Ga naar de inhoud

Wat eten toprenners(sters) op en naast de fiets?

 do 18 juni 2020 11:00
Welke brandstof kappen toprenners en toprensters in hun tank?
Welke brandstof kappen toprenners en toprensters in hun tank?

De wielertoerist speelde vorige week tijdens de virtuele Baloise Belgium Tour een hoofdrol. Een groot struikelblok voor wielertoeristen is voeding. Wat eet je voor, tijdens en na het fietsen? Deze 6 toprenners(ters) gaven hun geheimen prijs aan Sporza.

Bekijk hier de tips van de profs

Oliver Naesen: "Ik neem eigenlijk niets mee"

“Normaal soigneer ik me wat beter, maar het was een super, supergoed ontbijt. Pannenkoeken, wentelteefjes en koffiekoeken, daar kan ik niet aan weerstaan op een zaterdagmorgen.” 


“Ik neem eigenlijk niets mee. Ik eet superveel ‘s morgens zodat ik volgeladen van start ga. Zo kan ik de intensiteit wat hoger leggen."

 

"Ik neem wel altijd 2 noodgelletjes mee. Maar die zitten al een maand in mijn achterzak. De reclame is er al vanaf. In mijn bidon zit gewoon water. Ik neem geen isotone drank mee."

Guilty pleasure?

“Als we stoppen aan een bakkerij, heb ik het heel moeilijk om daaraan te weerstaan. Ik kan me vooral ‘s morgens niet inhouden. voor de rest van de dag lukt dat wel."

 

"Als ik een hele namiddag thuis zit, kan ik wel eens de kast leegeten. Alles wat gesuikerd is, eet ik op."

Ellen Van Loy: ''Een non-alcoholische pint"

“Ik durf ‘s ochtends wel eens nuchter te gaan trainen. Na je training moet je dan wel zien dat je de reserves weer goed aanvult. Ik eet ‘s ochtends havermout en muesli, dat is niet nieuw voor topsporters.”

 

“Tijdens de training wissel ik vooral af. Ik eet op de fiets het liefst dingen die ik echt lekker vind. Dat varieert van fruit naar gummibeertjes, peperkoek en zelfgemaakte bars. Ik vind het heel belangrijk om water mee te nemen op training, al dan niet in combinatie met sportdrank. Met het warme weer doe ik af en toe ook zouttabletten in mijn bidon."

 

"Bij recuptrainingen neem ik geen eten mee. Bij een lange training zal ik vooral zien dat ik niet te weinig eten bij me heb. Compleet zonder suikers leeg thuiskomen wil je absoluut voorkomen."

Guilty pleasure?

“Ik drink na mijn training het liefst een pint. Wél een non-alcoholisch pintje uiteraard. Dat kan me echt smaken na een training. Het vult wellicht niet alle reserves aan, maar als je een hele dag op zoetigheid leeft, dan kan dat enorm smaken."


"Voor een biertje met alcohol moeten eerst alle reserves aangevuld zijn. Met dan nog een stevige maaltijd achter de kiezen kan het ‘s avonds misschien wel eens een echt biertje zijn met dit goede weer.”

Ceylin Alvarado: "Limburgse vlaai of rijsttaartje"

“Ik probeer zoveel mogelijk koolhydraten te eten de avond voor de training. Rijst en pasta natuurlijk. Maar in groentjes kunnen ook koolhydraten zitten. Dit vul ik dan aan met proteïne.‘s Morgens eet ik een bakje muesli, fruit, havermout of pannenkoeken.”

Guilty pleasure?

"Limburgse vlaai of een rijsttaartje vind ik heel lekker. Na een training durf ik ook wel wat te snoepen. Verder vul ik gewoon aan wat ik tijdens de training ben kwijtgespeeld."

Toon Aerts: "Voor een lange duurtraining moet je rekenen"

“Ik reken een halve liter per uur. Ik neem ook telkens een reep van 20 gram koolhydraten mee."

 

"Als het een zware training is, neem ik ook gelletjes mee. Dan zit ik na 2 uur op 2 repen en 1 gelletje. En zo telt het op. Als je dan 6 uur traint, kan je beginnen te rekenen."

Victor Campenaerts: "'Hoog geconcentreerde bidons"

“Je moet op training doen wat je in de wedstrijd doet. In de wedstrijd neem ik bidons mee waar 60 gram aan suikers inzitten, in plaats van een bidon van 30 gram en een gel van 30 gram."

 

"Het resultaat blijft hetzelfde en je hebt niets in je achterzak. Wat ik ook soms doe zijn zakjes isotone drank meenemen. Dan kan ik ze onderweg oplossen in water."

 

"Als je echt een lange training gaat doen, kan een reepje ook wel smaken. Als je het niet gewend bent om met een lege maag te trainen, kan dat een onaangenaam gevoel geven. Bij lange ritten hoef je ook zeker niet vies te zijn van ergens te stoppen en een taartje te eten. Bij een intensieve training lukt dat voor mij niet."

 

"Bij een rustig ritje kan ik een route uitstippelen naar een specifieke koffiebar waar ze lekkere taartjes hebben. Zo heb je ook een leuk doel om naartoe te rijden.”

 

“Als je een lange training doet, moet je "on top of the carbs" zijn. Zoveel mogelijk koolhydraten. Je moet ervoor zorgen dat je koolhydraten constant aangevuld worden. Na de training vul je ook best meteen suikers aan en uiteraard weer de koolhydraten. Maar dan bijvoorbeeld met volle rijst of quinoa.“

 

“ ‘s Ochtends eet ik altijd havermout. Ik verkies "overnight oats", je kan dat de avond voordien klaarzetten in de frigo. Zo kan ik ‘s ochtends met mijn slaapkop meteen beginnen te eten. Ik doe er dan wat noten of banaan bij, dat vind ik het lekkerst.”

Guilty pleasure?

“Mijn guilty pleasure is een caloriebom. Een shake met proteïnepoeder, honing, havermout, pure chocolade en noten. Het is een soort van recuperatieshake maar dan een echte caloriebom, waarvan je even moet gaan liggen.”

Greg Van Avermaet: "Gebruik enkel gels als ze gaan vervallen"

“Ik probeer vooral gezond te eten. Op training eet ik voornamelijk bars die we krijgen van de ploeg."

 

"In de bidons doe ik gewone sportdrank. Als het warmer weer is, moeten we onderweg wel eens stoppen om de bidons te vullen."

 

"Ik eet niet zo graag gelletjes. Ik heb liever iets vast in mijn mond. Als ze bijna vervallen, probeer ik ze te gebruiken op training omdat ze anders voor de vuilbak zijn.”