niet gezien en maakte daardoor te veel foutjes", legde de wereldkampioen uit.

2 seconden sneller in de tijdrit

De Slag om Balenberg, een driekamp voor veldrijders,  is uitgedraaid op een strijd tussen 2 wereldkampioenen: junior Thibau Nys vs. profrenner Mathieu van der Poel.

 

Nys junior kent elke bocht, elke boom en elke trap in Baal en daar maakte hij gretig gebruik van. Na het technische trialrondje en de klim in het zand zette hij ook nog eens de snelste tijd neer in de tijdrit: een rondje op het crossparcours van de GP Sven Nys met balken, trappen, een klimstrook, een looppassage en een wasbordje.

 

Met 4'07"62 racete de wereldkampioen met de tweecilinder ruim 2 seconden sneller dan de wereldkampioen met de zescilinder (4'09"96).

 

In de looppassage maakte hij definitief het verschil. Nys huppelde in ruim 11 seconden over de strook, Van der Poel in 13 tellen.

VIDEO: Nys vs. Van der Poel in de tijdrit

Slag om Balenberg: Nys vs. Van der Poel
trialparcours
1. Thibau Nys 1'32"16 6 punten
3. Mathieu van der Poel (Ned) 1'35"28 4
zandproef
1. Thibau Nys 28,96 m 6 punten
3. Mathieu van der Poel (Ned) 26,35 4
tijdrit
1. Thibau Nys 4'07"62 12 punten
2. Mathieu van der Poel (Ned) 4'09"96 10
start: Nys (11"19) - Van der Poel (11"64) / klim: Van der Poel (10"05) - Nys (10"73)
loopstrook: Nys (11"79) - Van der Poel (13"07) / eindsprint: Nys (12"46) - Van der Poel (12"73)

Van der Poel: "Op slecht moment uit klikpedaal"

Mathieu van der Poel voelde de bui al hangen na zijn tijdrit. "Ik schoot op een slecht moment uit mijn klikpedaal", sprak de wereldkampioen bij de profs. "Ik ging net mijn klim lanceren, daar heb ik enkele seconden laten liggen."

 

De Nederlandse alleskunner besefte dat hij de Slag om Balenberg niet zou winnen. "Het is Thibau Nys gegund. Ik had mijn crossfiets niet meer gezien sinds het WK veldrijden in Zwitserland (begin februari, red). Daardoor heb ik te veel fouten gemaakt."

Nys junior: "Ik snap het niet"

"Ik snap het zelf niet goed", sprak Thibau Nys na zijn overwinning. "Ik weet alleen dat ik de tijdrit quasi perfect gereden heb."

 

"Ik heb er geen woorden voor. Natuurlijk is de Balenberg mijn thuishaven, maar ik had nog niet veel getraind op het parcours."

 

"Misschien was het wel een voordeel, al speelde vooral kracht en techniek hier een grote rol", zei Nys junior die volgend seizoen bij de beloften crost.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Deze jongen heeft mijn hart gestolen, hij noemt mij papa.

Sven Nys op Instagram
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Slag om Balenberg: eindstand
1. Thibau Nys 24 punten
2. Mathieu van der Poel (Ned) 18
3. Laurens Sweeck 16
4. Toon Aerts 13
5. Eli Iserbyt 9