Ga naar de inhoud

VS-vrouwen in beroep: "Willen meer betaald worden dan mannen, want we winnen meer"

 za 9 mei 2020 15:48
" "
De VS-vrouwen zijn wereldkampioen: vedette Megan Rapinoe rechts.

De Amerikaanse voetbalvrouwen geven hun strijd om een gelijk loon niet op: gisteren maakten ze hun beroep officieel tegen het vonnis waarin ze bakzeil haalden. Een woordvoerster stelt dat ze door hun federatie meer willen betaald worden dan de mannen, omdat ze meer matchen winnen.

Begin mei ging een rechter in Los Angeles niet akkoord met de vraag van de Amerikaanse vrouwenploeg om tegemoet te komen aan hun salariële ongelijkheid met de mannen. De rechter gaf toen onder meer als motief aan dat de dubbele WK-houder in het verleden een loonakkoord dat eenzelfde salaris als de mannen voorstelde, geweigerd had.

 

In een persbericht legde woordvoerster Molly Levinson uit waarom zo'n akkoord hen niet rechtvaardig leek: "Een gelijk loon betekent dat de winstpremie van de speelsters dezelfde is als die van de mannen."

 

"Het argument dat de vrouwen voldoende betaald zijn als ze ongeveer hetzelfde bedrag krijgen, terwijl ze 2 keer zo veel matchen winnen, dat betekent geen gelijk loon", vervolgde Levinson.

 

De VS domineert het vrouwenvoetbal. Ze wonnen 31 keer op een rij en staken de helft van de 8 Wereldbekers op zak sinds de FIFA die in 1991 invoerde. De VS-mannen doen het beduidend minder goed. Er staan 6 Gold Cups, een continentaal toernooi, op hun palmares. Op het WK 2014 haalden ze de 1/8e finales (tegen België), voor 2018 konden ze zich niet plaatsen.

 

De Amerikaanse voetbalsters, vedette Megan Rapinoe op kop, eisen achterstallige salarissen tot 66 miljoen dollar. Rapinoe maakte duidelijk dat het contract van de mannen nooit is aangeboden aan de vrouwen en zeker niet dezelfde verloning."